Top ACAI GOJIBÄR KAKAO PAPAYA
Index ANANAS GUARANA KORNGRÄS PHYSALIS
Back ARONIA GRANATÄPPLE MACA SPIRULINA
BLÅBÄR HAMPAPROTEIN MANGO VETEGRÄS
CHLORELLA HAVTORN MULLBÄR

Açaí bär  (Euterpe oleracea)
PTop

Açaí är ett vackert mörklila bär som växer på det sydamerikanska palmträdet Acaizeiro.

Näringsinnehåll:
Bäret är proppfullt med B- och C-vitaminer, mineraler, fibrer, protein och fytonnäringsämnen. Halten av kalium, kalcium, järn, magnesium, koppar, fosfor, kalium och zink är ovanligt hög jämfört andra bär och frukter. Acai är också rikt på den nyttiga antioxidanten antocyanin som ger bäret dess lila färg. Med andra ord är acai en riktig näringsbomb.

Acai har också en väl sammansatt kombination av omega fettsyror. Detta gör att bären tillför bra med kalorier (600 kalorier per 100 g bär).

Tack vare sitt rika näringsinnehåll är acai det ultimata energibäret och fungerar som basföda i många fattiga länder. Dessutom ger acai inkomster i de områden där de växer, eftersom bäret blir allt mer populärt i andra delar av världen och exporteras i stora mängder.

Acai smakar som en blandning av blåbär, choklad med inslag av nöt. Bären kan ätas som de är men det är mycket vanligt att man gör juice av dem. I de områden där de odlas dricker man acaijuice dagligen.

Så här kan du äta acai:
Vår högakvalitativa organiska acai frystorkas med en högteknologisk process som garanterar att produkten bibehåller sin naturliga friskhet, smak och färg. Vår acai säljs i pulverform. Tillsätt bara vatten eller mixa ner i smoothies och juice och servera som mellanmål. Acai är ett superbra komplement till gojibär eller varför inte kakaonibbs. Allt för den där lilla extra energin vid träningen eller på jobbet.

Acaipalmen hör hemma i Sydamerika och är en av de mest näringsrika frukter med ursprung i Amazonas. Det är rikt på B-och C-vitaminer, mineraler, fibrer, protein och fytonäringsämnen. Vår högakvalitativa organisk Acai frystorkas med en högteknologisk process som garanterar att produkten bibehåller sin naturliga friskhet, smak och färg. Tillsätt bara vatten att rehydrera eller lägga till smoothies och juice, för en genuin smak av Brasilien.

Superfrukten Açai (Euterpe Oleracea), uttalas [Ah-Sigh-Ee] och är ett utsökt bär som smakar som en blandning av bär och chocklad. Açai-bäret är litet och runt, ganska likt blåbär och är svart-lila till färgen. Açai bäret växer vilt i klungor och man kan bara hitta dem i toppen på palmträdet Acaizeiro i Amazonas regnskog i Sydamerika. Urbefolkningen i Amazonas har ätit bäret i århundraden för dess helande och näringsrika egenskaper. I och Sydamerika och Brasilien har man speciellt utvecklat användningen av Açaí i folkmedicinskt bruk.

Açai kommersialiserades av företagsamma brasilianer som började frysa in frukten och transporterade den till Rio de Janeiro. Där blev Açai snabbt drinkvalet för brasilianska surfare, atleter och andra kostmedvetna grupper. År 1992 var Açai en stor del av Rio’s beachkultur och de flesta barer och gym sålde drinkar och smoothies baserade på Açai. Sen dess har allt fler människor upptäckt Açai-kulturen och den har växt, först genom USA och nu kommer den på bred front i Europa och länder som England, Tyskland och Sverige.

Majoriteten av Açai är vilt skördat och måste omedelbart tas om hand och frysas ned inom 24 timmar för att behålla sina näringsegenskaper. Mer än 90% av Açai bäret är kärna och endast 10% är fruktkött. Dessa 10% måste sedan mixas med vatten för att göra Açai användbart för livsmedel. Blandningen kallar man för Açai fruktpuré (Pulp) och är perfekt att använda till produkter som drinkar, smoothies, juicer, extrakt och pulver. Produktionsmetoden och produktvalet påverkar kvaliteten och därför är Superfruit Scandinavia AB mycket noga med att erbjuda kunden den bästa kvaliteten. Açai kan både ätas och drickas i en mängd olika kombinationer och varianter. Traditionellt så blandar man Açai med Guarana och serverar i en skål med müsli.

Näringsinnehåll
Studier har visat att Açai kanske är den mest näringsrika av superfrukter på vår planet. Açai ger kroppen och hjärnan energi och mentalt focus för att klara av den mycket stressiga vardagen.

Açai innehåller många vitaminer, mineraler och nödvändiga nyttiga fettsyror. Açai innehåller Vitamin B1 (Tiamin), Vitamin B2 (Riboflavin), Vitamin B3 (Niacin), Vitamin C, Vitamin E (Tocopherol), järn, kalium, magnesium, fosfor och kalcium.

Utöver detta innehåller Açai hälsosamma Omega 6 och Omega 9 fettsyror, aminosyror och är en utmärkt källa för kvalitativt protein. Oleic (Omega 9) är en enkelomättad nödvändig fettsyra som sänker halten av dåligt kolesterol och underhåller halten av fördelaktigt kolesterol. Linoleic (Omega 6) är en fleromättad nödvändig fettsyra som har samma funktion som Omega 9. Mycket av energin i Açai kommer från dessa nyttiga fettsyror som förbättrar blodcirkulationen.

Açai är rikt på fiber som hjälper matsmältningen. Större delen av kolhydratintaget vid konsumtion av Açai är fiber. Açai innehåller också många värdefulla fytosteroler. Steroler är kemiska föreningar av växtcellmembran som har flera goda effekter för människokroppen, bland annat reduktion av blodplasma-kolesterol.
Jämfört med andra frukter och juicer är innehållet i Açai extremt. Men det som verkligen gör Açai speciellt är halten av antioxidanter. Açai innehåller mellan 3-6 gånger så mycket antioxidanter som blåbär och 30 gånger mer antocyanin än ett glass rött vin. Om man jämför Açai med juiceprodukter från Mangosten har Açai 6 gånger mer antioxidanter.

Ananas (ananas comosus)
PTop

Den söta och goda ananasen innehåller en mängd nyttiga kostfibrer och vitaminer som skyddar mot virus och infektioner. Framförallt är ananasen rik på C-vitamin som bygger upp bindväven och hjälper kroppen att ta upp järn ur födan. C-vitaminet är en antioxidant som skyddar mot de fria radikaler som har en skadlig inverkan på våra levande celler.

Förutom vitaminer är ananasen rik på enzymet bromelain som är mycket kraftfullt när det gäller att bryta ner proteiner, vilket i sin tur underlättar matsmältningen. Bromelainet är också bra för blodomloppet och sänker blodtrycket.

I ananasen finns även en av de essentiella aminosyror vår kropp behöver med namnet tryptofan som behövs för framställandet hormonet serotonin. Serotonin är en signalsubstans som hjälper oss att balansera våra känslor och styr glädje, irritation, ilska, välmående, livslust och kan hjälpa vid depression.

Ananasen har sitt ursprung i Brasilien och Bolivia. Namnet kommer från Indien, där A betyder frukt och Nana overträffad. Sammanfattningsvis är ananasen en oöverträffad kombination av vitaminer, kostfibrer och en god smak.

(Ananas comosus) Har sitt ursprung i Brasilien och Bolivia.  År 1493 fann Christoffer Columbus Ananasen på Guenalupe. Han var den förste Europé som fick äta Ananas. Då Columbus hjälpte till att sprida frukten till övriga världen kan vi tänka oss att Ananas var Columbus favorit frukt. Ananasen etablerades snabbt som en kunglig frukt efter att Kung Ferdinand och Drottning Isabella fått Ananas i gåva från Columbus. Ananas ger energi och tillför värdefulla kostfibrer, vitamin A och C.

I Ananasen finns en av de essentiell aminosyror med namn tryptofan som behövs för framställandet av hormonet serotonin. Hormonet Serotonin är en signalsubstans som hjälper oss att balansera våra känslor och styr glädje, irritation, ilska, välmående, livslust och kan hjälpa vid depression. Serotonin hjälper även till med blodcirkulationen där den bland annat har förmågan att bilda blodplättar vid sårläkning.

Aronia
PTop

I Sverige odlas aronia mest som ornament men i Östeuropa, Asien och Nordamerika odlas den för aroniabärens skull. Aroniabär är strävt syrliga men innehåller mycket C-vitamin. Någon sötma är inte märkbar.

Beroende på sorts aronia finns det blå och röda aroniabär.

Aroniabär innehåller antioxidanter som tros kunna förebygga allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Aroniabär innehåller riktigt av antioxiderande fenolföreningar. Bland dessa märks särskilt antocyaniner.

Aroniabär är ett av de bär som innehåller mest av de antioxiderande antocyaninerna. Andra bär som också innehåller mycket antocyaniner inkluder vindruvor, blåbär, tranbär, svarta vinbär, och björnbär.  Antocyaninerna ger både den röda respektive blå färgen så båda typerna av aroniabär innehåller antocyaniner.

Mer nyttigt i aroniabären
De innehåller mycket C-vitamin men även en del B-vitaminer, E-vitamin, karotener, järn och kalicum.

Aroniabär i Sverige
Aroniabär finns i vissa drycker som säljer i livsmedelsbutiken. I hälsokostbutiker säljs pulver med aroniabär och andra liknande kosttillskott med aroniabär.

Läs mer:  Aronialikör. DN.se. Recept på aronialikör. Aronialikören sägs bli djupt rubinröd och smaka lite åt portvinshållet. Både vodka, rom eller konjak ska gå bra att använda.
Aronia. Frisknet.com. Recept på aroniasylt och aroniakål. Flera andra små trevliga och nyttiga recept kan hittas på webbplatsen.
Tradgardsmastaren.com. Recept på aroniasaft och aronia-parfait.

Blåbär (Vaccinium myrtillus L.)
PTop

Blåbär tillhör släktet ljungväxter och det finns över 450 olika arter världen över. Det ris som växer i norra delen av Europa och i Sverige heter Vaccinium myrtillus, och kallas även för vilda blåbär. I Nordamerika finns det andra vanligt förekommande odlade arter, så kallade "highbush" bär. Skillnaden mellan bären är många, de vilda blåbären är framförallt mörka i fruktköttet medans de amerikanska är vita i fruktköttet. De amerikanska blåbären är också väldigt stora och har mindre syrlig smak. Vilket folk gillar bäst finns det delade mening om.

Blåbär har avnjutits under århundraden och bara ökat i popularitet sedan de första kommersiella plantorna började odlas fram. Sedan dess har odlare förädlat bären för att förlänga hållbarhet, smak m.m. Idag är Nordamerika världens största producent av blåbär och står för 90% av världsproduktionen.

Enligt inhemsk amerikansk tradition så har man under århundraden plockat blåbär för att äta färska eller konservera dem. Vissa delar av busken har även använts i traditionell folkmedicin. T ex så används bladen för att koka te på vilket skulle vara bra för blodet och juicen används mot hosta. Blåbärs används också till mycket annat t ex infärgning av kläder och smaksättning av maträtter.

Näring

Blåbär är kända som en mycket antioxidantrik frukt och innehåller antioxidanten antocyanin som sitter i pigmentet och gör bären mörkt blå-lila, de vildväxande Nordiska blåbären innehåller en högre koncentration av dessa antioxidanter än de odlade bären.

Antocyaner i Blåbär kan oskadliggöra fria syreradikaler och skydda kroppens celler. Internationell forskning visar att dessa antocyaner hjälper immunförsvaret, hämmar kronisk inflammation och motverkar oxidativ stress.

Vilda Blåbär har ett ORAC-värde på 61 µmolTE/g vilket kan jämföras med Acai som har uppmätt värde 184 µmolTE/g. Det forskas regelbundet på Blåbären och deras positiva hälsoeffekter och det lilla blåa bäret har sedan länge nått statusen Superfrukt.

Blåbär innehåller massvis av vitaminer och mineraler. De är framförallt rika på antioxidanter av typen antocyaniner. Det är dessa antocyaniner som ger blåbären den blåa färgen och tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Förutom antocyaniner innehåller blåbären flera andra vitamer och mineraler, bland annat kacium, magnesium, kalium, fosfor, C-vitamin, järn och B-vitamin. Dessutom finns det nyttiga betakaroten i blåbären.

Inom traditionell läkekonst har blåbären använts mot bland annat diarré, synproblem och hudproblem. Lutein är ett ämne som finns i blåbär och är en karotenoid. Lutein sägs skygga mot gråstarr och vissa andra ögonsjukdomar.

Blåbär växer vilt i Sverige, både i de södra och norra skogarna. Utanför Sverige växer de framförallt i norra Europa.

Våra blåbär säljs i torkad form och är perfekta som energitillskott på eftermiddagen.

Blåbär: Frukten Blåbär/ Vaccinium myrtillus L. är rik på näringsämnen, speciellt antioxidanter. Superfruits Blåbär växer vilt och plockas i de Nordiska länder och kring Östersjön. Blåbären är kända för sin antioxidativa förmåga att bidra till hjärt- och kärlhälsa i allmänhet. Superfruits Blueberry-pulver är gjort på hela frystorkade vilda Blåbär, är osötat och innehåller inga tillsatser.

Frukt och Hälsa: Antixodianter i frukter som t ex Antocyaner i Blåbär har en antioxidativ effekt som kan skydda kroppens celler och bidra till en god hälsa.

ORAC: Superfruits Blueberry-pulver har ett uppmätt antioxidantionsvärde enligt ORAC på 484 µmolTE/g. ORAC betyder Oxygen Radical Absorbance Capacity och är en internationell metod för att mäta frukters antioxidativa förmåga.

Kosttillskott

Rekommenderat intag: 1 Skopa (ca 3g) dagligen. Blåbärspulvret tillsätts med fördel i juice, andra drycker, yoghurt samt smoothies. Rekommenderat dagligt intag bör ej överskridas.

Ingredienser: Ekologiskt frystorkat Blåbärspulver (Vaccinium myrtillus L.).

Ursprungsland: Nordiska länderna samt Polen.

Förvaring: Förvaras torrt i rumstemperatur och oåtkomligt för barn. Öppnad förpackning bör förbrukas inom 30 dagar.

Försiktighet: Produkten bör inte tas av personer som vet med sig att de är överkänslig mot blåbär eller andra skogsbär. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost.

Näringsdeklaration: Per 3g

Kcal 5

Kolhydrater 1g

varav socker 1g

Protein 0,1g

Fett 0,1g

Vitamin C 3,6mg (4,5%*)

Antocyaner 102mg

ORAC >1400 µmoTE

* % av Rekommenderat dagligt intag.

Chlorella
PTop

Chlorella är en encellig, grön mikroalg
som växer i sötvatten.

Näringsinnehåll:
Chlorellan är full av viktiga vitaminer och
antioxidanter, bland annat: C-vitamin,
betakaroten, klorofyll, lutein, tiamin,
riboflavin, pyridoxin, niacin, pantotensyra,
folsyra, vitamin B12, biotin, kolin, lipoicsyra
och inositol. Chlorellan innehåller även flera
viktiga mineraler som fosfor, kalcium, zink,
magnesium och järn, protein, dietary fiber,
nukleinsyror, omega fettsyror och chlorella tillväxtfaktor (CGF).

Chlorella har bland annat en kraftfull förmåga att bidra till att avgifta kroppen och stärka kroppens immunförsvar. Kemikalier, gifter och tungmetaller i den mat vi äter, vattnet vi dricker och luften vi andas binds av chlorellan för att sedan utsöndras via våra kroppsvätskor. Efter några månaders intag av chlorella har en markant avgiftning av hela kroppen skett.

Chlorella är också mycket välgörande för matsmältningen då den får vänliga bakterier som lactobacillus att mångfaldiga sig fyra gånger snabbare än vanligt. Chlorellans extremt höga halt av klorofyll gör att kroppsodörer som dålig andedräkt snabbt kan neutraliseras. Klorofyllet stimulerar även produktionen av röda blodkroppar och hjälper till att transportera syre runt kroppen och till hjärnan. Detta gör att den mentala fokuseringen ökar.

Chlorella innehåller dessutom 60 procent högvärdigt protein, detta i form av 18 aminosyror, varav alla åtta essentiella aminosyrorna ingår, vilket gör det till ett komplett protein. Proteinet har en mycket god upptagningsförmåga.

Ursprung: Chlorella har funnits på jorden i över 540 miljoner år. Det var dock först på 1800-talet som den upptäcktes av japanerna.

Chlorella säljs i pulverform. Mixas med fördel i en smakrik smoothie.

Chlorella är en encellig, grön mikroalg som växer i sötvatten
och har funnits på jorden i över 540 miljoner år. Det var dock först på 1800-talet som världens friskaste folk japanerna upptäckte detta superfödoämne.
Chlorellan är full av viktiga vitaminer och antioxidanter inklusive: C-vitamin, pro-vitamin A (betakaroten), klorofyll, lutein, tiamin (B1), riboflavin (B2), pyridoxin (B6), Niacin, Pantotensyra, folsyra, vitamin B12, biotin, kolin, lipoic syra och inositol, vissa mineraler bl.a. fosfor, kalcium, zink, magnesium och järn, protein, dietary fiber, nukleinsyror, omega fettsyror och Chlorella tillväxtfaktor (CGF).
Chlorella har bland annat en kraftfull förmåga att bidra till att avgifta kroppen. Kemikalier, gifter och tungmetaller i den mat vi äter, vattnet vi dricker och luften vi andas binder Chlorellan för att sedan utsöndras via vår avföring, urin och svett. Efter några månaders intag av chlorella så har en markant avgiftning av hela kroppen skett.
Chlorella är också mycket välgörande för matsmältningen då den får vänliga bakterier som lactobacillus att mångfaldiga sig fyra gånger snabbare än vanligt. Dess extremt höga halt av klorofyll gör att kroppsodörer som dålig andedräkt snabbt kan neutraliseras.
GO FOR LIFEs Chlorella har spräckta cellväggar (cracked cell walls) som gör Chlorellan extremt lättupptaglig.

Gojibär - För en stark, frisk och pigg kropp
PTop

500 gånger mer C-vitamin än apelsiner

Tre gånger mer järn än spenat

Fyra gånger mer antioxidanter är körsbär

Gojibäret är unikt eftersom det bland annat innehåller 18 olika aminosyror, varav sju av åtta är bland de livsnödvändiga.

Dessutom är gojibäret fullproppat med viktiga mineraler såsom järn, kalcium, zink, selen, samt hela 21 spårämnen. Antioxidanterna i gojibär är många med en mycket hög ORAC-poäng. Många studier visar att mat med hög ORAC-poäng har många positiva hälsoeffekter, bland annat när det gäller att motverka sjukdomar och motverka åldrande (läs mer om ORAC här). Antioxidanterna i gojibär motverkar den skadliga inverkan som de fria radikalerna har på våra celler.

En av nyckelingredienserna i gojibär är zeaxanthin, som är en sorts karotenoid. Studier som har gjorts nyligen visar att zeaxanthin har en mycket gynnsam effekt på synen. Tillsammans med lutein förebygger det åldersrelaterade synförsämringar.

Så här kan du äta dem: i müsli som snacks ha dem i te använda dem i grytor blanda ner i sallader använda dem som dekoration på maträtter mixa ner dem i smoothies
Ursprung

Gojibäret kallas även "the Chinese wolfberry" och har odlats i Kinas nordvästra provins Ningxia i över 600 år. Där ordnade man till och med en internationell gojibärsfestival för att fira "den röda diamanten" som gojibäret också kallas.

Traditionellt har gojibär använts inom kinesisk läkekonst för att behandla smärta, värk, synproblem, huvudvärk, impotens, njur-och leversvaghet, lungproblem och mycket mer. Notera att det inte finns några vetenskapliga bevis för just dessa sjukdomar. Det är endast traditionella användningsområden.

Vi ger dig gojibär från gojibärens hem Ningxia, odlade på organiskt vis. I Kina har gojibär ätits i över 5000 år för sin goda smak och sina goda hälsoeffekter.

Granatäpple (punica granatum)
PTop

Granatäpple är en källa rik på framförallt folsyra och antioxidanter. Antioxidanterna i granatäpplet är C-vitaminer, karoten, gallkatekin och antocyaniner. Det är antocyaninerna som ger granatäpplet dess rosa färg. Antioxidanterna bygger upp våra celler och hjälper oss att förebygga sjukdomar. Folsyran i granatäpplet är en viktig faktor för tillväxt och en förutsättning för att de röda blodkropparna ska bildas samt för normal celldelning.

Granatäpplet har varit en symbol för fruktsamhet, kunglighet, hopp och evigt liv. I antikens Grekland var den en symbol för gudinnor, till exempel Afrodite och Athena. Från romartiden till idag har granatäpplet med sin speciella utformning ansetts vara en nyttofrukt med läkande effekter.

Granatäpplet är en superfrukt som har odlats sedan förhistorisk tid med ursprung i Persien. Frukten omtalas som en nyttoväxt redan av botanikens fader Theofrastos.

Vi säljer de mycket näringsrika granatäppelkärnorna i torkad form. De är perfekta att ha på frukostfilen eller mixa ner i en smoothie.

Granatäpple är en superfrukt som har odlats sedan förhistorisk tid med ursprung i Persien

Frukten omtalas som en nyttoväxt redan av botanikens fader Theofrastos. Granatäpplet har varit en symbol för fruktsamhet (då frukten innehåller så många frön), kunglighet, hopp, evigt liv och i antikens Grekland var den en symbol för gudinnor, till exempel Afrodite och Athena. Från romartiden till idag har granatäpplet med sin speciella utformning ansetts vara en nyttofrukt med läkande effekter. Anledningen till detta är att Granatäpplet är en rik källa av C-vitamin, folsyra och antioxidanter ur gruppen polyfenoler. Dessa ämnen bygger upp våra kroppar och hjälper oss att förebygga sjukdomar. Folsyra är en viktig faktor för tillväxt och är en förutsättning för att blod (de röda blodkropparna) ska bildas och för normal celldelning. Ämnet stimulerar produktionen av mjölk hos gravida kvinnor och har en gynnsam inverkan på hud och matspjälkning. Folsyra fungerar också som ett koenzym (en del i ett enzym) vid en lång rad kemiska processer i cellerna, däribland syntesen (framställandet) av DNA och RNA. Andra antioxidanter i granatäpplet inkluderar karotener, gallokatekin och antocyaniner. Det är antocyaninerna som ger granatäpplen den rosa färgen.

Guarana
PTop

Guarana är en ört från den brasilianska regnskogen och kallas även "det naturliga koffeinet". Guarana innehåller ämnet guaranain som stimulerar det centrala nervsystemet och hjälper till att hålla huvudet klart vid prestation. Eftersom guaranan har en uppiggande effekt är det mycket populärt att använda i energidrycker.

Förutom guaranain innehåller guarana teobromin och teofyllin som stimulerar det centrala nervsystemet och ökar koncentrationen. Tack vare dessa ämnet är guarana perfekt att använda vid aktivitet så som arbete, studier eller fysisk träning.

Guarana växer i regnskogen i Venezuela och norra Brasilien. Traditionellt har guaranan använts av indianstammar som Tupi och Guarani. Stammarna drack guarana innan jakten för extra energi. Inom läkekonsten användes guarana mot magbesvär och trötthet.

Rekommenderad daglig dos är 500-1000 mg en till två gånger per dag, men ej över 2000 mg per dag.

Hampaprotein
PTop

Hampa är en mycket kraftfull proteinkälla som innehåller alla essentiella proteiner du behöver för att bygga friska och starka celler. Därför är hampaproteinet perfekt för att hjälpa din kropp att återhämta sig efter träning. De skalade frön som hampaproteinet innehåller är en god källa till nyttiga essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6- Dessutom innehåller hampaproteinet alla essentiella aminosyror.

Hampa är en mycket tålig och snabbväxande ettårig ört med flikiga blad. Hampaplantan är en av de äldsta och mest härdiga växterna med en förmåga att växa på näringsfattiga jordar i de flesta klimatzoner, och på höjder upp till 3000 meter över havet.

Vi säljer hampaproteinet i pulverform. Du kan strö det på gröt, yoghurt, filmjölk eller blanda i smoothies.

De skalade frön som hampaprotein pulvret innehåller har högre näringsinnehåll

Hampaprotein pulver 50% protein

Hampa kommer från samma växt som cannabis men industrihampa har endast försumbara mängder av de narkotiska ämnen som drogen cannabis innehåller.

De skalade frön som hampaprotein pulvret innehåller har högre näringsinnehåll än de oskalade och är en god källa till nyttiga essentiella fettsyror som omega-3 och omega-6. Proteinet innehåller alla essentiella aminosyror.

Havtorn
PTop

Frukten Havtorn/Hippophae rhamnoides L. är rik på näringsämnen, speciellt antioxidanter samt fettsyror, såsom Omega 7. Havtornsbär är kända för sin antioxidativa förmåga att bidra till slemhinnor och hudens hälsa. Superfruits Sea Buckthorn-pulver är gjort på hela Havtorn, är osötat och innehåller inga tillsatser.

Frukt och Hälsa: Antioxidanter i frukter och bär som t ex Vitamin C och karotenoider i Havtorn har en antioxidativ effekt som kan skydda kroppens celler och bidra till en god hälsa.

ORAC: Superfruits Sea Buckthorn-pulver har ett uppmätt antioxidantionsvärde enligt ORAC på 106 µmolTE/g. ORAC betyder Oxygen Radical Absorbance Capacity och är en internationell metod för att mäta frukters antioxidativa förmåga.

Kosttillskott

Rekommenderat intag: 1 Skopa (ca 3g) dagligen. Havtornspulvret tillsätts med fördel i juice, andra drycker, yoghurt samt smoothies. Rekommenderat dagligt intag bör ej överskridas.

Ingredienser: Havtornspulver (Hippophae rhamnoides L.).

Ursprungsland: Finland, Baltiska länderna.

Innehåll: 90g (motsvarar ca 540g färska Havtorn.)

Förvaring: Förvaras torrt i rumstemperatur och oåtkomligt för barn. Öppnad förpackning bör förvaras i kylskåp och förbrukas inom 30 dagar, tillsluts väl.

Försiktighet: Produkten bör inte tas av personer som vet med sig att de är överkänslig mot

Havtornsbär. Kosttillskott ersätter inte en varierad kost.

Näringsdeklaration: Per 3g

Kcal 15

Kolhydrater 0,5g

varav socker 0,5g

Protein 0,2g

Fett 1,2g

varav mättade 0,4g

varav enkelmättade 0,6g

Omega 7 450mg

varav fleromättade 0,2g

varav Omega 3 16mg

varav Omega 6 144mg

Vitamin C 75mg (94%*)

Betakaroten 30mcg

ORAC >300 µmoTE

Incabär (Physalis peruviana)
PTop

Incabäret kallas även "det gyllene bäret" och är en släkting till frukten physalis. Det välsmakande och syrliga incabäret användes redan av incaindianerna (därav namnet) för många olika ändamål inom traditionell folkmedicin.

Näringsinnehåll:

Incabär är mycket näringsrika och innehåller bland annat bioflavonoider som ökar upptagningen av C-vitamin inuti celler. Incabär innehåller även fosfor, vitamin A, B1, B2, B6, B12, C och P (som är en bioflavonid).

Dessutom innehåller incabär mycket karotenoider och pektin. Pektinet är bland annat bra för matsmältningen och för att sänka kolesterolvärdet. Incabäret har ett högt proteinvärde (16%).

Ursprung:

Incabär finns på de flesta kontinenter i tropikerna, Afrika, Asien, Nord-och Sydamerika samt Amazonas. De växer året om i tropikerna.Vi i väst har ganska nyligen upptäckt bärets gynnsamma hälsoeffekter.

I länder där de växer är bäret och dess egenskaper redan mycket kända. Det starka incaträdet blir en meter hög, får krämfärgade blommor som utvecklas till små bär med orange färg. Bären växer i ett pappersliknande skal som liknar kinesiska lyktor. Även bladen används i medicinskt syfte.

Så här kan du äta incabär:

Ät incabär direkt ur påsen, eller lägg dem i smoothies och desserter. Oavsett hur du äter dem är de jättegoda! De behöver ingen kylning. För dig som gillar syrligt godis är incabär ett utmärkt alternativ.

Kakao
PTop

Vi säljer kakao i två former: kakaoböner och kakaonibbs. Kakaonibbsen är krossade kakaoböner utan skal och finns både som rostade och som raw. Kakaobönerna finns endast som raw.

När man gör choklad rostar man kakaobönerna i stora ugnar innan de processas vidare vilket gör att en stor del av näringsämnena försvinner. Dessutom innehåller fabriksproducerad choklad väldigt mycket tillsatt socker som inte är bra för kroppen. Att kakaon är raw betyder att den är rostad under 40 °C, vilket innebär att så gott som alla näringsämnen finns kvar i produkten. Inget socker är tillsatt.

Näringsinnehåll:

Kakao innehåller över 300 näringsrika ämnen - bland annat höga halter av antioxidanter, magnesium, järn, krom, C-vitamin och endorfin.

Dessutom innehåller kakao ämnen som ger positiva känslor såsom seretonin, dopamin, anandamin och fenyletylamin. Det är väl kända neurotransmittorer som hjälper till att lindra depression och är förknippade med att ge känslor av lust och välmående. Det finns även studier som visar att kakao ökar halten kväveoxid i blodkärlen, vilket gör att de vidgas och att blodtrycket sjunker. Ett lägre blodtryck bidrar till minskad risk för hjärnblödning och hjärtinfarkt.

Precis som kaffe och te innehåller kakao xantinderivat: koffein, teofyllin och teobromin, vilka alla tre är stimulerande. Medan kaffe innehåller mycket koffein innehåller choklad bara en 1/20 del, vilket inte är i närheten av koffeinmängden i kaffe.

I kakaon finns också enetylamin som är byggstenen till signalsubstanserna dopamin, adrenalin och noradrenalin. Dopamin brukar kallas för hjärnans belöningsmolekyl. Därför kan vissa av oss uppleva lyckokänslor när vi äter kakao.

Ursprung:

Kakaofrukten kommer från träd som växer i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Det är från kakaofrukterna som vi får kakaobönerna.

Så här kan du äta kakao:

Kakaonibbs och kakaoböner kan du ha i müsli, på gröten, yoghurten eller i utsökta egna nöt-, bär- och fruktblandningar, till brödbak, kakor samt givetvis även för dina egna chokladpraliner.

I kakaon finner man flera ämnen som ger positiva effekter i kroppen: dopamin och serotonin som lindrar smärta och höjer stämningsläget, teobromin ett centralstimulerande medel som verkar uppiggande och fenylalanin som brukar frigöras naturligt i kroppen vid nyförälskelse.

Korngräs
PTop

Korngräs är ett perfekt mineraltillskott som innehåller mycket kalcium, järn och kalium. Korngräset innehåller hela 25 gånger mer kalium än bananer, tio gånger mer kalcium än mjölk 45 gånger mer vitamin B2 än sallad och fem gånger mer järn än spenat. Korngräs är även rikt på klorofyll som är välkänt för sin förmåga att stärka immunförsvaret och avgifta kroppen.

Korngräset skördas vid en höjd på högst 23 centimeter och torkas vid låga temperaturer.

Vårt korngräspulver är rikt på mineraler och vitaminer. Det är både neutraliserande och närande vilket gör det till en utmärkt näringskälla. Blanda korngräspluvret med vatten eller smoothies för en näringsrik dryck.

Korngräs skördas vid en höjd på högst 23 centimeter och

torkas vid låga temperaturer. Vårt unga Korngräs pulver är rikt på mineraler och vitaminer. Den innehåller bland annat 25 gånger mer kalium än bananer, 10 gånger mer kalcium än mjölk, 45 gånger mer vitamin B2 än sallad och 5 gånger mer järn än spenat. Korngräs är rik på Klorofyll och välkännt för sin förmåga att stärka immunförsvaret och avgifta kroppen. Blanda med vatten eller smoothies för en närande dryck.

Maca
PTop

Macapulvret härstammar från macaroten, som har använts i matlagningen i Peru i flera tusen år. I macaroten finns betydande mängder aminosyror, kolhydrater och mineraler såsom bland annat kalcium, zink, magnesium och järn. Dessutom innehåller maca vitaminerna B1, B2, B12, C och E.

Macaroten är en potatisbesläktad rot och har använts av indianerna i Peru för att öka energinivåerna i kroppen, stärka den mentala hälsan och balansera hormonerna i kroppen. Maca innehåller även ämnen som ökar uthålligheten och muskeluppbyggnaden och används därför ofta i samband med träning. I vissa skrifter kallas maca för "peruiansk viagra".

Näringvärdet i maca är imponerande. Maca innehåller minst fem gånger mer protein än ris och fyra gånger mer fibrer än potatis.

Maca växer i Anderna på 4000 meters höjd. Smaken påminner om palsternacka och pepparrot. Du kan blanda ut macapluvret i smoothies eller med vatten.

Maca har länge använts av Perus indianer i Anderna för att

stärka och öka energinivåerna i kroppen, denna potatisbesläktade rotväxt har även rykte att öka mental skärpa och balansera hormonerna, i vissa skrifter kallas den också "peruiansk viagra". Bland idrottsmän är den ett populärt kosttillskott för dess effekt att öka uthålligheten och muskeluppbyggnaden.

Maca har under flera tusen varit en viktig ingrediens i matlagningen i Peru både för dess mycket näringsrika innehåll såväl som dess medicinska egenskaper. I macaroten finns betydande mängder av aminosyror, kolhydrater och mineraler såsom bl.a. kalcium, zink, magnesium och järn. Dessutom vitaminerna B1, B2, B12, C och E.

Mango (Mangifera indica)
PTop

Mangon är rik på flera grupper av antioxidanter, betakaroten, C-vitamin och kalium. Särskilt är mangon rik på karoten som omvandlas till A-vitamin i kroppen. A-vitamin är bra för synen, skelettet, huden, slemhinnorna och immunförsvaret. Betakaroten är utöver sin goda verkan för kroppen också mycket bra för huden. Även antioxidanten C-vitamin i mangon stärker blodkärl, hud, tänder och skelett.

Mangon innehåller flera typer av antioxiderande fenolföreningar. Mangiferin är en av de mest intressanta fenolföreningarna. Det finns i många frukter och örter och ämnet används traditionellt mot diabetes. Mangiferin är en av de enzymer som kan underlätta och stödja matspjälkningen tillsammans med laktas och ketkoloxidas.

Namnet mango kommer från från portugisiskans manga. Mangofrukten härstammar från bergsområdena i Himalaya och Burma och odlades i Indien redan för flera tusen år sedan.

Mangoträdet blir ca 35-40 meter höga med en radie på 8-12 meter. Blommorna doftar av liljor och efter blomningen tar det tre till sex månader innan frukten är mogen. Skalets färger varierar i gul, orange och röd.

Efter Banan så är mango den viktigast tropiska frukten i världen.

Mango (Mangifera indica) har sitt ursprung i Burma och Himalaya. Efter Banan så är mango den viktigast tropiska frukten i världen. Frukten är ovanligt rik på betakaroten och är också en god källa till C-vitamin och kalium. Mango är rik på flera grupper av antioxidanter. Särskilt är mango mycket rik på karotener. I kroppen omvandlas antioxidanten Karoten till A-vitamin som är bra för synen, skelettet, huden, slemhinnorna, imunförsvaret, tillväxten och fosterutvecklingen. Betakaroten är utöver sina goda verkan för kroppen också mycket bra för huden.Även antioxidanten C-vitamin i mangon stärker blodkärl, hud, tänder och skelett. Mango innehåller flera typer av antioxiderande fenolföreningar. Mangiferin är en av de mest intressanta fenolföreningarna då ämnet traditionellt används mot diabetes. Mangiferin är en av de enzymer som kan underlätta och stödja matspjälkningen tillsammans laktas, och katekol-oxidas (polyfenol-oxidas).

Mullbär (Morus alba L.)
PTop

Mullbär har en naturlig söt smak och är samtidigt nyttiga. Med andra ord en idealisk kombination för dig som vill ersätta godiset.

Näringsinnehåll:

Mullbär har på senaste tiden blivit mycket omtalat för att innehålla ämnen som stabiliserar blodsockernivån och ökar det goda kolesterolet. Dessutom är mullbär rika på C-vitamin, K-vitamin, järn och kalcium men även andra viktiga näringsämnen som polyfenoler, flavonider, protein och steroider, triterpener, astragalin och isoquercitrin. Mullbär är också en rik källa på resveratrol som fungerar både som antioxidant och antikoagulant. Med andra ord är det här ett mycket näringsrikt bär.

ORAC-värdet mäter antioxidantaktivitet och uppmäts per 100gram till 2036 på mullbär vilket anses högt. Läs mer om ORAC här.

Ursprung:

Mullbär har länge använts inom traditionell folkmedicin och har förekommit i skrifter redan från antiken i Kina och Grekland. Det finns både svarta och vita mullbär. Svarta mullbär växer på träd som blir upp till tio meter höga medan vita mullbär växer på buskar och träd som kan bli upp till femton meter höga. Både svarta och vita mullbär härstammar från Asien. Det går att använda alla olika delar från mullbärsträdet, från rötterna och bladen till frukten.

Mullbären var högaktade som "en gåva från gudarna" av antikens greker som omtalade dem i sina skrifter. Även i flertusenåriga medicinskrifter från Kina omnämns mullbärens hälsobringande effekter.

Så här kan du äta mullbär:

Du kan blanda ner bären i gröt, mixa i en smoothie, doppa dem i mörk choklad eller ät en ungefär en näve per dag som mellanmål för att få gott om näring.

Papaya (Carica papaya)
PTop

Papaya är rik på C-vitamin, A-vitamin, betakaroten samt ämnet papain som har den säregna egenskapen att den hjälper till att spjälka protein. Papain innehåller proteinspjälkande enzym och används bland annat till att möra kött och som medicin vid matsmältningsbesvär. Betakarotenet i papayan stärker huden och ger den en fin färg.

Papayan har sitt ursprung i sydamerikanska indiankulturer. Efter upptäckten spreds ryktet om papayan till andra delar av världen och då började man odla papaya även i Asien och Afrika. Idag är Brasilien, Indonesien och Mexico de största producenterna, men även Spanien har börjat odla papaya på allvar.

Frukten papaya väser i palmliknande träd. Frukten kan väga upp till 10 kg, men de som säljs i Sverige väger oftast bara några hekto. Den mogna papayans mycket tunna skal är gult, och fruktköttet är orangefärgat, nästan rött.

Vi säljer papayan i torkad form. Ät dem direkt ut påsen, mixa ner dem i müslin eller använd dem i desserter.

Papaya har ursprung bland sydamerikanska indiankulturer och är det snabbast växande fruktträdet Papaya (Carica papaya) som finns. Vid goda förutsättningar kan växten på endast nio månader gå från frö till träd till att bära frukt på endast nio månader.

Frukten är rik på A, C-vitamin och Karoten.

Papaya innehåller ett enzym som heter Papain som är proteinspjälkande. Paptin används vid matsmältningsbesvär. Paptin fungerar som en proteindelare

Physalis
PTop

Physalis är

Spirulina
PTop

Spirulina är en blågrön alg som kallas "mirakelalgen". Algen tillhör cyanobakterierna och innehåller antibiotiska, bakteriehämmande ämnen som stärker kroppens immunförsvar samt krom som gör insulinet effektivare.

Näringsinnehåll:
Spirulinaalgen består av 60-70 procent proteiner. Det är ett proteininnehåll som är tre gånger större per viktenhet jämfört med nötkött. Man kan få ut 20 gånger mer protein ur spirulina än ur en sojaböna.

Förutom detta är spirulinaalgen rik på olika mineraler, särskilt järn, kalcium, magnesium, mangan, kalium och zink. Spirulinan innehåller dessutom olika B-vitaminer, inklusive vitamin B12, betakaroten, C-vitamin och E-vitamin. Mängden av vitamin B12 anses vara hög, vilket har en stor betydelse för vegetarianer som kan ligga i riskzonen för brist på detta ämne.

Spirulinan innehåller för övrigt 5-8 procent fett, varav ett högt antal essentiella fettsyror, särskilt omega-6. Spirulinans cellväggar består av tunna mukopolysackarider istället för svårsmält cellulosa, som de flesta grönsaker. Den koncentrerade näringen med aktiva enzymer, kan därför snabbt absorberas av kroppen.

Spirulina är helt naturlig med sin näring i en biologisk aktiv form som kroppen därmed omedelbart kan utnyttja. Genom sitt breda innehåll av aminosyror/proteiner, mineraler och vitaminer är spirulinan ett mycket viktigt näringstillskott. WHO har kallat spirulina för ett av jordens "superfödoämnen" och NASA använder sig faktiskt ofta spirulina vid tymdfärder för att astronauterna ska få näringsrik föda som tar lite plats.

Bland de många positiva hälsoeffekterna märks immunstärkande, virushämmande och cancerskyddande effekt. Spirulina är mycket populärt bland idrottsmän och kroppsbyggare, eftersom det är näringsrikt och innehåller mycket protein. Den rika tillgången på biotillgängligt järn gör att spirulina även rekommenderas till gravida och ammande kvinnor.

Ursprung: Cyanobakterier har funnits på jorden i över 3,5 miljoner år och var en av de första livsformerna på jorden med förmåga till fotosyntes. Spirulina producerar syre, något som tidigt bidrog till att skapa gynnsamma förhållanden för utvecklandet av annat liv. Mixa i en smoothie eller med vatten.

Spirulina är en blå-grön alg som har funnits på jorden i över 3,5 miljoner år och var en av vår planets första livsformer. Genom att leva på enbart solljus och vatten kan Spirulinaalgen producera en mycket komplett blandning av näringsämnen med vitaminer, mineraler, proteiner och antibiotiska, bakteriehämmande ämnen. Genom sitt breda innehåll av aminosyror/proteiner är Spirulina ett viktigt näringstillskott i världen.

Spirulina har blivit godkänt av både FDA och WHO som hälsosam föda. WHO har kallat Spirulina för ett av "superfödoämnena" på jorden och NASA använder sig ofta av Spirulina vid rymdfärder för att få mycket näringsrik mat som tar liten plats.

Vetegräs
Top

Vetegräs innehåller C-vitamin, betakaroten, folsyra och klorofyll. Klorofyllet är mycket bra för hälsan och välmåendet då det sänker bland annat kolesterolet samt stärker immunförsvaret. Det är klorofyllet som ger vetgräset dess gröna färg.

Vetegräset innehåller även 20 aminosyror, flera hundra olika enzymer, så många som 90 av 102 möjliga mineraler, vitaminer och andra viktiga näringsämnen. Vetegräs passar perfekt för kostmedvetna människor som ständigt är i farten och som vill bibehålla ett starkt immunförsvar eller som bara helt enkelt vill må fantastiskt bra.

Du kan pressa vetgräs och dricka det som juice eller i pulverform, såsom vi säljer det. Pulvret kan du röra ner i bröd eller mixa i en smoothie tillsammans med bär och frukter.

Vetegräs är hela vetekorn som har fått växa ut till gräs. Gräset klipps av när det är mellan 10-20 cm långt. Vetegräset kan ha laxerande effekt så det kan vara bra att ta det lugnt i början och följa anvisningarna.

Vetegräs innehåller klorofyll som är ett av naturens mest hälsofrämjande ämnen,

 

 

 

PTop