RESEBERÄTTELSE
MALAYSIA - AUSTRALIEN - TASMANIEN

   Här kan du se foto från resan. Jag har valt ut ca 60 st.
  Back to index
  Back

6 februari – 6 april 2007
Inger, Janne, Lotta, Stig   

Malaysia Kuala Lumpur 7 februari
Australien väst Perth
Busstur
Tågresan
13 februari
20 februari
28 februari
Tasmanien Hobart 3  mars
Australien öst Melbourne - Emerald
Cairns
12 mars
21 mars
Malaysia rundtur Kuala Lumpur 29 mars
Tisdag 6 feb 2007. Sol -1oC
Till Landvetter 15.30. Ingrid och Kenneth körde ut oss med vår bil. Kl 16 kom Inger och Janne. Vi checkade in och satt i baren tills det var dags för ombordstigning. Planet gick 18.00 och vi landade i Amsterdam 19.30. Där var det bara tid till att snabbt förflytta sig till F-sektionen och planet till Kuala Lumpur. Efter alla säkerhetskontroller kom vi ombord ca 20. Planet fördröjt så att det gick ej förrän 22.05. Skulle lyft 20.45. Från Amsterdam till KL är det 10.248 km och 7 timmars differens samt 10,5 timmars flygning. Just nu är det +-0 oC.

Onsdag 7 feb.
Landade i Kuala Lumpur (KL) kl 15.45. Stig och Janne ordnade på flygplatsen hotell i stan "The Royale Bintang" som låg väldigt centralt. Inger och Janne hade fått utsikt mot Petronas Towers som är fantastiskt vackert upplysta på kvällen. Vi bor på 13.e våningen. Var ute på ett Steakhouse inte långt från hotellet. Åt sniglar och kötträtt. Gott. Gick lite och såg i affärer. Hem kl. 22.30. Ganska så mosiga efter en lång flygresa.

Torsdag 8 feb. Sol dagen regn kvällen, + 32 oC.
Var klarvakna från ca 05.30 och framåt. Frukost 8.30 i en väldigt stor och fin matsal där det fanns det mesta. En avdelning för olika sorters gröt, en för korvar och äggrätter, en för youghurt och müsli, en för frukter. En kock lagade omeletter med olika innehåll efter tycke och smak, en lagade några sorters tjocka pannkakor som asiaterna åt med en köttröra till. Starkt. Mm. Mm. Efter frukost gick vi ut för att leta upp hop-on-hop-off busshållplatsen. Efter en lång promenad i värmen och diverse förfrågningar missade vi precis en buss så vi fick vänta 30 min till nästa. Här söker man skuggan. Köpte vatten och sötdricka. Åkte sedan runt med bussen i ca 2,5 timme. Det var 22 olika stopp och turen kostade 17 – 34 sek för 2 pers med +55. Idag åkte vi bara runt för att se vad som är mest intressant. Så det var mycket att se på. Vi åkte först till Menara KL Tower. Det är ett 421 m högt torn. Detta är det 4.e hösta telekomtornet i världen. KL kallas "The Garden City of Lights" Tornet var färdigt i maj 1996.
Vi åkte genom China Town, förbi ett tempel, KL Railway Station som var en vit, stor byggnad med tinnar och torn. Väldigt engelskt kolonialdesign. Gammalt. KL Green Belt med konstgjorda sjöar, djungel, Butterfly Park, Bird Park, museer, etc. Dataran Merdeka heter högsta fristående tornet. The National Moske, National Museum, Petronas Twin Towers. Vi gick tillbaka till hotellet efter bussturen och tog det lugnt en timme. Ut igen för att se på alla affärer som finns. En Mall där det fanns över 1000 olika affärer. Vi gick en timme i en sådan och sedan tog vi en dricka på en coffeebar. Inger blev dålig så vi fick gå hem med henne. På rummet till 20.30. Lunchen idag på en japansk restaurang, 120 mat, 20 dricka, 34 hop-on-bussen, 30 dricka mm är totalt 204 sek per pers idag.
Janne, Stig och jag gick till en kinesisk restaurant och åt friterade räkor med cola. Inger låg hemma i frossa. Hem igen och sedan gick Stig och jag till ett Internetcafé och skrev hem. Åter hotellet för natten ca 23.

Fredag 9 feb. Sol, +32 oC.
Upp och åt en god frukost 8.30. Inger fick vitt bröd och te på rummet av Janne. Inger var hemma idag. Kl. 9.20 åkte vi Hop-on-bussen mot National Museum. Där var vi fram till kl. 12.30. Det var mycket kläder som var broderade med pärlor och stenar och guldtrådar, uppbyggda scener med bröllopsfolk. Husgeråd, träarbeten mm. Det mesta var från 18- och 1900-talet. Scenen för bröllopsfolket var uppbyggt med trappsteg fram till brudparet och ju fler trappsteg upp, ju finare personer. En intressant upplevelse. Åter till hotellet med buss och vi tog en öl på en pub innan vi var hemma på hotellet 14.30. Inger mådde bättre så vi gick alla till en kinesrestaurant och åt lunch. Inger fick bara äta ris. Efteråt gick Inger och jag på stan och Janne och Stig till hotellet. Var tillbaka kl. 17.30. CNN stod på hela tiden då Anna Nicole Smith dog idag. Sorgligt öde. Vi skall ut och äta lite senare. Restaurangen som Inger och Janne hade en adress till ligger för långt härifrån så vi åker inte dit. En bekant till en bekant som har den. Vi gick till en irländsk pub och tog öl och sirloin steak. Spare ribs och smörgås till Inger. Hemåt vid 22.30. Beställde en rundtur för imorgon nere i foajén. Upp och lade oss 24.

Lördag 10 feb. Sol, +33 oC.
Klockan ringde 07.30 och vi gick ner för frukost kl. 8. Beställt turen till kl. 9 och då kom VJ i en malaysisk bil, Proton, som görs här. En ganska fin, normal bil. Först åkte vi runt i KL och han visade oss alla ambassader, stora byggnader. Sedan till en lädertillverkare som gjorde kläder, skor, väskor, skärp mm. av oxläder, krokodilskinn och hajskinn och även från rockor. Det var väldigt fina saker och jag köpte en liten börs. Vårt utrymme i väskorna tillåter inga större shoppingfrossor. Därefter åkte vi till en firma som gjorde batik på både silke och bomull. Det var intressant. Fina sjalar och kunde knytas på flera olika sätt. Blusar och känningar i starka jättefina färger. En sjal för 99 RM och en klänning för upp till 800 RM. Efter det åkte vi till en fabrik som tillverkade choklad. Vi fick se processen och smaka på olika sorter och smaker. Därefter åkte vi till en tenntillverkare med egen gruva och då tennpriset ökat så har gruvdriften satts igång efter att varit nedlagd. De hade alla möjliga dryckeskärl av tenn och om man lägger ett tennglas i frysen en stund behöver man ingen is. På ett annat ställe hade de alla slags produkter som tillverkas här från batik till träsniderier och smycken. Vi var också på en klockfabrik där de gjorde fina klockor för export och till sist åkte vi till Batu Caves. Det är en limestone grotta där hinduer har sin stora festival, Thaipusam. Det var 272 trappsteg upp till templet och det tog musten ur en i värmen. Väldigt vacker grotta och enormt stor med fina formationer. Olika altare och tempel fanns inne i grottan. Utanför ingången och trapporna stod en 140 feet = 43 m hög guldfärgad staty av Lord Moruga. Den sägs vara den högsta i världen?!. När vi gått ned alla trappstegen tog vi vatten på en krog och då var vi helt slut. Ca +33 oC. Då vi åkte därifrån stannade vi vid vägen och såg på stora gummiträd som växte alldeles vid vägen. Vit och gul massa som rann utmed trädet. Vi fick känna på det och göra små klumpar av gummi. Åter till hotellet ca kl. 13. Vi hann med mycket på så kort tid ändå. Kl. 16 gick vi ut till en japansk restaurang Sushi King och åt sushi. Det var jättegott. Där hade de ett band som gick runt med alla olika maträtter på olikfärgade fat och man tog så många man ville och olika sorter, sedan betalade man enligt tallrikarna och dess färg. Därefter en tur bland affärerna och sedan till hotellet. Kl. 20 gick vi ut igen och gick två gator bort från hotellet där kinesernas gata var med restauranger på bägge sidor och massor av människor som var ute och åt. Alla lukter som blandas är inte precis parfym. Frukten Durian luktar fruktansvärt illa. Den tycks de älska här för den fanns också i chokladen på fabriken. Men, - på hotell får man inte en ta in en sådan frukt!. Vi gick till Finnegan, en irländsk pub och åt en stek var med öl. Efter det gick vi en promenad för att se var flygbolaget låg. På hemvägen gick vi till Internetcaféet och skrev lite mejl och läste nyheter hemifrån. Till hotellet 23.

Söndag 11 feb. Sol, Hett, +33 oC.
Upp kl 8 och åt frukost. Iväg till Hop-on-bussen 9.30 för att åka till Menara City Tower. Där åkte vi till ca 300 m höjd i utsiktstornet. Där var fina bilder på vyerna och namn på byggnaderna så man visste vad man såg. Mycket fint gjort. Kikare med informationsband fanns också. Där var vi till ca. 13. Åkte så samma buss mot Petronas Twin Towers. Tyvärr var kvoten av besökare fylld för dagen, redan kl. 14!! Vi åt lunch där och gick runt och tittade på den del affärer. Otroligt flott och fint med mycket rostfritt överallt. Man måste stå i kö tidigt på morgonen för att få en biljett så att man kan åka upp till bron mellan de två tornen och där får man bara vara ca 10 min och det är ändå knappt halvvägs. Det fick vara. Vi har ju sett dem och varit i dem. Åkte hem med bussen och stannade på Finnigans för Irish Coffée. Gick hem till hotellet och kl. 18.30 gick Stig och köpte drinktilltugg för en drink innan vi går ut för middag. Idag gick vi till en australiensk restaurant "Outback" där vi åt kött och räkor med öl till. Gott. Tog Crčme Brulé till efterrätt. Detta är inget vinland så allt vin är importerat och förfärligt dyrt så det är inte värt pengarna på en restaurant. Efter middagen gick vi en sväng på stan och sedan till Internetcafé 22.30. Hem 23.

Måndag 12 feb. Sol +33 oC.
Upp kl 8. Janne, Inger och Stig till resbyrån för att ordna flyg till Perth. De fixade visum också fast vi redan gjort det hemifrån via internet. Åt frukost ca 9.30. Tog en taxi för 15 rm till Bird Park som vi åkt förbi ett antal gånger med bussen. Där har de jättestora områden under nät. Vi gick runt mellan 10.30 och 13.00. Det var väldigt mycket olika exotiska fåglar. Taxi till hotellet kostade 18 rm och vi var hemma 13.30. In för dusch och en kopp gott kaffe. ut för lunch kl. 14.30. Flygbiljetter till Perth kostade 3.570 rm/par = 7.200 SEK. Efter lunchen gick Stig hem och ordnade med pengar och Inger och Janne och jag tog en taxi till Akvariet. Där gick vi runt och tittade på ett väldigt fint och modernt akvarie. En lång gång där men gick i en tunnel där de hade jättestora rockor och hajar mm. Tog kaffe innan vi tog en taxi tillbaka till hotellet. Ut igen 19.30 för att äta på en italiensk restaurang och tog soppa och pizza. Hemåt igen 20 och packade för morgondagens resa till Perth.

Tisdag 13/2, sol +33 oC i Kuala Lumpur och +25 oC i Perth.
Upp kl. 05.15. Gjorde iordning oss och ned till receptionen och checkade ut. Kl 06.15 kom taxin som tog oss till flygplatsen där vi var ca 07.15. Det är 7 mil från centrum till flygplatsen. Där checkade vi in på Malaysia Air. Resan, ca 350 mil tar 5,20 timmar. Vi anlände till Perth kl. 16 och sedan tog det ytterligare en timme genom tull etc. Här var det Conference of Mining, Festival of Art, ACDC-gruppen skulle komma hit och därför fanns det inte ett enda rum att uppbringa sa de. Till slut fick vi 3 sängar i ett rum och en säng i 4-bäddsrum på OZI-INN -  the friendliest hostel in Perth. De kom och hämtade oss i en ill-orange van och så kom vi in till Perth. Jag trodde vi fått ett 3-bäddsrum för Inger, Janne och mig men det var 4 st våningssängar så vi var 8 personer i ett litet rum. Fullt med packning och kalsonger utspritt på golvet och en gitarr uppe på en hög kläder. Ja, så är det på hostels. En massa ungdomar som arbetar sig runt hela världen och bor billigt och har roligt! Stig låg i ett 4-bäddsrum med några andra backpackers.
Vi ställde in väskorna och sedan gick vi ut på stan. Den verkar inte så stor i centrum men är till ytan utbredd. Vi hittade en restaurang där vi åt grillat med pommes-frites. Gott för vi har bara ätit på flyget idag. Efter det gick vi in till centrum för där skulle finnas många hotell. Vi fann ett ställe men det var fullt ända tom nästa vecka. Vi gick tillbaka till OZI-INN och lade oss. Imorgon måste vi köpa ficklampor för det var så mörkt att man inte kunde se koden för att komma in på hostellet eller in i rummet. Kodlås även där. En ensam glödlampa i rummet och stömbrytaren vid dörren. Man fick släcka och sedan treva sig och hasa fram genom klädhögar och bagar till sängen och sedan kravla sig upp i överslafen. Det var naturligtvis de som vi fått. Järnsängar med skarpa kanter som skar in i låret när man hivade sig upp till sin säng.Vi lade oss vid 23-tiden och somnade så småningom!!

Onsdag 14/2, Sol och ca +25 oC.
Inger väckte mig kl 8. Vi tog våra väskor och checkade ut. En taxi var beställd och den fick vi vänta på. Kl 9 ännu ingen taxi utan den kom 9.30 och körde oss till Centralstationen. Där gick Janne till en doktor för att få medicin för sin onda hals. Vi övriga gick för att få frukost. Spetsade oss på bacon och ägg men vi var 5 min försent. Vi fick endst kaffe och scones. Det var väldigt billigt för det visade sig att vi gått inpå ett ställe för 55+are. Där fanns en man som sjöng och en kvinna som spelade synth. Det var riktigt bra och trevligt att lyssna på. Gamla fina låtar från 40-50-talet. Även 60-talslåtar. Vi gick och köpte biljetter till tåget som går mellan Perth och Fremantle som är hamnstaden till Perth. Resan tog ca 30 min och var behaglig. Först gick vi till Turistkontoret och de hjälpte oss att boka en stuga i Coogee Beach Holiday Park strax söder om Freemantle. Till Coogee via busstur och vi gick in i området och vår stuga låg alldeles bakom sanddynorna mot havet. Ett stort rum med en dubbelsäng och kök i ena hörnet med en kyl, gasspis, frys och TV. Ett litet sovrum med 2 våningssängar och där fick Inger och Janne bo. Huset var ca 40-50 meter från havet. En fantastiskt lång, bred och härlig sandstrand med en pir och badplats med hopptorn mm. Vi gick en tur på stranden och såg på en grupp skolbarn som badade och hoppade i det kristallklara vattnet. Upp till stugan igen och tog en kopp kaffe. Kl. 13.30 gick vi till Parkens matställe och tog en tallrik med pommes frites, 2 stekta ägg, 1 stekt köttbit, lite bacon, bröd och sallad. här är det rikligt tilltagna tallrikar med mat. Efter det gick Janne och lade sig och somnade genast. Han mådde inte riktigt bra med en ond hals och hosta. Vi andra tog bussen 16 till stan ca 3 km norrut. Där gick vi runt och tittade i affärer och letade efter info för turister. Fann den men inte någon karta över Fremantle som var bättre än den vi hade. Gick för att ta en öl men på 2 ställen kunde man inte bara ta en öl utan var tvungen att ta mat till. Nåväl, vi fann ett ställe och tog 2 öl och en cola. Efter det letade vi efter en mataffär. Till slut fann vi en stormarknad och där köpte vi frukostmat och dricka. Sista bussen hem gick 18.15 och nu var kl. 18.45 så vi tog en taxi hem igen. 17 dollar istf  2.20. Ja, vad gör man inte för att komma hem till en skön säng! Hemma var Janne vaken och vi tog kaffe och smörgås. Ett glas vitt vin gick också ner. Inger och jag gick en tur på stranden. 20-20.45 så vi gick säkert 4-5 km. Hela stranden bort till en brygga och tillbaka. Vi såg solnedgången med röd himmel. Mycket vackert när solen speglade sig i havet! Lade oss 22.30.

Torsdag 15/2, molnig morgon, efter 10 sol.
Egen frukost kl. 9.30. Tog bussen in till Fremantle kl. 12.00. Gick runt och var på internet. Gick lite bland stånden på torget vid Turistinformationen. Gick sedan och åt lunch. Soppa och bröd till Stig. Minestrone och Club Sandwich, öl Stella och Victoria Bitter, Cola. Därefter gick vi till Marine Museet. Där gick vi runt och tittade på alla båtar, segelbåtar, mm. Gick kl 17 till affären och köpte mat till kvällen. Bröd, vin och kyckling. Tog bussen hem, 126an direkt. 138an tar en väg igenom villakvarteren och den tar 10 min längre tid. Villorna är rätt moderna och ser nybyggda ut. Mycket i tegel och fina välskötta tomter. Kom hem och tog en drink. Åt kyckling och bröd och vin - gott. Lade och ca 23.

Fredag 16/2, regnig morgon, sol efter 11.
Upp kl 9.15 - 9.30. Kaffe först och sedan frukost med yoghurt och smörgåsar. Rostat bröd med ost och marmelad. Finfint! Tog bussen 12 in till stan. Letade efter internet och skrev till Ulla, Martin. Vi gick till stationen och tog CAT-bussen som är gratis och går var 10e minut. Vi åkte till nr 22 vid hamnen och gick och tittade på Fremantle Yach Club. En ganska fin anläggning med mycket båtar. Vi gick längs en kaj och såg båtar bakom ett stängsel. Allt var privat och inhägnat och låst. Vi gick vidare och såg en del fiskebåtar. Inger, Stig och jag gick och tog CAT-bussen in till stationen. Janne stannade kvar i hamnen oh skulle gå runt under dagen. Vi andra gick till Market - ett gammalt hus av sten och tegel mitt i centrum. Det liknade saluhallen i Göteborg. Där fanns allt. Både matvaror och alla sorters produkter för turister. kläder, smycken, leksaker mm. Där gick vi ca en timme och tittade på saker och folk. Tog en öl och cola på en pub mitt över gatan. Gick sedan till matvaruaffären och köpte ostar, snacks, bröd och frukt. Åkte hem med 138an och kom hem kl. 18. Janne var redan hemma men vi hade nyckeln så han hade väntat på oss ätandes en glass. Inger och jag gick en tur på stranden igen. Vi gick 19 och kom tillbaka 19.50 så vi tog samma tur som i förrgår. När vi kom hem hade de dukat fram ost och vin mm och vi åt kvällsmat. Satt och pratade och läste till 22 då vi lade oss.

Lördag 17/2.
Frukost vid 10-tiden. Bussen in till Fremantle. En dam kom springande och gestikulerade åt oss där vi stod vid hållplatsen. Det visade sig att bussen tar en annan väg på helgen och skulle ej kommit förbi där vi stod! Tur att hon besvärade sig att komma till oss och hjälpa till. Kom till stan ca 12. Gick runt och gick till Ship Wreck Gallery. Var där en timme. Väldigt intressant med mycket informationom olika skepp och händelser. Det regnade med häftiga skurar så vi fick rusa mellan dem till hamnen där Janne visade oss vad han hade gjort och sett på där igår. Vi gick till bryggeriet och åt pizza, smörgås och musslor i chilisås. Efter det gick vi till centrum för att gå till turistinfo men de hade stängt redan kl 15 och nu var det senare. Vi gick och tog kaffe och kaka och köpte vykort och frimärken. Därefter gick vi och köpte mat till kvällen för att laga hemma på gasspisen. Laxkotletter och potatis. Åkte hem med bussen och Stig stekt laxen och vi åt med god aptit och hade vitvin till det. Såg på TV och läst en stund. Lade oss vid 22-tiden.

Söndag 18/2, sol, 25 oC.
Upp 9. Frukost 10. Vi gick alla en promenad på stranden och tog den asfalterade gångstigen på dynernas topp tillbaka till stugbyn. Där väntade vi tills det var dax för bussen 12.14. Tog den in till stan och gick till Turistinfo igen. Vi kunde inte boka tåget för "han som har hand om det" var inte i tjänst utan vi skall återkomma imorgon. Stig och Janne gick till Motormuseet och Inger och jag till stan. Vi gick på små bakgator och i klädaffärer. Gick till Marknaden och gick runt där till ca 15. Tog CAT-bussen ner till Marin Museet och Motor Museet men vi såg ej till Stig och Janne. Gick mot hamnen och restaurangerna. Då såg vi dem och gick alla och åt skaldjur och satt alldeles vid kajen. Inger och Janne tog lobster och Stig och jag heta räkor. Mycket gott. Satt en bra stund och såg stora motorbåtar komma och gå. Riktiga skepp!! Vid 17.30 tiden gick vi till stationen och tog bussen 18.51 hemåt. Väl hemma tog vi vin med godis och chips, ost och kex. Såg på TV, läste mm. Lade oss tidigt.

Måndag 19/2.
Vaknade och tog kaffe kl. 8.30. Gick ut och tog 9-bussen till stan. Till Turistinfo för att beställa tåg till Adelaide. Vi fick inte Gold Cangaroo utan Red Cangaroo. Det är så väldigt populärt så vi är glada att vi överhuvudtaget fick biljetter till den 28/2. Normalt får man beställa flera månader i förväg för att få plats! Gick runt i stan till kl. 13.30. Möttes igen med Inger och Janne och köpte biljetter till Fremantle Train. Åkte turen runt i Fremantle med buss och föraren berättade och pratade hela tiden. Han var väldigt kunnig och visade fängelset och den högsta punkten som är Monument Hill i War Memorial Park. Ett krigsmonument över de krig som Australien var med i från 1914 till 2a världskriget, Koreakriget, Vietnamkriget mm. Efter det tog vi bussen hem till kl. 16. Skulle gå och äta middag på baren i området men de serverar ingen lagad mat mera än på helgerna. Vi fick köpa kakor till kaffet istället och äta ur kylskåpet så gott vi kunde. Vi blev mätta och satt uppe till 21.30 och gick och lade oss tidigt för vi skall upp tidigt, kl. 06. 

Tisdag 20/2.          Program för:  6 Day South & East Tour
Upp kl 6 och åt frukost. Tog bussen in till Fremantle kl. 6.50. Idag skall vi på tur i 6 dagar och börjar resan till Pemberton. Bussen var försenad från Perth. Skulle komma 8.50 men kom 9.30. Vi är 16 st plus förare och till middag var vi 18. Vi åkte genom Mandurah och Bunbury och stannade för morgonfika vid Koombana Bay. Därefter åkte vi till Busselton och såg Jetty som är en 2 km lång pir. Den längsta träpiren på södra halvklotet. Lunch åt vi i Dunsborough. Därefter till Margaret River och vinprovning på ett vineri. Vi åkte förbi ett uppbyggt skepp, Augusta Township, där det varit 64 personer ombord. Vidare till Cape Leeuwin som har den den sydligaste fyren, på den sydvästraste delen av Australien. Där möts Södra Oceanen och Indiska Oceanen. Vi drack kaffe där och sedan åkte vi vidare till Pemberton där vi bodde en natt. Åt en 3-rätters middag och lade oss 21.30.

Onsdagen 21/2, Bibis födelsedag, +32 oC.
Upp 6. Frukost 6,45 och bussen gick 7.30. Först åkte vi till Diamond Tree Fire Lockout. Det var ett stort träd, 54 m högt med järnpinnar runt stammen som man kunde klättra upp på. Högst upp fanns en liten hydda där utsikten var för eventuella eldsvådor. En yngre kille i gänget klättrade ända dit upp och fick allas ovationer. Vidare till Walpole för Tree Top Walk i Valley of the Giants. De hade byggt upp en gångbro genom trädtopparna och det var väldigt spännande att gå så högt upp och titta ned på marken. Vi åkte vidare österut genom staden Denmark (!). Staden har fått sitt namn genom en Mr. Denmark som bosatte sig på platsen. Sedan vidare till hamnstaden Albany för lunch. Vi åt på en kineskrog. Bussen vidare till kusten och såg på The Gap och Natural Bridge som är enormt stora stenformationer där vattnet yrde och skummade när vågorna slog emot klipporna. En fantastisk syn. Därefter gjorde vi ett stopp på Mt. Romance Perfume Factory. Där gjorde de skönhetsprodukter av emuolja och tee tree olja. Vi gick runt och såg på tillverkningen och handlade läppstift, parfym mm. Därefter kom vi till en farm som prövat på att korsa mufflonfår med getter och det blir då geeps. Sheep + goat = geeps. De flesta av dem blev sterila men en del kunde reproduceras! Till Ace Motor Inn för natten i Albany. 3-rätters middag igen. Lade oss jättetrötta kl. 22.

Torsdag 22/2.
Upp kl 6 och åt frukost som vanligt 6.45 och 7.30 gick bussen vidare mot Sterling Ranges för att se utsikten vid Bluff Knoll. Här var det väldigt dimmigt så först var det osäkert om vi skulle kunna åka upp. Solen torkade dock upp dimman och vi åkte till utsiktsplatsen. På vägen dit körde vi över en wallaby och det är väldigt vanligt här för det ligger döda djur lite här och där. När vi kom upp och gick runt och såg utsikten var det väldigt fint och mäktigt. Dimman låg kvar i dalgångarna och rullade fram så man såg marken och sedan bergstopparna väldigt tydligt. Mycket fina gröna bergssluttningar. Vi fortsatte med ett litet stop vid Pingrup och sedan vidare till Hyden. Lunch där. Vi gick i 34 oC värme till The Wave Rock som var en intressant skapelse som en våg av granit som färgats randig av väder och vind. Enormt stor klippformation. Vi gick runt och upp på den i hettan och såg på utsikten. Man fick verkligen gå försiktigt ned igen för det var väldigt brant. Därefter åkte vi vidare mot Ravensthorpe och tog en fika. Där var det svarta svanar i en sjö alldeles bredvid serveringen. Vidare till Esperance vid Bay of Isles. Här skall vi bo 2 nätter. Skönt att få andas ut ett tag. Det blir väldigt påfrestande med nya mål varje dag och flera saker att se på och ta in om dagen! Nu får vi lite andhämtning. Vi åt en 3-rätters middag igen och nu var det härlig köttbit, en riktigt maffig och tjock och god! Lade oss vid 23-tiden. Halsen värker och det får bli doktorn i Perth när vi kommer dit!! 

Fredag 23/2, Ca +20 oC på morgonen. Mulet.
Upp 6.30. Stig gick till frukost men inte jag för halsens skull! Idag skall vi på morgonkryssning på Bay of Isles. När vi kom ned till piren via apoteket för inköp av hostmedicin och halstabletter, hade båten en krossad ruta som skulle lagas innan vi kunde åka iväg. Vi fick alltså 30 min för en kaffestund. Kl. 9.30 kom vi så iväg. Runt i hamnen där de förklarade sjöfarten med import och export. Nickelgruvan skall nu startas för export av nickel. Vi gick ut på fjorden och där kom ett helt stim av delfiner. Säkert minst 20 st. Det var ovanligt med så många på en gång och de simmade runt båten. Det fanns babydelfiner bland dem också. Jättesöta. Sjölejon och sjöfågel i mängder fick vi också se på vägen till ön. En fantastiskt vacker natur. Vi kom så till Woody Island där vi fick kaffe och kaka. En liten guidad tur för att se på utsikten hann vi med. Från ön vid 13 tiden och kom tillbaka till Esperance 13.30. Vi tog lunch på ett kafé. Åkte en tur på eftermiddagen i bussen till Cape le Grand National Park. Där besökte vi olika beacher där sanden var helt vit och vattnet turkost. En helt fantastiskt vacker plats. Stora granitblock med hålor och grottor i var utspridda och en buskbrand hade härjat ca 4 veckor tidigare. Helt svartbränt område. Lite kusligt att se. På en parkeringsplats bjöd Kerry på kaffe och kaka på ett campingbord. Där satt vi och såg på den fina viken med den vita sanden. Åter till Esperance. Ut på stan med Inger & Janne och köpte en tröja. Hem igen. Drink före 3-rätters. Lade oss 22 ganska möra efter ytterligare en fullspäckad dag.

Lördag 24/2, Mulet, ca +30 oC.
Upp 6.15. Packade. Frukost 7.00. Bussen avgick kl. 7.30. Först till flygplatsen utanför Esperance där irländarna skulle flyga direkt till Fremantle. Bussen fortsatte norrut på A1 genom Norseman, hästen som fann guld hette så och därför är staden uppkallad efter den. Stannade för kaffe och fralla där. Fortsatte genom Widgiemooltha till Kambalda där vi åkte upp till ett utsiktsberg och fick se den stora saltsjön. Fortsatte till Kalgoorlie för lunch på Hannan Street. Efter lunchen åkte vi upp till Miners Hall of Fame och the North Kalgoorlie Tourist Mine. Där gick vi igenom utställningen och fick sedan åka ned i gruvan ca 30 meter. Vi fick hjälm på oss och det behövdes för gångarna var väldigt låga på vissa ställen. En man guidade oss och berättade om gruvan. Vi åkte in till staden och gick till museet där de visade foto och historia om hur det var förr att arbeta i gruvan och att bo här. Efter det åkte vi till The Super Pit som är Australiens största guldgruva. Det är en öppen gruva. En av de största hålen i jorden som är grävda av människan. Ett imponerande hål med vägar och arbetande enorma maskiner. En skopa på en maskin kunde ta 25 m3 sten och lasta en lastare med 10 skopor = 225 m3!!. Lastarna åkte sedan upp ur gruvan i snigelfart. Vi åkte till hotellet som var ett Quality Inn och hette Railway Hotel. Vi hade fina stora rum. Middag 18.30 med 3-rätters igen men vi avbeställde efterrätten när vi ätit 2 rätter. Vi kommer att rulla fram av egen maskin om vi fortsätter på detta viset. Inga bussar kommer att behövas!. Till rummet för kaffe avec. Inger och Janne gick 21 och vi somnade 22.

Söndag 25/2, Mulet! +35 oC.
Upp 6.30. Frukost 7. Avgång 7.30. Genom en relativt tom stad körde vi vidare. Mötte 2 transporter med lastare som skulle till gruvan och de var enorma. De tog upp hela vägen och hade poliseskort genom gruvstaden Coolgardie som nu var en död stad. En hund såg vi. annars helt dött. Från Perth till Kalgoorlie går en pipeline för färskvatten. Vid slutet av 1800-talet när guldgrävarna flyttade ut med sina familjer dog nästan alla barn mellan 4-12 år. Det fanns inte mycket vatten och ett fåtal barn nådde vuxen ålder. Numera vet man att det berodde på uttorkning. Alla vattenkällor var saltvatten men med pipelinen blev det bättre för befolkningen. Den ansvarige hade fått mycket kritik för det var ett väldigt kostsamt projekt och när kranarna sattes på fungerade det inte. Inget vatten kom! Han gick till stranden och sköt sig. En ung ingenjör kom inom en vecka på att det var problem med ledningen där det blev stor höjdskillnad. Genom att konstruera en speciell ventil som används än idag, fick han pipelinen att fungera när den kopplades in på de höga platserna av linen. Ytterligare ett onödigt dödsfall!!  Efter en lång dagsresa blev vi körda till vårt hotell, Good Earth Hotel i Perth. Min "förkylning" hade stadigt försämrats och jag mådde inte alls bra. på kvällen var vi ute på en pir och åt på en kinesisk restaurang. Åter till hotellet 21 varefter vi gick och lade oss. Nu har vi åkt totalt 290 mil i bussen!

Måndag 26/2, Sol, +36 oC.
Nu var jag så dålig att ett läkarbesök var nödvändigt. Kl. 9 åkte vi alla med "Red Cat" bussen till järnvägsstationen i Perth där jag gick till en läkarmottagning. Inger följde med efter att ha ätit frukost med Janne och Stig på en servering för pensionärer. Janne och Stig tog tåget till Fremantle för att träffa Patrick och få tågbiljetterna och bokningsbekr. av ett hotell i Adelaide. Ett oväder drog förbi med åska och regnskurar. Vi fick våra tågbiljetter och rum på ett hotell i Adelaide för en natt. 2200 SEK/natt!! Inger och Janne åt middag på hotellet. Restaurangen var riktigt bra & billig. Stig ringde Ingrid och allt var väl.

Tisdag 27/2, Sol, +34oC.
Jag är fortfarande dålig och låg hela dagen. Janne och Inger tog en båt till Fremantle. Sedan åkte de tåget hem efter att ha talat med Patrick och fått vouchern för hotellet i Adelaide. Samlades i vårt rum 18.30 för fördrink till middagen som är bokad på hotellet. 


Onsdag 28/2, Sol, 30-35 oC.
Upp och checkade ut från hotellet Goodearth Hotel. Tog en taxi till stationen. Checkade in bagaget och tog kaffe på ett café. Kl. 11.30 fick vi gå ombord på tåget. Det gick 11.55 mot Calgoolie där vi skall stå stilla i 3 timmar på perrongen. Resan mellan Perth och Galgoolie gjorde vi i söndags med buss åt andra hållet. Återigen samma scenario i timmar i sträck. På perrongen för att få lite motion. Lunchen bestod av smörgås och kaffe. Middagen en kycklingbit och grönsaker. Kaffe och vin till det. Allt i plast!! Lade oss efter en glass.

Torsdag 1/3, Sol, 36 oC.
Frukost kl 7 och då fanns bara kaffe och färdig plastad smörgås. Det fick gå. 12.30 lunch och 18 middag. Kött och ris och vin. Inga variationer här inte! Samma mat hela tiden! Däremellan var det samma utsikt i timmar. Först slättland med torra buskar. Ett och annat träd. Sedan kom det mera busklandskap i flera timmar. Därefter ett ganska ymnigt grönt träd och busklandskap igen och hela tiden den röda jorden. Vi stannade vid Cook där vi var iland i 36 oC värme. Några hus och träd och 4 bofasta personer fanns där. Såg kameler på avstånd, en ko hade dödats av tåget och en häst låg död bland träden. Ja, så är det i värmen och med farliga tåg i naturen!.

Fredag 2/3, Sol, +37oC
Upp 6 för "frukost". Kaffe + en yoghurt. Endast 30 min öppet, sedan stängde de luckan. Nu kom vi fram till Adelaide station och vi tog våra ihoppackade grejor på ryggen och tog en taxi till hotellet, Majestic Roof Garden Hotel. Det dyraste vi bott på men det var det enda som fanns i hela stan. Vi har detta bara en natt. Vi kom till hotellet 8. Lämnade vårt bagage och tog sedan frukosts där. I Melbourne kördes i helgen F1-lopp så där är det helt kört med rum även i den staden. Illa flyt just nu. Kanske om det går åker vi till Tassie = Tasmanien med flyg! Vi får ta det som finns. Efter frukosten gick vi ut på stan. En gågata som var väldigt lång med massa affärer och folk som var ute och skyndade mot racet med kvalheat. Ford mot Holden = Adelade 500. Vi tog en öl och Janne och Stig och Inger och jag gick först till biblioteket för att se på Internet över flyg til Hobart från Adelaide. Vi såg ett antal förbindelser och sedan gick J&S för att boka och köpa biljetter och hotell i Hobart. Flyg enkel 147 AU$/pers och så fick vi hotell The Old Whoolstores Hotel till och med tisdag natt till onsdag. Kl 13.30 åter till hotellet och fick våra rum. Ut på hörnan till en restaurang och åt lunch med delad pizza. Tog ett bad i badkaret och njöt av lyxen!! Badrummet var avskilt från sovrummet med glasväggar som kunde dras ifrån så man kunde ligga i badkaret och se på TV!!. Stig var dålig så han var kvar på hotellet på kvällen och Inger, Janne och jag ut för att äta vid 19.30 tiden. Samma restaurang som till lunchen för de hade väldigt god mat. Räkor i chili och biff och wienerschnitzel förstås. Mycket gott. Gick upp till hotellets tak där det var ett gym med alla tänkbara maskiner och en trädgård med palmer och träd och en fantastisk utsikt över staden. 22 till rummen för sovning!!  

Lördag 3/3,  +36oC
Upp kl 7.30 och hade frukost 8.30. Ut på gågatan en tur efter frukost. Checkade ut 11. Tog en taxi till flygplatsen. Där var det massor av köande människor så vi ställde oss i kön men det visade sig att alla skulle till Singapore och endast vi till Hobart så vi fick gå in i en tom fålla och checka in med en gång. Sedan väntade vi till kl 14 innan Virgin skulle ta oss till Hobart. Vi landade lokal tid ca 17 och tog en taxi till hotellet. The Old Whoolstore Hotel. Den kvinnliga taxichauffören var pratsam och tog oss på en tur runt hamnen och centrum. Visade oss var fiskerestaurangerna var och marknaden som bara är på lördagar. 1850´s Waterfront Warehouses Home of Salamanca Markets. Hotellet var fint, ett gammalt ombyggt magasin som nu innehåller apartments. Stig är fortfarande dålig så han stannade kvar på hotellet när vi gick för att äta. Gick till en restaurang vid hamnen, Mures, där det var fullt. Vi fick sitta i baren och vänta en kvart men sedan fick vi ett bord. Beställde lax och Janne räkor med chips och sallad. Väldigt gott! En flaska vitt vin till detta tog vi. Gick tillbaka till hotellet efter en rundtur bland båtarna i hamnen. Kollade på Stig men han sov så vi gick till baren för en drink. Inger och Janne upp 22 och jag mejlade till ca 23. Lade mig ca 23.30 och Stig sov gott och förhoppningsvis blir han bättre imorgon.
Hotellet 169$/Natt = 845 sek.

Söndag 4/3, +20-25 oC, Mulet.
Vaknade 7.30. Frukost 8.30. Därefter gick vi till hamnen och köpte biljetter till Hop on Hop off bussen som skall gå kl 12.05. Vi gick runt lite i centrum och gick till ett busstopp för att ta bussen tidigare. När den kom vinkade vi som galna men bussen körde bara förbi!! Vi fick gå tillbaka till hamnen och vänta till kl. 12.10! När bussen kom var den nästan helt full. Vi fick sitta nere och det var väldigt varmt. Turen runt tog 1,5 tim och chauffören pratade och berättade konstant om allt vi såg och körde förbi. Australiens första casino "West Point Casino" ligger här i Hobart. Efter HoHo bussen gick vi till info för att boka någon resa runt ön. Allt var fullt. Endast nästa måndag fanns platser kvar. Vi får se vad vi skall göra härnäst. Tog en kaffe och kaka och sedan hem till hotellet till kl. 15. Till Inger och Janne 18. Beställde bord här nere på hotellet för det ösregnade. Vi gick ned till 19 och åt en god stek med tryffelpotatismos till. Gott. Till baren och Irish coffee efteråt. Upp vid 21.30-tiden.

Måndag 5/3, kyligt ca +14 oC, Växlande.
Åt frukost 8 och bussen hämtade utanför kl. 8.50. Resa till Port Arthur Convict Site, Isle of the Dead, Tasman National Park, 9-17, 102 $. Vi åkte över Tasman Bridge som byggdes after att den gamla rasat på samma sätt som Tjörnbron. Vi åkte 9,3 mil och när vi kom dit fick vi en guidad tur av chauffören. Engelsmännen inplanterade ekar från 1800-talets början i en vacker parklik omgivning. En del hus var fullständigt förstörda av väldiga busch-bränder på 1890-talet. Vi gick igenom parken och in i kommendantens hus som var välbevarat med inventarier och allt. Ca 30 byggnader och ruiner är bevarade. En tur på Carnarvon Bay för att gå iland på Isle of the Dead där de hade begravt alla döda, både fångar och anställda på fånglägret. Ca 1100 personer är begravda på ön som är ganska liten. På vägen hem åkte vi igenom en by där alla hus hade namn . The Doo Town, ex vis "doo-it-again, doo-little, etc. Åter hotellet ca 17.30. Vi gick ut för att äta på Mures eftersom Stig inte var med förra gången. Efter middagen gick Stig hem, Janne en promenad och Inger och jag en tur runt stan. Hem 21. Gick med Inger hem tills Janne kom 21.15. Lade oss ca 22.

Tisdag 6/3, +9 oC.
Frukost 8.30. Ut till I-centret 9.30. Gick en tur på stan på affärsgatorna. Gick till Thrifty för att se på hyrbilar. De hade bra alternativ och priser. 69$/dag + fria mil. Därefter gick vi och köpte en busstur upp till Mount Wellington. Den gick först kl. 13.30 och under tiden gick vi och åt lunch nere i hamnen. Turen upp till toppen av Mr Wellington tog ca 30-40 min. Man åkte genom olika ecosystem, först var det frodig grönska och höga träd, sedan glesnade det och berget blev sönderbrutet och stora klippformationer och släta stenar formade naturen upp till toppen. En fantastisk utsikt åt alla håll. Speciellt fint att se hela Hobart uppifrån och när solen bröt igenom så att staden nästan lyste. Ned igen och tillbaka kl. 15.30. Inger och jag gick på stan bort till Salamanca där de har marknad varje lördag. Sedan gick vi till centrum och gågatan och åter hotellet 17.15. Gick ut för att äta till The Drunken Captain. Där åt vi en väldigt god middag med vin. Till hotellet och tog kaffe / drink. Upp på rummet 21.30.

Onsdag 7/3, Sol, +14 oC fm och +24 oC em.
Frukost 8.30. Stig och Janne hämtade bilen som vi hyrde. Packade och checkade ut 10.45. Hyrbilen var en blåmetallic Mitsubishi med automat. Vi åkte norrut mot Richmond. Stannade där och drack kaffe och kaka. Åkte tillbaka för att se Zoo Doo Fun Park där de hade alla slags djur. Känguru, Wallaby, kameler, små hästar, fåglar av alla de slag, grisar, kaniner mm mm. Vi gick runt och såg t ex rosa, blå och gröna ulliga hönor!! En Show med de små hästarna och tasman devils. Usch vilka illbattingar. Hästshowen var rolig att se på och hästarna var bara ca 60 cm höga. Fortsatt färd norrut. Förbi Maria Island, fd fångö, abouriginerna bebodde den tidigare. Mot Swansea. Förbi och mot Bicheno. Söder om staden finns ett "blow hole" där vi gick ut på klipporna för att se på scenariet. Fantastiskt fint med sprutande havsvatten i klipporna. In till staden och hittade Silver Sands Resort. Rum 12 och 13. Gick en tur runt stranden och klipporna. Drink 18 hos Inger och Janne. Till restaurangen 18.30. Beställde mat och den fick vi ca 19.30!! God mat med lång väntetid så man skall alltså inte vara alltför hungrig när man går till det stället. Åt en god middag och gott vin därtill. Gick till Inger och Janne för kaffe. Hem och lade oss 21.30.

Torsdag 8/3, +15-18 oC, Sol.
Vaknade och frukost 8.00. Ut och såg på kajen och stranden och fiskarna som återvände från morgonens fisketur. Vi körde vidare norrut vid 9-tiden och stannade vid en "beach" "four mile creek" där vågorna rullade in på sandstranden. Lite stora klippblock på norrsidan och sandstrand mot söder. Plockade div fina snäckor. Åkte vidare mot St. Helens och där tog vi kaffe och wienerbröd. En dam i godisaffären tipsade oss om Binalong Bay Beach som var den 2a finaste beachen i hela världen för 2 år sedan. Åter åkte vi mot väster och enligt tipset från damen till en osttillverkare "Pyengana Cheese Factory" där vi köpte 2 olika ostar var. En med chili, 2 lika cheddarostar, en lagrad 2 år, en 1 år. Därifrån åkte vi till Columba Falls. Vi gick en stig ned till ett vattenfall som var 90 m högt. Därefter åkte vi vidare mot Scottsdale och Launceston. I Launceston såg vi efter motel men det var fullt överallt så vi fortsatte mot Georg Town. Där hittade vi ett motell, Georgtown Motor Inn för 99$. Helt OK med frukost inkl. Bra hotell. Vi tog bilen och åkte in till staden och till Marios och åt en god middag med vin. Återkom till motellet och åt inköpta ostar från ostfabriken och vin ā 8$ från Bottleshopen vid hotellet. Gott. Kl 21.30 lade vi oss.

Fredag 9/3, ca + 15-20 oC, Sol.
Åt frukost i frukostmatsalen 8.00. Rostat bröd m marmelad, juice och kaffe. Åkte kl. 9 mot Deloraine. Vi åkte genvägen så vi sparade några mil på att inte åka över Launcheston igen. I Deloraine träffade vi en svensk dam som bott där i 3 år. Hon hade bott i Perth i Fremantle ca 10 år och kom från Jämtland. Anna?. Hon var 78 år men väldigt pigg och söt. Hade en dotter i Launceston och en i Perth. Jättegullig dam. Vi bokade färjebiljetter från Devonport ill Melbourne för 386$. Det kostar det för oss 2 pers pensionärer. Vi åkte sedan vidare och stannade vid ett par ställen för Kodac Moment. Åkte till Lake St Clair National Park där vi åt trout och sallad och öl till lunch. Mycket gott. Mot Queenstown och alldeles innan var vi uppe vid en koppargruva som tydligen var nedlagd. Fantastiska scenerier över bergen och dalarna och sjön. In i Queenstown och hittade Gold Rush Motor Inn där vi fick 2 st dubbelrum som var jättefina och fräscha. 112$/rum. Checkade in och tog bilen in till stan. En döende stad såg det ut som med rätt så ruffiga hus och byggnader. Köpte vin och korvar och kex för att äte en lättare middag på rummet. Åter hotellet och 18.30 till Inger och Janne för mat. Vin, korvar, skinka, ost och kaffe avec. Mycket trevligt och mysigt, gott. Lade oss 21.30 efter dagboksskrivning.

Lördag 10/3, Kallt - dimmig morgon.
Upp ca 8. Tog bilen med pick och pack och lämnade motellet 8.30 för att äta ägg och bacon nere i Queenstown. Staden hade karraktären av en vilda västernstad och den verkade i det närmaste vara en utdöende stad. Ruffiga hus och dåligt underhåll överallt. De hade ett ånglok och en stationsbyggnad som skall dra turister. Efter frukosten åkte vi till kuststaden Strakan. Där gick vi runt och såg på båtarna i den lilla hamnen och tog en kopp kaffe med wienerbröd. Åkte vidare mot kusten och norrut. Stannade vid Henty Dunes. Gick i sanden i hettan och två steg framåt och ett steg bakåt. Efter en lång promenad gav först Stig upp, sedan Inger och jag höll också på att ge upp men fick syn på Janne som vinkade "kom hitåt". Jag kämpade mig framåt igen och upp på höjden och där ... ! Där var det otroliga vidder med jättestora sanddynor. Nästan som i Sahara. Långt långt borta kunde man se havet. Det var en fantastisk syn. Åter till bilen. Där var en bil med släp och hade 4 st små 4-hjuliga beachbuggies. Han hade en guidad tur bland dynerna. Vi fick ta vår bil och åka vidare. Mot Zeehan, Rosebery och A 10an norrut mot Burnie. Det tog ett par timmar på slingriga vägar bland urskogen och ibland rakor som man inte såg något slut på. Ett mycket varierande landskap. Vi stannade då och då för "Kodac Moment". när vi kom till Burnie tog vi väster ut. Letade hotell /motell men då det är helg och fint väder var alla australiensare också ute och hade bokat allt. Vi fick åka till turistinfo där de fixade rum i Burnie. Väl där var vi på stranden och såg på simtävlingar för tonåringar. Passade på och åt lunch. Fisk. Gott. Vi gick runt på stan till ca 18. På hotellet. Gick till en kineskrog för att äta. Tog 4 olika rätter och delade. Gott. Till hotellet igen 21. Tyvärr var det fullt ös i baren och utanför hotellet till kl 02 och Mac Donalds tvärs över gatan verkade vara en testbana för bilar och motorcyklar för det gasades och skrek i hjulen när de rivstartade för kuls skull!!. Ja, de barna de barna! Ingen särkilt bra sömn denna natt!! Hotellet heter Bayside Burnie och kostade 125$ och 27 för frukost/2 pers.

Söndag 11/3, sol och ca 18 oC, morgonen.
Checkade ut efter frukost kl. 10.30. Körde mot Devonport. Det var bara 5 mil dit så när vi kom till stan letade vi reda på Turistinfon. Vi skulle bokat flyget vidare från Melbourne men lördag - söndag gick det ej att boka. Vill tillbringade dagen med att först ofrivilligt planka in på Lions marknad för mat och viner från den lokala marknaden. Janne åt 4 ostron med varierande smaker. Han tyckte det var gott. Där var vi ett par timmar. Sedan på stranden ett par timmar och lämnade in bilen kl. 17.30 vid terminalen. Båten kom in 19 och 20 fick vi gå ombord och kl. 21 gick färjan "Spirit of Tasmania II" mot Melbournes hamn. Vi hade en 4-bäddshytt så vi fick stuva undan vårt bagage under sängen så gott det gick. Trångt men inte som på MV Eden i Chile för 6 år sedan. Vi gick 20.45 till matsalen för middag. Beställde lax med ris och Janne ostron igen och sedan lamm. Vid bordet bredvid satt en ung tjej med sin mamma och mormor. Hon hade läst 7 månader i Jönköping och talade väldigt bra svenska för att ha läst så kort tid. Trevligt med nya kontakter. Vi skall mejla. Åt vår mat och gick till baren. Till hytten vid 23. Lade oss och sov tills väckningen kl. 06.05!   

Måndag 12/3, Melbourne, kallt - dimma.
Packade ihop våra grejor och lämnade båten kl. 7.15. Utanför fick vi en taxi direkt som tog oss till Melbournes flygplats. Väl där var Janne och Stig och bokade flyg med Quantas till Emerald över Brisbaine. Vi kommer ända fram dit på en dag. Det visste vi inte att det gick. Snabbt ringde vi Laline som sov och blev chockad när vi skulle komma i dag. Hon har ju väntat oss framåt 20 - 25 mars och inte 12e. Nåja, när den värsta chocken släppt och hon förstod att vi kommer idag var allt ok och vi skall landa 15.45 där. Planet gick 10.55 från Melbourne till Brisbaine 12.45. Vidare 14 till Emerald och landar 16. Jätteroligt att träffa Laline som kom och mötte oss med bilen. Vi åkte direkt hem till henne och installerade oss. På kvällen åkte vi till Maraboou Taavern för middag på vita dukar med papper överst och kritor om man ville skapa en tavla eller något annat. En väldigt god stek med pepparsås. Spelade lite på spelmaskinerna och åkte sedan hem. Laline vattnade med benägen hjälp av Janne och Stig i trädgården. Vi lade oss ca 23.

Tisdag 13/3, 36 - 40 oC, fuktigt.
Upp till kl 8 och hade en god, lång frukost. Kl 10 åkte vi alla till Cools för att handla både för Laline och Justin som hon lagar mat till var 14 dag. Det tog tid att gå i alla affärerna så vi var nog där ett par timmar. Stig och Janne till Emerald Memorial club och vi åkte hem med maten. Tillbaka till Memorial för lunch 7$ - 2$ så det kostade bara 5$. Mycket god och rikligt med mat och vi tog kyckling och ris. Hem på eftermiddagen. Stig klippte gräset och Janne började rensa gången från ogräs. Kl. 17 gjorde Inger och jag köttbullar för att ha till middag. Laline gjorde sallad och vi åt vid 19-tiden. Jättegott med potatis till. Alla andra gick och lade sig vid 21.30 tiden men Laline kokade kycklingen till morgondagen och så såg vi på TV - medicinska abnormiteter med de som äter ihjäl sig. Vi pratade lite och lade oss 23.30.

Onsdag 14/3, 35 - 39 oC,
Upp och åt 8. Laline uppe sedan 5.20 och börjat med kycklingen och riskoket och bananlådan till Justin. Kl. 9.30 gick elen totalt. Som tur var var kycklingen precis färdig men gröten den gröten. Hade inte ens kokat upp. Janne var och spelade golf. Vi lade upp kycklingen i matlådor och så åkte Laline, Inger och jag till Justin för städning och tvättning. Var tillbaka hos Laline där strömavbrottet inte hade blivit åtgärdat. Kl. 13.30 tillbaka till Justin med mjölken och gröten. Kokade gröten och lade allt i en gryta. Inger vek tvätt. Laline kom 15. och gröten var ej klar. Ställde den i hett vatten. Hem till Laline och då kom elektrikern 15.45 och började med elfelet. Han fick åka och hämta delar, men inte förrän framåt 18 var det klart! Janne klippte resten av gräset och även utanför staketet mot gatan. Laline jätteglad för hjälpen. Vi åkte 18 för att äta middag med Angela och Åke på kvällen för 7.50 på Emerald Star Hotel. Gott och mycket. Vi åt och spelade på maskiner fram till 21. Skjutsade hem Stig, Inger och Janne och Laline och jag till Justin för ytterligare en timmes kokning av gröten som aldrig blir färdig. Nu fick den stå på eftervärme tills morgonen. Hem och lade oss 23.

Torsdag 15/3, mulet och ca 28 oC.
Uppe kl. 6.30. Janne redan ute i trädgården. Efter en sista puts på trädgården kom Janne in och åt frukost med oss. Laline skjutsade mig till Justin och åkte sedan och handlade filtar mm. Jag slevade upp gröten som nu äntligen var klar. Det blev 15 st lådor som ställdes in i kylen. Laline hämtade mig och vi åkte hem. Packade ihop och då kom elektrikerna igen eftersom det var ett allvarligt jordfel. Vi gav oss iväg mot Capella. Laline lämnade bilen på service och gick och klippte sig under tiden. Inger och Janne tog en promenad. Efter en timme var bilen klar och vi fortsatte till Clermont. Hittade Caravan Park och fick våra caravaner och sedan ringde vi guldspeckaren och han skulle komma 13.30. Tog bilen 12.30 till puben och åt en god lunch. Sedan åkte vi iväg med guldgubben och Stig före och vi efter. En förfärlig väg över stock och sten. Gropig och slingrig i den röda sanden. Till slut kom vi fram och fick var sina guldletarmaskiner ā 85 $ st. Vi fick 3 timmar för att leta guld. Det pep och lät om maskinerna men det vi fann var endast skrot!! Vi fick i alla fall pröva på och det var roligt och svettigt trots att vädret var mulet och hyfsat varmt. Nu har vi i alla fall prövat på! Åter till Caravanparken. Gick till guldgubbens affär och såg på guldnaggar och smycken. Inger och Janne köpte 2 guldnaggar, Laline 1 och vi ingen! På kvällen kl. 19 åkte vi till puben igen och åt middag. Vitlöksräkor - jättegott. Spelade på maskiner och vann 30$. Bra. Vi åkte därifrån och hem ca 21. Hem och tog en kopp kaffe och lade oss 22.

Fredag 16 mars, 36 oC, sol och varmt.
Vaknade 6.30. Upp och hade frukost kl. 7.30. Gjorde oss klara med packningen så att vi 8.45 var vid receptionen för att invänta bussen för en rundtur. Bussen kom 9 och det blev en grupp på 20 personer. Vi åkte till Blair Athol Coal Mine som är den största kolgruvan i AU. De exporterar kol till Europa och bl a Danmark som sedan säljer kol-el tillbaka till Sverige. När Barsebäck fick stänga blev det kol-el!! Vattenfall köper numera kolkraftverk i Tyskland bl a. Och var är de gröna nu då?? Det var i alla fall inget väsen. Vi åkte runt i den öppna gruvan och såg på de olika ställena där brytningen var i olika stadier. Enorma maskiner som skrapade av ytskiktet och maskiner för lastning. Det tog säkert 1 timme att åka runt till de olika platserna och chauffören berättade. Vi satt i bussen hela tiden och det var nog tur för allt var kolsvart. Vi åkte vidare till Clermont Historical Museum där de hade sparat det mesta från 1800 - 1900 talet. Sjukhus, vagnslider, affärsuppsättning med alla gamla förpackningar och inredning, skrivmaskiner, tandläkarstolar mm mm. Vi åkte förbi Copperfield Chimney och den gamla Copperfield Store. Staden Cleremont hade år 1916 drabbats av en cyklon som förde med sig den största översvämning som drabbat Australien på den tiden. Hela staden dränktes och försvann. 63 personer dog och mängder av boskap också. Staden byggdes sedan upp på högre marker. Kvar står ett träd med ett vattenmärke som visar hur högt vattnet stod. Ca 6 m!! På ett ställe var ett piano i ett träd. Det sades att det var kvar sedan 1916?!. Åter till Caravan Park där vi tog bilen och åkte till puben för lunch. Åter till Emerald ca 15. Trädgårdsarbete och sovstund. På kvällen var vi på 7.50$ restaurangen Emerald Star Hotel och åt middag och spelade lite. Hem ca 21 och satt ute i den härliga kvällen.

Lördag 17/3, Janne fyller år.
Upp och gjorde kaffe och hade presenter och kort för Janne som satt ute på altanen sedan länge. Vi sjöng för honom och drack morgonkaffet ute. Laline iväg till Tom för sjukgymnastik och sedan åt vi bacon-frukost kl. 11.30. Var hemma hela dagen och fixade i trädgården och lite andra saker. En slang och en klocka fixades till och tvättmaskinen lagades. Laline och Inger var och handlade och Justins fiskrätt lagades till. Den blev väldigt fin med kokt skuren potatis i botten, ångande fiskfiléer över i en långpanna. Äggsås hälldes över. Sedan vid serveringen häller man över färska skalade räkor och klippt dill. Såg smaskens ut. Bra rätt till många personer. Laline beställde bord till kl. 19 på Maraboou Tavern för Jannes födelsedagsmiddag. Ostron till Janne och Laline och annat till oss övriga. 2 fiskrätter och 3 enorma kötträtter. Fantastiskt gott! 1 fl vitt vin och 1 fl rött. Vi gick sedan till spelhallen och tog kaffe och spelade. Janne vann igen och jag också fast hälften så mycket. Vi åkte hem vid 22-tiden och väl hemma ordnade vi med bevattningen och lade oss 23.30.

Söndag 18/3, Sol, skön förmiddag.
Laline iväg 6.30 för att vara med Tom hela förmiddagen. Janne arbetar varje morgon i trädgården med div. saker. Hela gången är nu fri från ogräs och bevattningen i full gång. Slangen till tvättmaskinen är fixad och huset dammsuget och avtorkat efter oss alla 4 i en hel vecka. Laline kom tillbaka 10.45 och hade då gjort jobb sedan 6.30 på morgonen. Laline vilade en stund och Inger och jag gjorde iordning fisken till Justin. Kl. 12 åkte vi och lämnade fisken och sedan vidare till Rubyvale och Angela och Åke. Väl där fick vi kaffe och kaka och öl/dricka. De har ett väldigt fint hus och stor öppen terrass med grillplats. Efter kaffet fick Janne och jag gå ned i deras GRUVA och det var ungefär 20 meter ned. Rätt ned i ett stort 1 meters hål med massa svarta spindlar i kanterna men de försvann när vi klättrade ned. I mörkret i hålet ned var det så mörkt att man inte såg något. Tur var väl det!! Gruvan var stor och rymlig med många gångar och ett säkerhetsuppstigningshål. Det måste man ha berättade Åke. En gång hade det rasat ned grus och sten och täppt till hålet för uppstigning så Åke var tvungen att använda reservhålet men det hade inte använts på flera år så där var alldeles täckt med spindelbon och väv. Åke fick ta sin tröja över huvudet och börja uppstigningen. Något annat fanns ju inte att göra om man inte skulle bli kvar i gruvhålet!! Vi fick nu gå runt och titta och Åke berättade om de olika lagren. "Vasken" är det bruna lagret där man hittar safirer. Nere i gruvan är det rätt svalt och skönt. Efter att ha gått ned på denna stegen och sedan upp igen var man jättesvettig och hade takdropp.Mycket roligt att ha sett även denna gruva och att få se hur olika de är. Åke demonstrerade sin maskin för att tvätta och skilja skräpet från safirerna. När vi stod och kollade slutrännan så fann vi en rätt stor och fin safir som de skall slipa. Efter det åkte vi till Rubyvalepuben för dricka, öl och vin. Vi skulle få vänta 45 min på att få äta där och kunna beställa maten så vi tog alla och åkte till Emerald och 7,5$-klubben. Angela och Åke, Stig och Janne i deras bil och Laline, Inger och jag i den andra. På puben åt vi kött/fisk och sedan var det maskinerna som gällde. Vi var kvar fram till 21.30. Åkte hem och lade oss vid 23. Ca 19 grader i sovrummet under natten. Perfekt!

Måndag 19/3, 30oC, sol och varmt.
Vaknade av kattor som skrek vi husknuten. Vilket liv det var! Upp 6.30 och kl 7 ringde en tjej som har Laline som kurator. 30 min samtal. Vi drack kaffe, pratade och tvättade. Frukost framåt 10-tiden. Med Laline till Tom där hon skall var i 18 dagar. Hans fru och hennes syster med man skulle flyga till Nya Zeeland på ett bröllop. Tom och Laline åkte med till flygplatsen och vinkade av dem. Kom tillbaka vid 13.30 tiden och då åt vi av våra köttbulalr som Laline tagit med hemifrån. Vi var där till ca 17 och åkte hem och tvättade två maskiner och satt och pratade. Allt blev inte torrt så det fick hänga över natten. Till Maraboon Tavern för middag. Hem och vattnade och lade oss 22.

Tidsdag 20/3, 30 oC, sol.
Upp kl 6. Frukost 6,30. Åkte till Sapphire och Pats Gems för att vaska safirer. Köpte 6 hinkar som vi delade och så satte vi igång. Vi skakade först bort den lösa sanden, sedan skakade vi i vattenrännan och plockade bort de största stenarna. Sedan välte vi upp resten på säckväv som låg på bord och fram med pincetterna och leta efter safirer!! Av allt vi hittade var det en hel del småflisor men ett par 3 st slipbara stenar. Om stenen är liten tar sliparen betalf för 1 ct ändå så det är ingen idé att slipa dessa små, Men -- kul var det. Köpte en liten opal till mig själv för första gången. Jag har en som Martin köpte till mig när han var i AU och NZ. Laline och Tom kom förbi och åkte i förväg upp till Rubyvale och Angela och Åke. Vi kom dit 12.30 och då åt vi alla sill, potatis, gräddfil med gräslök, öl, ägg, mm och det var fantastiskt gott. Att få matjesill ute i buschen är verkligen en raritet. Efter matjesillen visade Åke de safirer han hittade kvällen innan när han vaskade dagens stenar. Det var ett par stora och några små, blå och orange. Nu hade han ytterligare 6 hinkar sten som skulle köras. Vi gick alla till vaskningsmaskinen och Åke startade och vattenrännan fylldes. Vi stod alla omkring och tittade på. Slutkontrollen Angela gick igenom det mesta och där fanns en till blå safir. Vid 15.30 tiden åkte vi så tillbaka till Emerald för att hitta en hyrbil. Det blir billigare än att flyga Emerald, Brisbaine, Cairns. Nu skall vi bila istället och då får vi se mycket mera också. Trifty som vi hade på Tasmanien hade inga bilar i Emerald så det blev Budget. Avis för dyra! Hem till Lalines hus och packade och gjorde iordning efter oss. Laline och Tom kom förbi med en TV som hon fått av Åke och Angela. Den stor och fin TV som hon kan ha i sitt sovrum. Vi åkte till en kinesrestaurang bredvid Emerald Hotel. Vi tog 3 olika rätter och det var lagom för 4 personer. Hem och lade oss 22. 

Onsdag 21/3, 29 oC, halvmulet och regn.  Emerald med bil till Cairns.
Upp 6 och åt frukost. Gjorde det sista och Stig och Janne åkte och hämtade bilen. Vi packade in allt bagage i hyrbilen, en Holden, och så lämnade vi Lalines hus med den fantastiska trädgården. Med Lalines bil och hyrbilen åkte vi till Tom. Där var vi 8,30 till 9.45. Drack kaffe och sade adjö till Tom och till Laline och tårarna flödade för nu är det ju ett tag tills vi kommer hit igen. Det var en väldigt innehållsrik vecka och jag är så glad att kom så tidigt så att vi kunde få så mycket tid tillsammans. Så åkte vi då nordost mot Capella och Clermont. Efter Clermont kom vi till Peak Range National Park och där var väldigt konstiga bergsformationer. Vid Moranbak stannade vi vid en mack och åt ägg och bacon smörgås med kaffe och dricka. Vi åkte förbi ett 70-vagnarståg med kol och vi såg jättestora områden med gruvdrift - Pit-mining. Vi kom fram till Mackay och till informationen för hotell. Det fanns bara lyx-rum för över 200$ och det tyckte vi var för mycket. Mannen i informationen utsäktade sig och sade att det är den nyöppnade gruvdriften som drar till sig folk med ökande priser som följd. Vi fortsatte norrut mot Boven. Innan Airlie Beach, där vi var för 3 år sedan, hittade vi Laguna Whitsundays som var en golf och marin resort. Där fick vi en lägenhet med 2 sovrum som var ok i pris. 100$ per par excl. frukost. Jättefint var det. Vi tog bilen ned till hamnen och åt lite middag i en bar. De hade goda räkor och pizza och Stig och Janne tog kött, 400 g var! Kanongott. Det var en fin marina med många segelbåtar och ca 2,5 meters ebb och flod. På vägen dit filmade vi några vallabies.   Vi lade oss tidigt efter en lång dag.

Torsdag 22/3, 27 oC.
Vaknade 6,30 och duschade alla och tvättade håret. Till frukost 7.30. Frukosten var vid en stor pool med pool-bar där man sitter på barstoar under vattnet. Checkade ut och åkte vidare norrut. Förbi Progerpine mot Bowen där vi stannade och gick runt lite. Till internet och mejlade hem. Första internet på över en vecka. Gick runt lite och tog kaffe på ett kafé. Innan vi åkte vidare tog vi en sväng med bilen ned till stranden och marinan. 12.00 fortsatte vi norrut. Upp på Interman Hill som var en väldigt brant kulle, berg, med en smal smal väg upp till toppen. Där hade man en vidunderlig utsikt från Mr Interman Lockout. Vidare norrut mot Townsville. Där åkte vi in till turistinformationen och fick lite info om vad man kan se och var man kan bo. Vi åkte och kom ned till ett hotell med en yacht-club men det var inte så trevligt matställe där. Vi åkte in till The Strand och parkerade. Där fanns hotell och vi fick 2 dubbelrum på Waters Edge ā 110 $/rum. Fina rum och bra AC. Gick tvärs över gatan och parken till ett matställe och tog kaffe och en macka. Gick mot centrum. Det tog ca 20 min och de flesta affärer hade stängt eftersom kl var efter 16.30. Vi gick runt och tittade på stan och sedan kl. 18 gick vi till Holliday Inn och åt en god middag. Taxi hem ca 21.

Fredag 23/3, Sol, lite regn på eftermiddagen.
Upp 7 och sedan ut till nästa kvarter där det fanns ett ställe med god frukost. Kaffe och toast. Efter frukosten gick vi till Reef HQ Aquarium. Där var vi 9.50 och där såg vi det Stora Barriärrevet uppbyggt i en stor bassäng. Där var ett fantastiskt fint rev med otroligt många olika arter av fiskar, snäckor, sköldpaddor mm. Efter det gick jag in på The Cultural Center för att se på abouriginerkonst. Vackra och intressanta tavlor och symboler. Symbolen för en grupp människor som samtalar är en cirkel med 4 halvcirklar utanför. Om man vet vad deras symboler betyder kan man läsa historien som tavlan berättar. Vi fortsatte till Tropical Museum där de berättade historien om Myteriet på Bounty och HMS Pandora som skulle återföra Bounty från Haiti. Därefter gick Stig och Janne till Marinemuseet, några ölställen och hem 17. Inger och jag gick till centrum och i affärer. Hem 15.30 och till The Strand och åt en lätt lunch. Kl 18.30 till en drink hos Inger och Janne och 19.30 för middag på Seaview Hotel.  Förrätt ostron och vitlöksbröd och sedan goda köttbitar med vin. Hem 22 och summerade dagen till kl. 23.

Lördag 24/3, Townsville till Cairns, Sol 25 oC.
Upp 7 och åt frukost. Checkade ut 9.30. Tog bilen och åkte en 2,9 km brant väg upp till outlooken Castle Hill. 284 meter högt. En fantastisk utsikt 360oC. Man såg hur utbrett Townsville är. Klart väder gjorde att det var kanonfin utsikt. Mot norr igen. Stannade i Ingham och tog kaffe och wienerbröd. Toalettbesök och sedan fortsatte vi igen. Nästa gång stannade vi vid Babinda Boulders. Ett fint område i djungeln med fina gångstråk och man kunde bada i floden i de stora lagunerna. Vi gick utmed floden för att se stenarna, men det började regna och det var även avstängt för arbete. Kul att se ändå och floden som forsade fram rätt häftigt över stora, svarta släta stenbumlingar. Nästa stopp för bensinpåfyllning. Ca kl. 15.30 kom vi till Cairns och turistinfon vid Esplanaden. Där bokade vi ett hotell Il Palazzo och det var ett apartment hotell med stort rum med TV och soffgrupp, matplats och köksavdelning. Ett sovrum och ett stort badrum med badkar och toa. Finfina grejer! Tog en drink och ut på stan 17. Gick och ringde Laline hos Tom. Roligt att prata med henne igen efter några dagar. Allt var bra och hon var glad över klockan. ! Ut och åt på en restaurang KANIS som hade jättegod mat och vi avslutade med en crčme brulé! Mums! Alldeles bredvid hotellet var The Night Market som har öppet mellan 16 och 23. Där var vi en timme och gick runt innan middagen. Kom hem 20 och ringde Laline igen. Hon ringde tillbaka och vi pratade en lång stund. Hoppas hon köper en riktig dator för då blir allt mycket lättare med mejl etc. Vi lade oss vid 21.30.

Söndag 25/3, 31 oC.
Bilen 36557km - 37830km = totalt 127,3 mil. Totalt 855$ + 125$ för övermil.
Upp 6 och ut kl. 8,15 för internet och skrev mejl till alla. Åter 8.55 och sedan ut för frukost på hörnan. Kl. 10 med bilen mot Cairns Tropical Zoo vid Palm Cove. Vi gick runt och såg fåglar, koalor, wombats som åt majs, ormar, ödlor, dragons, krokodiler, cassowaries, röd panda, dingo, salt- och sötvattenskrokodiler mm. Kl. 12.30 var vi klara och hade gått runt och sett krokodilshowen med matning. Åkte vidare ca 13 mot Hartleys Crocodile Adventures. Där var det mera krokodiler av alla de slag och koalor och tropiska fåglar, sköldpaddor och wallabies och cassovaries. Vi såg på en ormförevisning och tog en guidad tur på sjön och vattendragen med crocs överallt och föraren matade dem så att vi fick se dem hoppa upp ur vattnet. Klara ca 16. Åkte till flygplatsen och lämnade bilen efter tankning på Budget. Taxi tillbaka till hotellet. Tvättade och duschade. Drink 18 och gick ut för att äta 19. Gick runt till flera restauranger innan vi fastnade för en fiskerestaurang. Janne ostron förstås och sedan var det lax, räkor friterade med vitlök och peppar och Stig tog en stek. Mycket gott. Gick hem genom nattmarknaden och var hemma igen vid 23-tiden.

Måndag 26/3, 30 - 32 oC.
Upp 7.30. Såg på CNN till 8.30. Frukost ute med Stig och Inger. Janne golfar idag. Inger och jag ut på stan till kl. 13 och mötte Stig för lunch. Vi tog pizza och delade och Stig sallad. Förmidddagen var bara affärer och efter lunch såg vi på Swimming Lagoon där de badar i en väldigt stor pool som även har en sandstrand. Varmt! Vi gick runt lite och sedan hem igen till ca 15 tiden. Stig ut igen för handling. 18.30 drink och 19.30 middag på en kineskrog. Janne blev dålig och de gick hem i förväg. Hem genom nattmarknaden. Lade oss 22.

Tisdag 27/3, 31 oC.
Upp kl 7. Tog fel på avgångstiden med en timme. 8.50 pick-up för resa till Port Douglas med buss. Där var vi redan 04 men det finns mer att se. Bussen dit tog 1 timme och 15 min. Efter en liten rundtur blev vi avsläppta på Macrossan Street. Frukost. Vi gick mot hamnen och tog en öl på ett café i Marinan. Gick runt där och köpte en kjol. Mot centrum igen och kl. 15 åkte bussen hem igen. 19 middag. Gick och åt på Kains igen. Janne tog bara soppa då han inte kände sig bra. Efter maten gick Stig och jag till ett café för espresso och en svart och en vit sambucca. Hem 22.

Onsdag 28/3, 32  oC.
Upp kl. 7. Kl 8 frukost för Inger och Janne. Bussen kom 10 i 9 och så åkte vi till Tjapukai, Aboriginal Cultural Park,. Där fick vi först se en film om historiskt förlopp, sedan en teaterföreställning med ljuseffekter. Väldigt intressant och bra. Efter det en uteteaterföreställning med musik och dans. En trevlig föreställning. Vi fick se och känna på de olika frukterna och bladen de använder som mat och medicin. Vi gick till restaurangen och åt en smörgås och kaffe. Kl. 13 gick bussen hem igen och vi gick på stan mellan 14 till 17.30. Ut för middag. Pizza. Sedan espresso. Hem 22. 

Torsdag 29/3, 32 oC.   Flyg Cairns till Kuala Lumpur - Malaysia.
Upp och packade kl. 7.30. kl. 8.30 frukost ute. Gick tillbaka till hotellet och checkade ut. Jag var på internet först. Kl. 10.30 kom taxin till flygplatsen i Cairns. Ligger endast ca 1 mil utanför city. Checkade in och så gick flyget 13. Vi mellanlandade i Darwin där vi var förra gången och så vidare till Singapore. Där hade vi ca 2 timmar och checkade så in på nytt till Kuala Lumpur. Det flyget gick vid 21 tiden och tog bara 1 timmel. Landade och fick snabbt och lätt både hotellrum på Royale Bintang igen och en limo som körde oss de 7 milen till city. Familjen ute på flygplatsen som bokade rum och bil förra gången när vi reste ut var desamma som hjälpte oss nu när vi kom tillbaka och de kände igen oss och var väldigt glada och hjälpsamma! Checkade in på hotellet och lade oss kl. 01.

Fredag 30/3, 28 oC.
Vaknade 7,30 och åt frukost 9. Gick till resebyrån och letade utflykter. Vi hittade inget som var fantastiskt så resebyrån gjorde på Jannes begäran en specialresa med van till 3 olika platser. 4 dagar och 3 nätter. Väldigt intressant. Ut på stan en sväng och hem igen. Ut kl. 12.30. Tog en drink på caféet och hem 15. Då hade Janne och Inger väntat oss sedan 14!! Ned till resebyrån och betalade resan, 3.100 RM för hela resan. Jättefina hotell och mycket att se. Skall bli väldigt trevligt. Ut kl. 16 och åt middag. Kött. Hem igen och slappade till 19 då Inger och Janne bjöd på vin och ost och kex. Jag blev firad av dem med en "guldgrävare med safir" från Pats Gems. Dessutom hade "han" en guldnagge runt halsen som var från Clearmont. Jättefin present och dessutom en skiva av alabaster som jag kan göra ett hängsmycke av. Så fina presenter. Tack, tack! Kl. 21 gick vi in till oss och sedan ut till internet för att se om någon hade skrivit till oss. Vi svarade till Ingrid eftersom de skall vara på Orust under Påsken. Lade oss 22.

Lördag 31/3, 26 oC. och sol.  Reseprogrammet för rundturen.
Vaknade 6.30 med kaffe på sängen och ett presentpaket. Jag fick ett opalhalsband som var samma typ som ringen från Pats Gems. Jättefin! Gick ned till frukost kl. 07 och Inger och Janne var redan där. Grattade och jag tackade för gårdagens uppvaktning. Efter frukost checkade Stig ut och tog ut pengar till kvällens middag då Stigs bankkort har krånglat av och till. Kl 8.30 kommer bilen som skall ta oss på 4 dagar- och 3-nättersresan. Sonny var vår chaufför och var en ung trevlig man som kan mycket historia. Malaysia har varit koloni till England, Japan, Holland etc men blev självständigt från britterna 31 augusti 1957 så de firar 50års självständighet i år.
Malaysia har 25 milj invånare, 60% malajer, 6% indier och 30% kineser. 1987 fick de ny president som sammankallade alla ekonomer och planerade framtiden. Ett hus till varje familj var ett krav. Det verkar de ha uppnått. Småhus och lägenheter byggs överallt. Man har åsikten: alla människor är lika och har samma värde. En otroligt fin tanke som tycks fungera i Malaysien.
Var 8.e mil på motorvägarna som är nybyggda har man en stor mack med mat, toa etc. Inte vilken toa som helst. Damernas var 10 + 10 handfat i ett utrymme med palmer vid sidorma. Marmor överallt och toaletter runt en innergård. Alla toaletter hade duschhandtag och en del var "hål i golvet" och andra med sitt-toaletter som vi i väst. Fantastiskt modernt och rent och snyggt. Det bästa jag sett av allmänna faciliteter. Och helt gratis!
Vi åkte norrut på motorväg E1 och vid 10 tiden stannade vi för att få en kopp kaffe. Vi fick smaka på ett instant kaffe som var jättegott. Gick på den enorma toa med ca 50 toaletter och 20 handfat!! Fortsatte norrut mot bergen. Slingriga vägar genom bergen och tät djungel. Vi stannade vid ett vattenfall där vi tog kort, smakade på friterade bananer och köpte träbitar för att göra te på. Ett beskt för män, ett annat för kvinnor. Vidare och stannade vid vägen där det bodde urbefolkning som Sunny kände. De visade sitt hem av bambu och hur man dödar byte med blåspilar. Vidare till tefabriken där vi såg hur te tillverkas. Vi fick prova olika teer och köpte jättegott instant te. Satt och drack te och scones på en terrass med utsikt över teplantagen och bergen. Ganska fantastiskt. Fortsatte till en by där Sunny tog oss till ett fjärilsställe med massor av ödlor, ormar, kräldjur, vandrande pinnar, sköldpaddor, skorpijoner och tarantellor mm. Vidare till Strawberry Park där vi skall bo i natt. Stora rum, 3 st med badrum. Vi bytte rum då vattnet läckte i badrummet. Utsikt över djungeln. Vi tog en drink hos oss och sedan kl. 19 middag. Drink, buffe, vin a 200 + sek samt irish coffee. Gott och trevligt. Lade oss 22.

Fakta från Sunny:
Kinesiska kyrkogårdar skall alltid ligga så att solen går upp och belyser den på morgonen.
Proton = Malaysisk biltillverkare. Sammanslaget med Mitchubichu 1984.
Bernam Yaya är en vacker bro om skall gå till den nya staden som skall byggas. Vägen norrut är E1 som går upp till Cameron Highway.
AWAS = varning och betyder Asian Woman Are Sexy.
Husen på landet som folk bor i är av trä eller sten och rätt enkla. En del är ruffiga men inne har de alltid en stor och fin TV och både CD spelare och DVD. TV kostar ca 400 RM = 800 sek.
Skolorna är Kindergarten vid 6 år, Primary vid 7-12 år och Secondary 13-17 år.
I djungeln finns vilda tigrar och elefanter. På Camoron Highlands, väg 59 är Ringlet en stad i djungeln.Brinchang är staden med te-fabriken och jordgubbar. Simpan Ke = Butterfly Garden. Vid tefabriken är arbetarbostäder för tearbetarna gröna hus för malalysier och blå hus för indier och de byggdes av engelsmännen.

Söndag 1/4, ca 18 oC och sol.
Vaknade 6 och åt frukost 7. Kl 8 avfärd för dagens aktiviteter. Mot Blue Valley.  Kl 9.50 mot Gua Musang på en 2 filig väg. Landsväg. Kl 10.20 är vi 25 mil från Kuala Lumpur. 11.30 paus med toalettbesök. Köpte Cola med vaniljsmak Inte så gott. Toan var ett hål i golvet med en hink och en skopa bredvid. Det har jag sett förut i Indonesien. Här fanns dock ett handfat men det var fullt av vatten och däri var det döda skalbaggar av varierande storlek och ett par rejäla spindlar. Så åkte vi vidare. här är lite mer bebott än tvärs över bergen. En del småbyar har vi åkt igenom. Det är inte alla som vill ha nya hus. Många gamla vill bo i sina gamla trähus med plåttak och man tvingar ju ingen att få ett hus men alla har möjligheten. Kl. 12 mot Jerantut. Väg 64. Kom fram till Kuala Tembeling Jetty där vi fick lunch. Fick registrera oss för att komma in till Nationalparken Mutiara Taman Resort. Här fick vi borda en långbåt med ca 40 hk motor. Vi var ca 12-14 personer på vår båt och så åkte vi iväg längs den gulbruna floden. Sandbankar och stenbankar kantade floden. Djungeln var tät på båda sidor. Vi såg vattenbufflar som var i strandkanten vid flera tillfällen. Båtresan tog nästan 3 timmar. Vi fick en liten regnskur på vägen. Anlände Mutiara Taman Negara Resort ca kl. 17. Checkade in och fick var sitt litet trähus som låg längst bort i området. Vi duschade och gick sedan för att äta middag. Kött och pizza med ett glas vin och öl. Efter middagen skulle vi alla göra Night Jungle Walk 20.30 men kl. 21 gick de och bara Janne gick med för vi andra hade inga långbyxor med oss och Sunny sa att iglarna är många. Gick och lade oss 21 istället.

Måndag 2/4. Sol, varmt.
Vaknade och gick 500  m till frukost. På vägen dit fick vi kryssa mellan vildsvin som gick lite här och där lösa, vilda! Gick sedan ned till båtarna och tog en taxibåt över till andra sidan. Mötte Sunny och åkte mot öster. På motorvägen stannade vi vid ett motorvägsstopp och tog malaysiskt kaffe. Fortsatte mot Tasik Chini. Där fick vi åka i en liten aluminiumbåt runt på en liten sjö med små rosa blommor och näckrosbladen var tomma då det ej är säsong för blommor. Vi åkte på en vattenväg genom djungeln och såg alla stor träd, fig tree, 150 år gamla, lianer, mm. Vi gick iland på en brygga som var Orang Asli byn där aboriginer lever och bor. Där var massor av barn och de lever i "hus" av trä, bambu och korrugerad plåt. Familjerna tittade förundrat på oss och vi på dem. Här levde de verkligen av vad som naturen gav. Egna höns, fisk, mm som de kokade över eldarna i det fria. De visade hur de utvinner gummi från träden omkring. Åter med båten till Tasik Chini för lunch men det var så varmt så ingen ville ha lunch. Jag åt ris med kyckling. Därifrån mot kusten, den östra. Kom till hotellet Swiss Garden Resort i Kuantan. En stor stad men vi bodde en bit utanför så ingen chans att se staden. Till poolen för ett dopp. Tog en öl. Middag 19.15. Grillad lax och kött. Sedan en drink i baren. Lade oss 22.

Tisdag 3/4.
Upp 8 och frukost 9. Mötte Sunny 10. Inger förkyld. Åkte till en fiskeby där de torkade fisk på en jättestor brygga av trä. Både hel fisk och även rensad. Berserah Fishing Village. Kinesiska hus har altare både inne och ute medan ett malasiskt hus har blommor. Vi åkte förbi en marknad där de sålde fisken de fångar - Pelindung.
Malaysia består av 13 stater med en sultan i varje. Vart 5-e år är det en ny kung som väljs.
Kl 10.30 åkte vi E8 mot Gumbang och Kuala Lumpur. Vi gjorde ett stopp för kaffepaus och köpte dricka för resan. 13 mil kvar kl 12.10. Vi åkte över Karak - Benton - KL.   Perak och Bahah är 2 st sultanat.
Kom till hotellet kl. 14. och checkade in. Sunny ordnade taxi ut till flygplatsen för torsdagen kl. 20 för 130 RM. Vi gick en sväng ut på stan för lunchen hos en kines. Stig köpte en helikopter och jag internettade. Det började ösregna och åska som bara den. Stig kom och vi gick till hotellbaren. Sedan ut på stan till 18. Kl. 19 ringde Janne. Inger sämre. Fått feber och skulle sova. Vi 3 gick ut till Sushirestaurang och åt jättegod sushi med wasabi och inlagd ingefära. Gick och köpte en karta och såg på BMWs F1 bil som stod uppställd i köpcentret. Hem och pratade till 20 med Janne. Ringde Ingrid och Lisa. jätteroligt prata med henne och höra hur det är hemma. Lade oss sent idag kl. 23.30.

Onsdag 4/4, Sol 34 oC
Vaknade 8 och åt frukost 8.30. Inger åt ej frukost utan Janne tog med något till henne. Kl 10 ut på stan. Alla 3 var för sig. Träffade på Stig vid 11-tiden och vi gick för en kopp kaffe och då satt Janne redan där med en kopp. Lustigt sammanträffande. Gick av och till ut och in till hotellet. Kl. 14 gick vi för lunch hos kinesen som vi var hos första gången vi var här, för ca 7 veckor sedan. Vi åt lite olika rätter. Gott. Inger var med då. På eftermiddagen gick vi runt på stan men det blir långsamt. Nu väntar vi bara på att få åka hem. Kl. 19 drink hos Janne och Inger och sedan till krogen "Outback".Åt en god stek med vitlök och pepparsås. Irish efter en god crčme brulée. Hem och lade oss ca 22.30.

Torsdag 5/4, 34 oC, mulet.
Hemresedag. Vaknade 7.30. Frukost 9. Till rummet för packning och dusch. Kl. 12 skall vi lämna rummet och kl. 20 kommer taxin som skall ta oss och packningen till flygplatsen. Eftermiddagen kommer att bli lång. Man blir faktiskt trött på affärer, kafeer och restauranger också, de är bara avsvalkningsställen när man går på stan,   och vi har varit på massor av sevärdheter också. En evig väntan på stan och på Bintang. Kl. 19.20 kom taxin och körde oss de 7 milen till flygplatsen. Kom dit 20.00. Skulle checka in men det var tekniska problem så vi fick åka bussar till olika hotell för övernattning. Hotellet blev ett jättefint, Concorde Hotel Sham Alam, där vi fick buffémiddag och incheckade på fina rum. Sov till 6, frukost 7 och bussen kom 8. Till flygplatsen och checkade in. Planet skulle gå 10 men återigen tekniska fel. Gick ombord för att flyga till Dubai. När vi suttit på planet ytterligare tre kvart meddelade kaptenen att problemet hittats och lösts. Vi tankade fullt och kom iväg ca 13.30. Ganska bra ändå!!.

Torsdag 6/4, HEMMA!!!
Landade ca 21.30 istället för 11.35 men det var inte så farligt trots en extra natt. Vi kom i alla fall hem den 6-e fast kl. var nu 23.30 och inte fick vi träffa barnen heller för de skulle ju till Skåne samma dag. Christine och Klas mötte på Landvetter och de hade både vår bil och Inger och Jannes bil med sig. Snällt! Skönt att få komma hem även om resan som vanligt varit ett fantastiskt äventyr och många härliga upplevelser.

Detta har varit en fantastisk resa igen!

  Top

  Back index