Metaller och nedan även övriga fläckar

Guld

Lägg armband och halsband i en skål med varmt vatten och diskmedel. Låt ligga ett par timmar och borsta med en mjuk tandborste för att komma åt mellan länkarna. Skölj väl.
Ringar med brillianter läggs i en skål med 1 del vatten, 1 del diskmedel och 1 del ammoniak. Sätt plastfolie över skålen så att du slipper den skarpa lukten. Låt ligga ca 1 timme. Tag upp och borsta försiktigt med en mjuk tandborste och skölj väl.

OBS!! Lägg ej vitguld och gulguld i samma skål. Av erfarenhet vet jag att vitguldet kan få en beläggning av gult guld om det står länge. Alltså separera!

Koppar
Tag ketchup istället så blir den blank och fin.
eller
En blandning av 1 msk mjöl, 1 msk salt och 1 msk ättika är också bra.
eller
Har du gjort vanlig sås på mjöl, mjölk och salt så går det väldigt bra att putsa med överbliven så
seller
I svårare fall kan man blanda i en matsked vinsyra och två matskedar tvättpulver per liter kokande vatten. Lägg i föremålen i vattnet och borsta med en diskborste. Skölj av föremålen och efterputsa dem eventuellt men putsmedel för att få upp glansen ytterligare. Gäller även mässing.

Mässing
Kan putsas med mjölk. Citron ger mässing fin glans.  Är mässingen väldigt oputsad lägg föremålet i coca cola över natten innan du putsar den med vanligt putsmedel (gäller även koppar).

Rostfritt - Diskbänk - Bestick
1 påse bikarbonat med några teskedar vinäger (ska bli en cremeaktig konsistens). Gnid  sen in diskbänk/ugn med blandningen, skölj av med vatten och polera med tidningspapper.
eller
Weisser Blitz

Matta fläckar på kylskåp t ex pga slitage.
Polera kylskåpet med Universal allputs av märket Elspar. Det finns i vitvaruaffärer och ger en skyddande yta.

Flammiga, rostfria bestick blir snygga igen genom att putsa med en torr trasa, doppad i ättika 24%. Skölj! Avlagringar av te och kaffe i koppar tas bort på samma sätt.

Bestick av 18/10 rostritt stål är lätta att sköta om. Kvalitetsstål är alltid märkt med 18/10 eller 18/8. Rostfritt stål 18/10 består av stål med tillsats av 18% krom och 10% nickel. Nickel gör besticken rostfria och kromet gör de resistenta mot sura ingredienser. Även rostfritt stål kan rosta under speciella omständigheter. Det finns idag inget stål som är 100% rostfritt. Att det heter rostfritt innebär att det är står emot rost bättre, inte att det aldrig kan rosta.

De kan maskindiskas. Har du inte tid att genast diska dem, skölj av dem noga. Om du maskindiskar besticken och inte har tid att plocka ur dem direkt, låt diskmaskinsluckan stå öppen så att inte besticken står kvar i fuktig luft.

Om besticken blir missfärgade och fula kan du få dem glansiga och fina igen genom att koka dem 15 minuter i en kastrull med vatten och diskmedel och skölj sedan av dem noga. Om besticken är svårt missfärgade så kan de först kokas i en blandning av 1 liter vatten och 1 dl vinäger. Bestick med guld eller plastdelar /dekoration skall aldrig kokas.

Silver
Koka matsilver tillsammans med rabarber i vatten så slipper du putsa det. Diska och skölj väl.
eller
Silversmycken kan göras rena och fina med mjuk tandborste och lite tandkräm på
eller
Lägg aluminiumfolie i botten på en vid, ugnssäker glasform (eller plast som tål temperaturen). Lägg silverföremålen ovanpå folien. Koka upp vatten och tillsätt försiktigt en halv deciliter hushållssoda per liter vatten. OBS! hushållssoda är starkt frätande. Häll vattnet över silvret så att det täcker. När bubblandet slutar tar du upp silvret och diskar det. Använd inte denna metod på förgyllda föremål.

Tenn
Gnugga tennföremålet med ett kålblad.

 

 

Övriga fläckar såsom:
Blod Fukta fläcken med kallt vatten och salta på den. Tvätta i kallvatten.
Bläck Tvätta i vatten med T-röd eller citronsyra.
Bär Bomullstyg kan doppas i kokande mjölk eller vatten.
Choklad Gnid in i såpa eller mjölk innan du tvättar som vanligt.
Fett Strö potatismjöl på fläcken. Låt plagget sen ligga över natten innan du tvättar i tvålvatten.
Frukt Frukt - Blöt fläcken med citronsyralösning. Ta en halv tesked citronsyra till 1 dl vatten.
Gräs Tvätta fläcken i ren sprit eller T-röd.
Kalk Strö vinsyra eller citronsyra på fläcken och blanda med vatten till en gröt. Blandningen bör få verka i några timmar. Vin eller citronsyran kan även användas för att avkalka kaffebryggaren.
Kaffe Färska fläckar tar du bort med kallt vatten. Torkade fläckar på vita plagg tar du bort genom att
Klister Klister från tex prislappar och etiketter - doppa fläcken i kokande vatten. På kulörta plagg penslas fläcken med äggula löst i vatten.
Torka bort fläcken med en trasa eller papper doppad i kemisk ren bensin. Bensin finns i små glasflaskor i varuhusen.
Kåda Tas bort med ren sprit eller T-röd.
Mjölk Kallt vatten eller tvålvatten.
Mögel Lägg plagget i filmjölk några dygn innan du tvättar det i maskin i hög temperatur (om tyget tål  det). Använd tvättmedel för vittvätt.
Olja Gnid in fläcken med smör före tvätt i tvålvatten. Vissa oljefläckar kan tas bort om man lägger  varmt potatismjöl över den och låter det ligga i minst en timme. Skaka och borsta sedan bort   mjölet.
Rost Rostfläckar tas bort med koncentrerad vin eller citronsyralösning, på samma sätt som kalk.
Socker Varmvatten eller kolsyrat vatten.
Stearin Stoppa plagget i frysen och ta bort det stelnade stearinet. Om fläcken finns på t.ex. ett möbeltyg som inte får plats i frysen kan ni frysa ner den med kylspray. Man kan på det sättet komma ner till -50 grader. Du kan även försöka att stryka på fläcken försiktigt mellan två läsk eller hushållspapper.
Svett Tvätta med utspädd ättikssyralösning.
Te Tvätta i mjölk eller doppa plagget i kokande vatten.
Toaletten Gör först rent med såpa. Tillsätt sedan några matskedar 24 procentig ättika längs kanterna och låt stå ett tag. Borsta rent och spola.
Tuggummi Frys fläcken innan tuggummit tas bort. Precis som med stearinfläckar.
Vin Tvättas med kallt vatten. Rödvin strös rikligt med salt eller potatismjöl medan fläcken ännu är våt. Låt saltet eller potatismjölet ligga kvar i flera timmar och suga upp vinet. Tvätta sedan tyget.
Ägg Tvätta i kallt vatten.
Öl Eventuella fläckar tvättas i tvålvatten eller ren sprit (T-röd).
Fläckar som inte går bort kan blekas med en citronsyralösning. Blanda noga en och en halv struken tesked citronsyra per deciliter vatten. OBS! citronsyra kan vara frätande i koncentrerad form
Back