Om Superfood
Superfood är mat som har en mycket hög nivå av fytonäringsämnen. Hög koncentration av viktiga näringsämnen som antioxidanter, mineraler, fibrer och -eller essentiella fetter är något som utmärker superfood. Begreppet omsluts av functional food som är namnet på mat som ger oss mer än vanlig föda. För att uppnå önskad effekt så är odling och behandling viktigt. Så för att verkligen kunna kallas superfood så ska det vara organiskt producerat och RAW eller obehandlat.

Om Superfrukter
Superfrukter är den del av superfoods som är frukt och bär. Framför allt så är superfrukter exotiska frukter som har exceptionellt näringsinnehåll med antioxidanter, mineraler och vitaminer med hög näringsdensitet. Exempel på dessa är:

Acai, acerola, blåbär, björnbär, camu camu, gojibär, granatäpple, guarana, hallon, havtorn, incabär, kiwi, lingon, mango, mangostan, mullbär, noni, tranbär, vinbär (svarta och röda), vindruva (röd).

Om ORAC
Orac betyder oxygen radical absorption capacity och är en analysmetod som mäter hur mycket antioxidantaktiviteten är i 100gram livsmedel.

Antioxidanter
Antioxidanter är kemiska ämnen som motverkar oxidation av andra ämnen. Oxidanation kan skapa fria radikaler som skadar levande celler. Genom att äta en antioxidantrik kost förebyggs sjukdom och immunförsvarets stärks.

rawsuperfood.jpg (11071 bytes)

 

Back