-- aloevera.jpg (7265 bytes)

Aloe Vera är en läkeväxt som har använts i tusentals år världen över i alla högstående kulturer. Inom den kinesiska medicinen kallas den "den harmoniska helaren" och hyllas för sin fina kvalitet och stora mängd Qi (= energi som innehåller information som stimulerar livsprocesser).

Aloe Vera är en klassisk medicinalväxt som tillhör liljesläktet. Den är släkt med bl a vitlöken. Det finns mer än 300 Aloe-arter men endast fyra-fem stycken av dessa är medicinskt verksamma. Kraftfullast av dem alla är Aloe Barbadensis Miller, som även kallas Aloe Vera (=den äkta Aloen). Aloe Vera har ingått i många huskurer och även använts som mat i många kulturer. Därför har väl beprövad erfarenhet av växtens positiva effekter på såväl människor som djur. Mest känd är den för sina speciella vårdande egenskaper på huden, t ex vid sår- och brännskador. Den kallas ibland även för brännskadeplantan eller plåsterplantan.

Aloe Vera-bladet är tjockt och fyllt med en mycket näringsrik gelé, som man kan äta eller smörja direkt på huden. Skalet är hårt och segt och skyddar Aloe Veran från vätskeförlust. Direkt innanför skalet finns en liten mängd tunn klar vätska som är mycket besk. Den kunde förr köpas på apotek under namnet "Bitter Aloe". Den användes dels som laxermedel, dels som ett avskräckande bittert ämne mot nagelbitning, tumsugning etc. (Därför kan man i en del gamla uppslagsböcker läsa att Aloe Vera är ett laxermedel eller bitterämne.) I högklassiga Aloe Vera-produkter har man inte med skalet, utan använder endast den inre gelén.

Växten är historiskt känd sedan mer än 5000 år. Den har använts i alla kulturer där det är tillräckligt varmt och torrt för att den ska kunna växa. Den är beskriven i Veda-böckerna, som är grund för den indiska Ayur Veda-läkekonsten. Den hör till den kinesiska örtmedicinens mest allmänverkande plantor.
Hippocrates, läkekonstens fader, ansåg Aloe Vera vara en av de främsta medicinalväxterna. I gamla Egypten var Aloe Vera högt uppskattad, t ex lär Cleopatra ha använt den flitigt för sin skönhets skull. Alexander den Store hade stora Aloe Vera-odlingar för att försörja sin armé med den undergörande växten, bra på sår och skador. Även inom indiansk läkekonst använde man Aloe Vera. I det engelska veterinärförbundets symbol från 1800-talet finns en Aloe Vera-planta med som enda växt. På 1930-talet hade man Aloe Vera-plantor på sjukhusen för att med Aloe Vera-gelé behandlade brännskador som uppstod vid röntgenstrålning.

Här i Sverige är det för kallt för Aloe Veran att växa fritt. Istället har man odlat Aloe Vera som krukväxt. Sedan länge är den känd för att man kan bryta av ett blad och smörja på den inre gelén på brännskador, sårskador eller irriterad hud. På 1930-talet användes Aloe Vera på våra sjukhus. Röntgenstrålningen var på den tiden så stark att man skadade huden. Genom att smörja på Aloe Vera-gelé lindrades brännskadorna snabbare och läkte med mindre ärrbildning.

Det är den inre gelén i Aloe Vera-bladet som används för att smörja på huden eller att äta/dricka. Aloe Veran hör till en av de mest näringsrika växter man känner till och är utmärkt som hud- och friskvård. Det är ett allsidigt kosttillskott som används i förebyggande och allmänt stärkande syfte. Den innehåller naturligt mängder av vitaminer och mineraler som vi behöver för att må bra. Aloe Vera innehåller även s.k. tvålämnen - saponiner - som hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter och rena tarmluddet, så att den bättre tar upp näringen.

Modern forskning har visat att Aloe Vera även kan ge bonuseffekter på ett par specifika områden, nämligen epitelvävnaden, dvs hud, andingsorgan och slemhinnor, mag-tarm-systemet samt immunförsvaret. Aloe Verans fantastiska och speciella effekter förklaras ofta av den s k synergieffekten, men den kan inte förklara det helt och hållet, utan en stor del del av Aloe Verans effekter beror på den mycket speciella information om livsprocesserna som i kinesisk medicin kallas Qi.

När man väljer Aloe Vera-produkter är det viktigt att man tänker på kvaliteten. Aloe Verans inre gelé är känslig och oxideras i kontakten med luftens syre, ungefär som ett skalat äpple. Därför behöver den stabiliseras. Bästa metoden för att bevara alla näringsämnen och nyttigheter är en unik, patenterad kall-stabiliseringsmetod, där man endast använder naturliga konserverande ämnen från växtriket. Att koka eller frystorka Aloe Vera-gelén förstör näringsinnehållet. Ekologiskt odlad Aloe Vera är ju också att föredra.

De främsta produkterna är gjorda enbart på den inre gelén, där det mesta av näringen finns.

Mängden Aloe Vera i produkterna är också avgörande för effekten. Det kan dock vara lurigt att utläsa %-satser på olika märken och dessutom används Aloe Verans goda  egenskaper ofta som försäljningsknep. Välj därför produkter som får bära stämpeln från International Aloe Science Council,  ett oberoende kvalitetsorgan som undersöker och bedömer   Aloe Vera-produkter från hela världen. Då är Du säker på att Du får bästa möjliga kvalitet och effekt!

 

 

Länk till SHENET
och Aloe Vera.

Aloe Vera innehåller:
Vitaminer
A (Betakaroten), B1, B2, B3, B6, B12.
Folsyra
C (Askorbinsyra)
E (Tokoferol)
Mineraler:
Fosfor, Magnesium, Järn, Mangan, Kalcium, Natrium, Kalium, Koppar, Zink, Krom
Aminosyror:
20 av 22 (7 av 8 essentiella)
Övrig ämnen:
Enzymer, Sackarider, Antrakinoner, Salicylsyra, Växtsteroler, Ligning, Saponiner

    Back