RESEBERÄTTELSERtop
AUSTRALIEN, NYA ZEELAND, THAILAND

   Här kan du se foto från resan. Jag har valt ut ca 60 st av 500
  Back to index
  Back

6 januari  – 27 mars  2004
Inger, Janne, Lotta, Stig   

Singapore
Australien; 
Nya Zeeland;
Australien;


Thailand;
Singapore
Sidney
Auckland  -  Nya Zeeland rundtur
Christchurch - Sidney, Canberra, Australien rundtur; Sidney - Cairns
Kuranda - Emerald, Uluru, Alice Spring, Darwin
Bangkok, Ko Samui

6-7/1 tisdag Landvetter - Singapore, -1, snö/blåst.

Mötte Inger och Janne på Landvetter. Lisa och Tore skjutsade ut respektive. Checkade in 17.20. Drink i baren, öl och snaps. 19.00 flyget till Frankfurt. Minismörgås och kaffe. Usch. 23.30 flyget till Singapore. 11,5 timmar. Ankom Singapore lokal tid 18.30 den 7/1. 32 grader varmt. Fixade hotell Allison på flygplatsen och tog taxi dit, ung. 2 min. Checkade in. Fina rum för 116 S$. Fint. Borstade tänder och tvättade oss efter resan. En whiskey på rummet. Ringt Lisa, Martin, Annette. Ut för att äta. Åt på hotellet på en japansk krog. 7-rätters. En del jättegoda rätter. Vi började äta av dekorationen innan allt var klart så kyparen blev inte glad. Han fick ta fram en ny påse, vi trodde det var chips. Lade oss ca 24 Singapore tid.

8/1 torsdag Singapore, +30, sol

Vaknade o6.15 av brandlarmet som dånade. Rusade ut i korridoren men endast en man och en tjej var ute samt jag själv. Inger o Janne gick ej att väcka medelst knackningar och bankningar. Ringde receptionen. Falsklarm!! Väldigt abrupt uppvaknande!! Kl. 9 gick vi till Inger o Janne. De hade sovit som stockar och inte hört larmet!! Tur att det ej var på riktigt. Ut för att äta frukost på ett litet café. På trottoaren. Gick i värmen ned till Sim Lim Square där de hade 7 vån med all världens elektronik. Efter att Stig och Janne varit inne i alla affärer tog vi en STOR, 64 cl, öl på närliggande café. Sedan gick vi till Sim Lim Tower där det var ytterligare 5 våningar med elektronik. Sedan till ett stort varuhus där Inger och jag gick runt medan Janne o Stig tog en kaffe. Vi var för trötta för att själva handla efter all elektronik så vi mötte upp en halvtimme senare. Gick förbi Raffels och till hotellet ca 15.30. Vilade. Möttes kl. 18 med drink på rummet. Gick till Raffels och tog en Singapore Sling. Sedan taxi till China Town där de hade julmarknad inför kinesernas nyår den 22-23 januari. Massor av prylar och blommor samt folk av alla de slag. Hittade ett lokalt matställe där vi åt. Janne o jag åt friterade räkor, Inger kyckling och Stig tog biff. Mycket gott! Gick sedan och letade taxi. Fick en till hotellet och var hemma ca 22.30. Satt en stund på vårt rum och sedan god natt ca 23.30. Duschade och lade oss 24.30.

9/1 fredag Singapore, +30, halvmulet/sol

Vaknade 8. Packade det sista och mötte Inger o Janne 9. Checkade ut och lämnade bagaget på hotellet. Gick och åt frukost på samma ställe som igår på Raffel Center. Gick ned till Singapore River och åkte en båttur på 45 min. Åkte runt i hamnen och såg lejonstatyn och de färglada husen utmed kajerna. Därefter tog vi en öl i hamnen. Gick och letade reda på Hop on – hop off- bussar. Åkte en 2 timmars rundtur. Nu vet vi hur staden ser ut på utsidan. Gick därefter till Chijmes och en tapasbar där vi åt heta, väldigt heta räkor. Stig to bröd med tomat o ost. Öl därtill. Gick tillbaka till hotellet 16.30 och tvättade av oss. Hett idag! Taxi till flygplatsen 17. Var där och checkade in. 18 gick till poolen och tog en öl och rökte. Planet skall gå 20.00 till Sidney. Spännande! Där har Stig och jag aldrig varit, däremot Ingen o Janne.

10/1 lördag Sidney, +27, halvmulet/sol

Landade 6.30 efter ca 8 tim flygning. Ytterligare en jobbig natt sittandes. Kom till Sidneys flygplats där Stig o Janne fixade rum på Central Railway Hotel för 99 $ per natt/dubbelrum. Vi tog en taxi dit där vi fick ett rum men Inger och Janne fick vänta tills eftermiddagen. Ut på gatan och mot stadens centrum. På vägen 9.45 gick vi till en koreansk restaurant och åt en ägg och baconfrukost. Gott. Gick och köpte bussbiljetter till Sidney Explorer och åkte runt staden i 2 timmar. Ett stopp vid Sidney Operan och gick runt och tittade. Väldigt stort och fint med Höganäskakel på taket. Därefter tog vi bussen igen och gick av mitt i staden. Gick ned till kajen och hittade ett lunchställe. Åt räkor med bröd och sallad. Varmt!
Gick tillbaka till busshållplatsen och tog bussen upp till stationen. Promenad hem. Internetcafé och mejlade till Lisa, Laline, Piloten, Tore/Mona. Till hotellet kl. 17. Dusch och eftermiddagsvila till 19. Gick ned till China Town och gick runt och hittade en kineskrog där vi åt middag med vin. Gick tillbaka till hotellet ca 23. Jättevarmt på rummet och ingen AC! Dock finns en fläkt. Med endast ett lakan somnade vi vid 24-tiden.

11/1 söndag Sidney, +25-27, molnfritt

Vaknade 8.15. Sovit jättegott allihopa. Trots värmen. Vi kanske håller på att vänja oss. Ut till frukoststället men koreanen hade stängt så vi gick till syltan bredvid. Åt bacon och stekt ägg igen.Gick till Power House Museet och var där till 12. Tog Monorailen därifrån runt Sidney över Pyrmont Bridge ned till Harbour side. Hittade ett sushisställe där vi åt lunch. Olika rätter, massor, gick runt på ett band och man valde de man vill ha. Betalade för tallrikarna efter de olika färgerna. Gick sedan till National Maritime Museum. Mycket Intressant. Tog en kaffe på hamnpromenaden. Åkte upp med Monorailen till city och gick till ett Internetcafé och kollade mejlen. Skrev mejl till barnen och grannarna. Även tjej-9an samt Siv som fyller 65 idag. Köpte kola och nötter och gick hem för drink. Satt på vårt rum till 19. Träffades igen 20. Gick ut för middag. Ringde Ingrid och grattade henne på födelsedagen. Tog en taxi ner till hamnen. Härligt väder, +23. Precis lagom. Strosade runt och hittade en jättemysig Italiensk restaurang. 1 fl rött och 3 sirloins steak + en Hawaii till Inger. Efteråt gick utmed kajen och såg på ljusspelet på Harbour Bridge och Operan. Tog en taxi hem 23. Satt ute på hotellets gård till 24.

12/1 måndag Sidney, +25, sol/skyar

Ingen o Janne kom 9. Gick ned till koreanen och åt en ägg och baconfrukost. Tog en taxi till Quantas för att bekräfta våra biljetter till Aukland den 14e. Därifrån gick vi till hamnen och köpte biljetter till 13 turen runt Sidney. Gick runt lite i affärer och tittade på opaler och andra turistattraktioner. Tog en öl innan båtturen från Circular Quay. Båttur förbi Operan, ut runt vikarna, in under en öppningsbar bro, tillbaka till Sidney Harbour bridge och åter i hamnen efter 2,5 timme. Vi hade då sett alla flotta villor, nya och gamla som låg på branterna mot havet. En del villor hade egen brygga, egen hamn och hiss upp till sina hus då det var väldiga stup. Efter båtturen tog vi en öl och en liten pizza, endast ost och vitlök på en liten bar vid hamnen. Gick runt lite och tog en taxi hem vid 17 tiden.. Vilade och sov fram till 20. Tog en drink hos Inger o Janne. Gick ut 20.30 till en grek-italienare, Ralph, där vi fick jättegoda pizzor, vitlöksbröd för 114 och en flaska vin för 64. Otroligt billigt. Ett Sauvignon, Merlot vin som var väldigt gott. Det var hans privata för det fanns bara öl och läsk annars. Gick tillbaka till hotellet vid 23. Väldigt varm kväll så vi satt på hotellets gård till 24.

13/1 tisdag Sidney, + 27, molnigt

Gick 9 till koreanen och åt frukost. Samma som förut utom jag som prövade toast med ost och banan och sirap! För sött! Gick ned till Mercure Hotell och bokade natten före bussturen med Travel Marvel den 7-8 feb. Tog en taxi till Aquarium. Fick gå genom ett affärscentrum där vi tittade på Thomas Cook-kläder. Köpte inget. Gick till Aquariet, 24$pp. Det var väldigt stort, varmt och intressant. Var där till ca 14. Gick till suchibaren igen och åt lunch. Idag extra priser och ingen rätt mer än 3,5 $. Jättegott och roligt att äta där. Gick igenom köpcentret och Tumbalong Park till Chinees Garden. Köpte glass och dricka. Gick vidare och tog en taxi till stationen. Gick till Internetkaféet. Mail från piloten som arbetat 44 år inom Tyska Luftwaffe så det känns tryggt. 63 år gammal. Svarade på mejl till de där hemma. Sände berättelsen från start till "alla"-gruppen. Gick till hotellet och Inger o Jannes rum för Irish Coffee. Gott. Till vårt rum 19. Ut 20.30 för att äta. Gick ned till Koreanen och där satt de och grillade vid borden med en kolglöd i mitten. Såg väldigt mysigt ut. Vi tog också barberque med 4 olika köttsorter med chilli ets, fresch onions. Vin hade de bara risvin så vi tog var sin öl istället. Sedan satt vi och åt med pinnar och grillade köttet. Det var både mysigt och jättegott. Av och till kom ett par regndroppar och vindilar. Vi betalade snabbt och rusade hem i uppförsbacken till hotellet medan regnet tilltog. Vi kom hem just när regnet ökade. Till vår rum för avslut av dagen. 23.30 god natt.

14/1 onsdag Sidney - Auckland, + 27, sol

Träffades kl. 8. Bokade hotell för 3-6/2 på Central Railway hotel. Tog en taxi på gatan till flygplatsen. Vi var ute 9 och checkade in för resa till Aukland, Nya Zeeland. Åt frukost med kaffe, juice och 1 dubbelmacka med tomat och ost. Flyget Sidney – Aukland gick 11.30. Fick lunch på planet. Landade i Auckland 16.25. Stig o Janne gick för att fixa rum. Det var första gången vi fick problem pga av ngn festival. Men – som vanligt ordnade det sig. 1 natt på Hyatt Hotel för 112,50 $ och 2 nätter på Quest Auckland för 165$. Anlände till Hyatt efter en racerfärd med en Schuttle. Upp på rummen, 1 sittingroom och 1 stort sovrum. Kanon! Kl 1930 gick neråt hamnen och hittade till slut ett litet mysigt torg med restauranger. Satte oss på Mecca som var en italiensk restaurang. Beställde eyefilé som var en jättegod oxfilé. Sauvignon Merlot-vin till och avslutade med en Irish Coffee. Gick uppför en jättebrant backe tillbaka till hotellet. Var hemma kl. 23 och lade oss 24.
Halvmulet i Auckland, ca 25 grader och mot kvällen svalare, runt 22.

15/1 torsda, Aukland +20, molnigt

Upp 8 för hårtvätt och dusch. Frukost för 22$pp. Jättefint hotell. Gick ned till hamnen och turistinfo och köpte biljett till en 3-dagars tur norrut 17-19 jan. Till Internetcafé och mejlade. Ner till bussen Hop-on – off. Mission Bay Beach var som en liten badort alldeles utanför staden. Kelly Tarltone var penguin och marinmuseum. Upp till Mt Eden med jättefin utsikt över hela Aukland. Där fanns en stor krater och hela området var vulkaniskt. Coat hangerbridge = Harbour Bridge, Nippon – klippan, Största shopping centret är Westfield, Crafton Bridge - The Sky City Tower. Utsikten är enorm. Ny buss, en dubbeldeckare och vi åker runt i staden som är ytmässigt väldigt stor. I centrum gick vi till Sky Tower och upp till högsta punkten. En fantastisk vy över hela Auckland här också. Mycket vatten och vulkaner överallt. 250 år sedan det sista vulkanutbrottet men man vet ju aldrig. Vi tog kaffe smörgås på restaurangen. Hissen gick upp till 60e våningen. 220 meter högt. Från tornet hade de vajrar som stöd för om man ville hoppa de 220 metrarna ned till marken. Man landade på en speciell plats och det såg kul ut men vi hoppade inte. Åkte ner till bottenvåningen och tog en taxi till hotellet, Quest Auckland som är ett lägenhetshotell. 13e våningen bor vi på. Där fanns tvättmaskin, torktumlare, dinette, AC, TV och kylskåp. Vi tvättade kläder och kokade kaffe. Satt och diskuterade vidare resor med Inger och Janne. Efter en vilostund gick vi ned till havets restaurang och åt var sin grillad filé, igen, med en flaska vin till. Avlutade med Irish Coffee. Lade oss 22. Första tidiga kvällen.

16/1 fredag Auckland, +25, solig fm, molnig em.

Åt frukost nere i hotellet 9.15. Janne hade redan varit iväg för att leverera ett brev till en segeltillverkare en bit härifrån. Gick ut vid 10.30 tiden. Stig och Janne gick ner till hamnen för att se på alla segelbåtar, bl a World Cup båtar. Inger och jag gick ner Queen Street, samma som vi bor på, mot centrum. Gick förbi ett torg med marknadsstånd och där gick vi runt och beundrade alla inhemska föremål av jade, snäckskal och träarbeten. Det finns verkligt fina saker i trä, men tyvärr har vi inte så mycket plats för att handla alltför mycket saker så jag köpte 2 st silverhängen med pärlemor. Köpte vykort. Drack kaffe på ett kafé 12.30 och mötte upp med Stig o Janne på Samford Plaza kl. 14. Vi trodde alla att det var ett torg, men det var ett hotell. Vi gick tillbaka till Queen Street och hittade en rest 1 trappa upp där vi åt lunch. Tillbaka till hotellet kl. 16. Vilade och tvättade. Gick 20 till Inger och Janne för drink. Ut på stan och hittade snart en restaurant / bar i engelsk stil där vi tog en omelett m pommes frites och sallad och öl. Efter det gick vi nedåt Queen Street, ca 21, och tillbaka till hotellet till kl 22.30 I säng 23. Vi börjar bli trötta med allt flackande och vi går mycket varje dag trots bussar och taxi.

17/1 lördag Auckland

Upp 6.30. Frukost 7. Hämtade packningen och gick tvärs över gatan till YHA. The Magic Travellersbussen kom 8.20 och så bar det iväg norrut. Fösta stoppet var kl. 11.15 vid Matakohe Kauri där vi tog öl, kaffe, smörgås och paj, citronkaka efteråt. Det fanns en liten damm med grönt vatten i och en jättestor trästock som var otroligt gammal. Bussen körde genom riktig tät skog, Waipoua Kauri Forest, där kauriträden är jättestora. Det största är 2000 år gammalt. Tane Mahuta = God of the Forest. Åkte vidare och stannade vid Hokianga Harbour som var helt fantastisk. Sauth Hokianga Museum. Där såg vi video "Opo, the Dolphin". En vild delfin som kom in i viken och stannade flera är. Den lekte med barnens boll och lämnade tillbaka den när den lekt färdigt. En sann historia. På vägen till Bay of Island stannade vi och såg ett vattenfall, Haurouro Falls. Hästskoformat. Åkte vidare till Paihia. Hit kom vi kl 18. Checkade in på Pepper Tree Lodge, ett backparkerställe. Ett rum med två våningssängar. Toa och dusch på rummet. Helt ok. Kl 19 till en restaurang för grillparty. Gick till grillen och fick var sin öl, en korv, en köttbit, en sallad. Det var lite stökigt där. Vi gick hem och lade oss 22. Gjorde lite Internet först.

18/1 söndag Paihia, +25, halvsol.

Gick upp 6. Gjorde vår frukost nere i köket bestående av bröd och ost med kaffe. Bussen kom 7.15. Åkte från Paihia till första stoppet Taipa 9.15. Bussföraren Tao körde väldigt fort. Hela dagen var 50 mil och 11 timmar. Vi åkte Ninety Mile Beach från söder till norr och gjorde ett stopp för att vi skulle gå och se och känna på havet. Fortsatte förbi Stream Giant Sand Dynes och körde på Quick-sand, Te Paki Stream, till en jättesanddyna. Där skulle alla åka Sunboarding. Vi skulle gå uppför en jättehög sanddyna, men jag gick bara halva. Det är otroligt jobbigt att gå i lös sand. Janne gick ända upp till toppen och sedan gick det som bara den nedför. Vissa kom ända ner till flodfåran, bl a Janne som slutade sin färd i en vassrugge. Sand överallt. Himla roligt var det att se på i alla fall. Jag prövade från halva backen men insåg att man måste ha fart för att kunna glida på sanden. Värmen gjorde inte saken bättre. Vi åkte vidare till Tapotupotu Bay för att bada. Janne och jag badade och det var väldigt härligt. Stora 1 meters vågor och en underbar strand. Åt vår inköpta lunchmacka där. Fortsatte sedan till Cape Reinga där det var en fin fyr som vi gick upp och sedan ned till. Detta är Nordöns nordligaste spets. Väldigt fin utsikt över havet och ett kullrigt landskap. Åkte därifrån och hemåt. Stannade för fika 16 i Waikarara. Tao tvättade bussen från sand och salt medan vi fikade. Åkte vidare hemåt och var vid Backparkerstället 18.30. Till rummet för dusch och sedan ut till Swiss grill och åt friterade räkor m chili och sedan pepparstek. Inger en wienerschnitzel. 1 fl vin och 2 vatten.. Hem till rummet 22 och avslutade kl. 23.

19/1 måndag Paihia, molnigt/sol/kvällen regn

Utflykt med Kings; Dolphin Cruises and Tours. Upp kl. 7 för frukost. Gick ned till båten som gick ombord 9. Från Paihia gick vi till Russel och sedan till Assassination Cave. Gick runt öar och såg fantastiska vulkanöar med fina vikar och ständer. Gick ut till "Hole in the rock" – Motukokako Island och försökte gå igenom hålet men sjöhävningen var för stor så det gick inte. Det såg ut som om båten var bredare än hålet men tydligen går de igenom vid fint väder. Vi hade sol med mycket vind. Båten backade in i en stor grotta med endast någon meter till godo på varje sida. Häftigt! Sedan gick vi lite runt bland öarna. Fick se massor av delfiner som simmade runt. Jättemaffigt. Kom till hamnen i Paihia 12.30. Till Peppertree Lounch och åt köpta mackor med vatten. Till bussen kl. 13.15. Bussen gick till Auckland. Ca 20 mil och vi kom dit 18 men till Kingsgate hotel i Pernell kl. 19 pga trafiken. Checkade in och fick var sitt fint rum med 2 sängar. Duschade och träffades 20 för middag på hotellet. Igen blev det stek och vin och som avslutning Irish. Gick och lade oss 22. Internettade inte för 8$/timme på hotellet när de tar 2 på stan. Regnat hela kvällen och nu med.

20/1 tisdag Auckland, +22, sol / mulet

Upp kl 8 och frukost 9. Tog en taxi ned till hamnen.Vi bokade en resa till Devonport som är en vulkanö utanför hamnen. Där bosatte sig 1840 de första européerna . En liten mysig stad ligger på ön. Där tog vi en timmes rundtur med en liten minibuss. Chauffören var guide. På ön var vi mellan 11 – 14 och gick runt och tittade på fina byggnader och fikade. När vi kom tillbaka till Auckland gick vi till en italiensk restaurant. Tog lax med sallad och vin. Gott. Stig o Janne gick på Marinmuseet och Inger o jag gick Weuue St. Vi möttes igen kl. 17 för kontakt hem via internet. Taxi hem. Whiskey hos oss, och ned för middag 20.15 Tog endast var sin entrérätt med vittvin. Avslutade med Irish. Lade oss 22.30.

Paua – Hallotis Iris är pärlemor i snäckor som används till fiskfjäll och ögon på träsniderier.

21/1 onsdag Auckland, +20, regnigt Grand New Zeeland Tour, Travel Marvel, Brian chaufför

Bussturen runt på Nordön och Sydön börjar idag!
Upp kl 6. Frukost. Kl 8 möte i receptionen. Lämnade Kingsgate Hotel 8.30 för att åka upp till Mt Eden, regn och dis. Ingen gick ur bussen. Tur att vi redan varit där. Lämnade The City of Sails = Auckland och åkte söderut genom Waikato provinsen. Stannade för 11-kaffe och sedan för lunch 13.30. Åkte genom skogarna i Coromandel Ranges. Fantastisk natur. Färden gick på slingriga vägar upp i bergen och nedför bergen. Vi hade soligt för det mesta. Stannade vid 16-tiden vid Te Puke där det var kiwiodlingar. Massor av produkter från Kiwi. Vi tog en kiwiglass där och det var väldigt gott. De hade en bikupa av glas där man såg hur bina samlade honung i bivaxet. Sedan åkte vi vidare till Rotorua som ligger i en vulkankrater. I botten på den en insjö med en ö i. Vi tog in på Kingsgate Hotel där vi duschade och gick ned för middag kl. 19. Det var buffé. Mycket fisk, kött och grönsaker. Väldigt likt vår mat. Vin till maten och kaffe och dessert. På scenen var den maorier som dansade och de visade sina traditionella hälsningar och krigsdanser. Maori Hangi = Fest. De sjöng och spelade och det var en väldigt intressant och rolig kväll. Även Stig var uppe på scenen och dansade och viftade med armar och ben och räckte ut tungan. Det gör de för att skrämmas, för att se riktigt skräckinjagande ut. Man kan se detta på alla deras utsirningar i trä som finns överallt. Lite biljard i baren innan vi gick till sängs 22.30.

22/1 torsdag Rotorua, +22, sol / moln

Upp kl. 6.30. Frukost7.15. Mycket olika saker på frukostbuffén. Bussen gick 8.30. Vi åkte i endast ca 10 min till Wakarewarewa Thermal Reserve. Det var ett Maori Art and Craft Institute med skola för träsnideri och för jadekarvning. Hus för mat och samvaro, vävning mm var uppbyggt och en stor, lång krigskanot låg i vattnet. Vi gick runt och tittade på de heta källorna, gejsrarna, som pga regnet igår, sprutade rätt häftigt. Där fanns också mud-pools. Efter det åkte vi till Rainbow Falls där vi gick runt i en park och de visade fåglar, bl a kiwi, ödlor – Tuatara, fiskar mm. Bussen gick sedan tvärs över gatan till Rainbow Farm. Där hade de en föreställning med 2 hundar som hämtade och vallade får. Hundarna sprang sedan på fårens ryggar när de var i fållan och det såg väldigt roligt ut. Sedan visade de en jätte till tjur, 1 ton, som en ur publiken fick sitta på, De visade en ko som mjölades för hand, ett får som klipptes. Det gick fantastiskt fort och fåret är helt paralyserat när det ligger på rygg. Som avslutning fick ett 10-tal personer var sin nappflaska med mjölk i till små killingar som inspringande. Det var både svarta och vita och riktigt roligt och gullig. En väldigt trevlig föreställning där vi fick se alla deras djur. Även olika slags getter visade de. Belted Galloway Cow är svarta kor med ett vitt fält runt hela kroppen, som ett band runt magen. De ser väldigt roliga ut. De hade ett foto där men senare såg vi denna rasen på fälten. Bussen tog oss sedan ned till Rotorua centrum där vi hade em fri. Gick och åt Tandorikyckling på en indisk krog. Gick sedan via diverse affärer tillbaka till hotellet. Stig och jag gick ned till poolen med 35 gradigt vatten. Badade en stund och gick sedan upp och duschade. Ingen AC på rummet. Ganska varmt. Middag kl 19 buffé igen men med andra rätter. Gott. Till baren för biljard. Lade oss 22.30.

23/1 fredag Rotorua, +20, sol / moln

Upp 7.30. Frukost, Bussen gick från Rotorua 8.30. Vi åkte Thermal Explorer Highway genom ett fantastiskt landskap med höga berg och djupa dalar, löv- och barrväxter blandat. Till Wairakei Stream Valley där ånga sprutade upp överallt. Där hade man byggt världens näst största termiska värmekraftverk. Sedan åkte vi till Huka Falls där Whikato River forsade fram. En mäktig syn. Vattnet slog mot klippväggarna som var lodräta och höga. Till Taupo och åt smörgås och kaffe. Lake Taupo är en gammal krater som vattenfyllts. Ingen liten sjö precis utan enväldigt stor. Fortfarande är vulkanen klassad som aktiv och vi klarade oss från utbrott. Vi fortsatte söderut över en vulkanisk platå. Tangariro National Park. Tre höga berg passerade vi : Tongariro, Ngauruhoe och Ruapehu vilka betyder mycket för Maorifolken. Deras religiösa centrum är här. Vi åkte utmed Wanganui River ned till samhället Wanganui och tog in på Collegiate Motor Inn. Vi fick fina rum igen. Kom till hotellet kl. 16 och tog en drink. Gick ut och på stan 16.30. Alla affärer stängde varje dag kl 15!! Vi fann 3-4 st som stängde kl 17-16.30. Gick tillbaka till hotellet utan någon handling 18.00. Kl 19 var det middag med gående buffé med ostron för Janne och mycket god mat. Jordgubbar och goda efterrätter. Gick upp till oss för avslutning med drink. Lade oss 22.

24/1 lördag Wanganui, +22, regn / sol em. Staden har 20.000 invånare.

Ingers födelsedag. Upp 5.45 och grattade Inger 6.00. Frukost 6.40. Bussen gick 7.30. Resa till Wellington som tog ca 3 timmar. Utmed vägarna på vägrenarna växte det massor av vild dill. Dillen var 1 –2 m hög. Det var riktiga fält. Stannade i Foxton för att fika. Fick köpa smörgåsar och öl och alla satt utmed en mur i gräset och åt. Åkte vidare och ankom Wellington 11. Detta är huvudstaden. Blev avsläppta vid museet Te Papa och gick igenom det på 2,5 timma. Ett väldigt fint och intressant ställe. Vi fick ta en paus utanför och så gick Stig och jag in igen och Inger och Janne gick utmed kajen och tittade på båtar. Kl. 13.30 tog vi en öl och smörgås på kajen. Bussen kom 14.30 för att köra oss till färjan Lynx som skall ta oss över Cook Strait genom Marlborough Sounds till Picton, en liten hamnstad på Sydön med 10.000 inv. I Picton checkade vi in och så var det middag 19. Vi gick en tur i hamnen och tittade på alla båtar och ett vrak. Gick och lade oss 22.30

25/1 söndag Picton, +20, sol

Upp 6.15. Frukost 6.45. Bussen gick 7.15. Från Picton tvärs över sydön mot St Amand där vi fick kaffe och smörgås. Vidare till Murchison för benstäckare och gick ned till en liten sjö, Lake Rotoiti. En gräsplan, ganska stor och en spegelblank sjö låt inbäddad i stora träd, både löv och barr. Vidare till lunchstopp i Punakaiki där vi åt mackor och kaffe. Gick ned en gångväg för att se på pannkaksformationer och ett blåshål. En fantastisk utsikt över havet och denna underliga miljö. Detta var vid Paparoa National Park. Körde vidare över slättland där det inte regnat sedan oktober så fälten var alldeles gula och floden i det närmaste uttorkad. Ett otroligt landskap med höga berg utmed vägen och enfiliga broar över alla vattendrag. Fortsatte söderut mot Hokitika där vi fick se jade tillverkning och beundra alla vackra saker de gör av green stone och av olika träslag. Sniderierna är fantastiskt vackra. Åkte vidare till Harihari och Harihari Motor Inn dit vi kom kl. 17.45. Checkade in och tog kaffe hos Inger o Janne. Middag 18.45. Soppa, kyckling mm. Lade oss 23.

26/1 måndag Harihari, Ösregn!!

Upp 6. Frukost 6.45. Bussen gick 8 och vi åkte från Harihari som hade 300 invånare! Ja, det var i princip en mack och hotellet, enstaka hus längre bort. Vi tog kustvägen söderut. Stannade vid Frans Josef Glasier vid Mount Cook, Mount Aspiring National Park. Gick upp till en utsiktsplats och fick se en glaciärs nederdel samt massor av småflöden av vatten utmed bergen. Det hade inte regnat sedan oktober och nu ösregnade det hela dagen. Flygturen blev inställd så vi tog en fika där. Vilket byte!! Åkte vidare upp och ned i bergen, utsikt över hav och stannade i Sauth Westland Salmon Farm. Det är en laxodling och vi åt laxsmörgåsar till lunch. Vidare söderut mot Southern Alps och genom Haast Pass.. Från bergen sprutade vattnet nedför bergssidorna så det sprutade, eller forsade rättare sagt, över halva vägen. Stannade i Makaroa och fikade. Fortsatte genom det fantastiska landskapet utmed Lake Hawea och Lake Wanaka till staden Wanaka. Vi bodde på Mount Aspiring Hotel och fick stora fina rum. Eftersom det regnade stannade vi kvar på hotellet. Middag 19 och vi åt till 20..30. På vissa ställen tar det väldigt lång tid att få mat. Men ändå OK. Drink efter maten. Lade oss 22.30

27/1 tisdag Wanaka, +18, soligt / molnigt

Janne hade redan gått till staden och sett på den. 20 + 20 min promenad så det var tur vi inte gick dit för det var inte mycket till stad. Fn har den 6.000 invånare så lite större än Harihari i alla fall. En riktig storstad kan man tänka. Nåja. Frukost 8.15 och bussen avgick 9.30. Vi lämnade Wanaka och åkte mot Queenstown. Stannade först vid en fruktplantage där Janne köpte moreller och biggaråer. Ginger marmelad också. Fortsatte till Arrowtown som var en lite söt stad med en huvudgata där vi gick runt. Inger hittade benörhängen till sitt halsband. Här tog vi en fika på en trottoarservering. Fortsatt in till Queenstown. Staden ligger vackert vid en sjö med höga berg runtomkring. Ett ganska så spännande scenario. Blev avsläppta vid ett biljettkontor där vi köpte biljetter till Jetbåten Shot Over Jet för att åka i Shot Over River. Dessutom en vinresa för morgondagen. Gick runt i stan och åt en lättlunch.14.30 var vi med bussen för Shot Over som låg 15 minuter från stan. Vi fick flytvästar och bordade båten. Sedan bar det iväg. Mellan vassa klippsprång och stenbankar flög vi fram i 70 km/tim eller 35 knop. Floden var på vissa ställen väldigt smal och strömt och ibland öppnade det sig en större yta och där svängde båten i 360 grader i full fart så att vattnet yrde. Kallt och kristallklart vatten. Helt fantastiskt. Detta var verkligen Reeeealy Coooool! Något av det häftigaste jag gjort. Helt super. Efteråt tog vi vin, läsk och öl. Åkte tillbaka till stan och gick runt och fördrev tiden till 18.30 Det finns väldigt mycket att göra och se här. Flyga efter en båt, skärmflygning från en bergstopp, paddla i en forsande älv, bungy jump mm mm. Dags för mat och nu blev det kinamat. Väldigt serviceminded. God mat. Tog en taxi tillbaka till hotellet som låg lite utanför själva centrum, kanske en 5-6 km. Inte långt men dock. Skulle internetta men vi fick vänta i nästan 1 timme för de hade bara 1 maskin!!. Korten som vi fått från Jeten låg inte inne så vi kunde inte skicka dem hem som vi tänkt oss. Till rummet och lade oss 22.30. Det tar på en att rea runt såhär och få så mycket nya intryck varje dag.

28/1 onsdag Queenstown, 15 grader fm, 25 em. Sol.

Vaknade 7.10. Frukost 7.30. Tog bussen in till stan 8.30. Kom dit 9. Endast resebolag mm var öppet då. Vi gick ned till stranden – hamnen och såg när de åkte ut för parashuting efter en båt. Verkade vara häftigt. Gick till ett fik och tog en kaffe kl. 0. Gick runt på stan. Köpte 1 st 6 inch ost/skinksmörgås till lunch. Här fick man alltså köpa hur lång smörgås man ville! Åkte hem med 11.30 bussen. Till vin-bussen kl. 12.40. Vi var 8 st + chauffören som först åkte till Gibbston Valley där vi fick info om olika druvsorter. Gick i i deras källare som låg inne i berget där det var konstant 14 grader hela året om. Fick provsmaka olika viner. Lunch där. Vi delade en bröd och osttallrik. Åkte vidare till Peregrine Wines. Denna vingård låg mitt ute på ett stort fält med hagar runt omkring med massa getter. En mera modern anläggning. Där var det också provning av vin. Sedan till Waitiri Creek där vi provade ytterligare viner. Innan vi åkte bröt vi kvistar från ett aspträd och matade getterna som kom springande för att få kvistarna. Efter detta åkte vi till det allra första bungyjumpstället. En gammal bro med uppbyggd ramp och hus bredvid. KAWARAU Bridge. Där tittade vi på när de hoppade. Oj, Oj, det skulle jag aldrig göra. Åkte vidare till sista vinprovningsstället som var Amsfield. Detta var en väldigt modern anläggning som använt gamla stockar, fyrkantsstockar, från en bro, till taket. Ytterligare viner att prova, en bruit bl a. Lite glada och runda åkte vi hem 17. Otroligt varmt blev det på em så vi duschade och ut kl 19 med buss till stan. Gick och letade restaurang och hittade en italiensk där vi tog varsin lite pizza med öl till. Gick till hamnen och drack kaffe på en uteservering. Satt så vi såg när en ångbåt lade till. Den kunde man också åka runt med på sjön som en utflykt. Interhettade och åkte bussen 21.45 hem. Lade oss 23.30.

29/1 torsdag Queenstown, +20, mulet / regn

Åkte kl 9 från hotellet mot Kingstown där det fanns ett ånglok med 3 vagnar för turister. Några ur gruppen skulle åka ca 30 min med det och vi andra åkte med bussen till nästa station. Kingston Flyer hette tåget som var från 1910. På stationen fanns det affär och kaffe. När tåget kom ångande in på perrongen stod vi och tog emot passagerarna. Rätt roligt. Vi tog bussen mot Milford Sound och på vägen stannade vi och hade 10 min rast vid en liten sjö omgiven av tät vegetation. Vidare till Te Añau för kaffe och lunch. Vi gick på ett ställe som hette The Moose där vi fick bröd och oströror till och en öl. Åkte genom dalar med täta busk- och trädområden. De höga bergen i bakgrunden var som fjäll. Stannade för en paus och gick 15 min på en stig rätt in i skogen och här fanns fantastiska vattenfall och brusande forsar. Mot Homer Tunnel som är 1,027km lång och enfilig för bussar. Det finns en mötesplats på mitten och det var rödljus i varje ände. Tunneln var uthuggen för hand i berget och där är kolsvart. Ingen belysning alls. Vi kom fram till Milford Sund kl. 16. Fick biljetter och gick ombord på en båt kl. 16.45. Båten hette Milford Mariner och är 3 år gammal och byggd helt i aluminium, plåt och rostfritt!!. Hytten var fin med dubbelsäng och ett fönster ut mot fjorden. Vi gick utmed ena kanten på fjorden och tittade på alla vattenfallen. Det hade regnat hela dagen så det rann överallt. En del små, en del jättestora. Vi fick åka ut med en båt 12 per för en tur runt natthamnen som var en fin vik i fjorden där vi ankrade och låg på svaj. Janne paddlade och vi andra to gummibåten. Inger och jag var dyblöta och fick torka kläderna med hårtork för vi hade bara nattkläder med på båten. Inte allt vårt bagage. Det var i bussen iland. Underbyxorna torkade till slut och så gick vi till middagen kl. 20. Först snacks av olika slag i baren och sedan soppa, buffé och glasskakor/ost. Kaffe och whiskey i hytten, lade oss 23.

30/1 fredag Milford Sound, +20, regn fm / sol moln em

Upp för frukost kl. 7 efter en natt ombord Milford Mariner. Tyvärr dimma och regn hela tiden så sikten var inte den bästa. Båten ankrade upp och gick ut ur fjorden längs de höga klipporna med alla vattenfallen. Vi såg 6-8 sälar som låg och vilade på klippor som rasat ned. Kl. 9.30 var vi tillbaka i hamnen. Bussen igen genom Homer Tunnel till Knobs Flat 10.30. Vidare mot Te Añau. Solen började titta fram. Åt lunch och åkte från Te Añau kl. 13. Söderut mot Invercargill. Landskapet blev plattare och plattare med mycket får överallt. Mycket sparsamt med hus och långt mellan varje gård. Hjortfarmar finns lie här och där. Kalle härnere, ca 12-14 grader på morgonen och 20 på dagen. Regn hela vägen och när vi kom fram blev det uppehåll. Checkade in på Kelvin Hotel och gick ut på stan till kl. 18. 3-rätters middag. Lade oss 22.30

31/1 lördag Invercargill, +14, mulet / regn Sydöns sydligaste stad

Vaknade 6. Frukost 7. Bussen går 8. Som på räls. Lämnade Invercargill och åkte mot Balculutha där det var lunch 11.30. Över ett enormt slättland med massor av får överallt. Ett platt landskap med bergskedjor omkring som vi åkte över på slingriga vägar. Över Clutha River som började i Wannaka och slutade straxt söder om Dunedin. Kom dit kl. 12.30. Då hade vi åkt ca 23 mil. På turistbyrån köpte vi biljetter till en tur för att se albatrosserna. Vi hade tur!! 4-6 st cirklade över Taioroa Head där de hade ett reservat på Otago Peninsula. Vi fick se 3 st som låg i sitt rede. En reste sig och då såg man ett litet ludet huvud. Så sött! Vidare med bussen tillbaka över halvöns bergskedja. En smal, slingrig brant väg där vi såg hela området som var fantastiskt vackert. Slottet Larnach Castle i fjärran. Åter till stan och upp till vårt hotell som låg jättehögt upp på sluttningen. Åter till hotellet 18.30. 19.15 middag, 3-rätters som var gott. Köpte ciggisar i en automat. Till rummet 20.45. Idag var vi trötta så Stig somnade 21 och jag 22. Den 26.e dagen på resan är till ända.

1 /2 söndag Dunedin, +17, regn / dimma

Vaknade 6, frukost 7, lämnade hotellet Pacific Park kl 8. Norrut mot Moeraki Boulders där vi tog en kaffe. Vidare 10 till Oamaru för lunch. Åkte till Omarama där en egentliga lunchen var. Därifrån till Mt Cook som låg dold i dimman och ösregnet. Vi gick runt på turistcentret och tog en fika. Modernt byggt i sten och glas. Det var inte mycket vi så annars. Åter till hotellet som låg vid Lake Ohau där vi fick fina rum. Rökfria!! Men man kunde gå ut genom en balkongdörr rätt ut på gräset. Lake Ohau Lodge var byggt i ett plan med rummen som radhus. Alla utgångarna var i markplanet. Middagen kl 18 var god med soppa, lax och äppelpaj med glass och vaniljsås. Lade oss 22.

2/2 måndag Lake Ohau, + 15 / +20 em, sol
SLUT på bussresan idag!

Upp 6 frukost 7 åkte 8. Börjar kännas som rutin. Stannade ett första stopp vid Lake Tekapo. Gick runt och beundrade den fantastiska vyn över sjön mot höga fjäll i bakgrunden. Åkte 500 m till Good Sheppard´s Church som hade stora fönster över altaret och med den fantastiska vyn över sjön och fjällen. Såg statyn av colliern "Friday" som MacKensie, fårtjuven, ägt. Det var pga hunden som ägaren togs fast för fårstölder i området. Åkte vidare 10-tiden norrut. Stannade och lunchade och kom till Christchurch kl. 14. Till Holliday Inn där Brian sagt det var full men vi fick rum där i alla fall. Dyrt. 220 $. Checkade in och så ut på stan efter att vi sagt adjö till Brian och alla andra passagerare. Vi skulle återvända till Sidney dagen efter. +27 garder varmt och sol. Gick runt vid torget och tittade i affärer. Kl 18 gick till en restaurang och åt middag. Stek och vin. Hem till 20 och just då började regnet komma igen. Internettade hem. Lade oss 23.

3/2 tisdag Christchurch - Sidney, +20, mulet

Upp kl. 9 och åt frukost halvtimmen efter. Packade och internettade. Lämnade Holiday Inn 11.30 med taxi till flygplatsen. Fick vänta i flera timmar på att Quantas skulle öppna incheckningen. Planet var över 2,5 timma försenat pga det dåliga vädret i Sidney och över havet också. Vi fick 60 $ var för att äta mat för men det fanns bara mackor i plast. Flyget gick 18.00 och det tog 3 timmar till Sidney. Vi ankom lokal tid 19 och taxi till hotellet som var samma som förra gången. Nu har vi varit i AU 2 ggr och Inger och Janne 3. Packade upp och lade oss 22.30. Varmt. Sov ganska bra i alla fall.

4/2 onsdag Sidney, +25, ösregn /sol / moln

Ut och åt frukost hos koreanen med ägg, bacon, juice, kaffe och rostat bröd. Gick till och igenom China Town ner till centrum. Till Darling Harbour för att handla Thomas Cook kläder till Janne och Stig. De fick både shorts och skjorta och lite spilldes på inger och mig. Skjorta + tofflor. Tog en taxi med till Central Railway Hotel. Tvättade 2 maskiner och tumlade sedan. Blev ej torrt så våra balkonger dignar av tvätt. Nu lyser solen igen. Vädret växlar väldigt fort. Gick och åt en pizza hos italienaren igen. Han var från Neapel. Tog en amerikana med chili som var fruktansvärt stark då Stig sa till honom att jag gillade massor av kryddor. Även jag har en övre gräns för kryddor. Gick hem 22 och lade oss 23.

5/2 torsdag Sidney, +29, sol

Vaknade 8 och gick för frukost igen hos koreanen 9. Tog bara toast idag. Janne bara juice och kaffe. Gick upp till Oxford street och tog Bondi Expressbussen. Åkte förbi Hyde Park, Martin Place mm. Gick av bussen vid Rushcutters Bay där Cruising Yacht Club Australia var. Vi gick runt bland båtarna och tittade på alla fina segel- och motorbåtar. Förbi Double Bay som kallas Double Pay för allt är väldigt dyrt och exklusivt där. Stannade vid Rose Bay Warf för panoramautsikten över Sidney. Här stannade vi vid The Gap Park där det var branta klippor ned mot vattnet. Vidare till Bondi Beach där det var en fantastisk strand med höga vågor och många surfare. Janne och jag badade i de häftiga vågorna. Gick upp till strandpromenaden och tog heta räkor med bröd som lunch. Åkte vidare med bussen hem igen till 16. Internettade vid Oxford street. Vi skulle träffat en kompis till Laline här i Sidney som heter Cathy men det fungerade inte för hon jobbade jättemycket. Vi gick 20.00 till China Town och kom till en koreansk kinesisk restaurang. Ingen öl, inget vin. Vi drack juice till maten och det var helt ok. Hem igen vid 22-tiden och lade oss 23.

6/2 fredag Sidney - Canberra, +30, sol

Upp kl 6. Idag skall vi på en tur till huvudstaden Canberra och då måste vi checka ut härifrån med bagaget. Ut med packningen på gatan 7. Första taxin ville inte köra oss så en stor busstaxi kom på andra sidan gatan och han tog oss villigt. Åkte till Str. City Gate Bebel 10$. Väntade till 7.40 då en transferbuss kom. Ned till busscentralen och ny buss. Mot Canberra. Första stopp Barrima där vi tog vår frukost med kaffe och varma mackor. Iväg igen 10. Ankom Canberra 13.00 alltså ca 5 timmar, ca 30 mil. Till National Museeum som vi rasade igenom på en timme efter att ätit en macka först. Efter en busstur genom ambassaddistriktet med alla flotta villor åkte vi till Parlamentshuset och guidades runt. Till Warp Memorial där vi fick en timme för rundtur. Där var det väldigt fint och väldigt stort. Kl. 17 taxi till Olims hotell. Ut på stan 19. Ringde Laline och pratade med henne. Hon har lagat mat och bakat och städat och tvättat hela sitt hus och nu väntar hon på oss. VI kommer!! Skall bli jätteroligt. Och spännande. Vi gick sedan till Canberras centrum som visade sig vara ett jättestor köpcentrum. Gick runt i affärer och Inger och jag köpte varsin topp. Hittade en uteservering, Bella Vista, där vi åt lax, creme caramel och avslutade med en Irish. Kl 22.30 gick vi hem till hotellet igen, 1,2 km. Vårt rum hade ett stor sovloft med badrum och AC så det var väldigt fint. Lade oss 23.30.

7/2 lördag, Canberra,  +20 fm, +36 em, Sol

Vaknade 8.15 och åt frukost 8.45. Checkade ut och gick 10.00 till centrum igen för vi trodde det skulle vara marknad då det var uppställda stånd i centrum. Det var Multi Cultural Festival så i alla stånden var det olika maträtter från alla världens länder. På en scen uppträdde grupper med olika dansgrupper. Indien, Kina, magdansare m fl. Mycket folk och många klädda i sina länders speciella dräkter. Satte oss på en uteservering och tog en öl kl 12. 36 grader varmt!?!. Gick runt till kl 14 då vi satte oss på en Irisk pub och åt en lätt lunch. Gick tillbaka till hotellet och kryssade mellan trädskuggorna. Puh så varmt att gå 1,2 km i denna värmen. Till hotellet 15.15. Beställde taxi till War Museum till 15.45. Taxi dit. Till ett kafé och tog en glass och kaffe. Bussen åkte 17. Först till Mount Ainslee för att se på utsikten och vyn över hela Canberra. Staden ligger på ett slättland omgivet av berg med en konstgjord sjö i mitten. Otroligt vackert. Åter mot Sidney. 30 mil tillbaka. Kom dit kl. 21.30. Tog ung 1 timme att köra runt till alla hotell och släppa av folket. Vi kom till Mercure 22.30 och fick våra fina rum. Somnade genast.

8/2 söndag Sidney - Cairns, +34, sol em
Bussresa med Sid och Marthy 14 dagar.
54,4 mil under dagens körning i buss.

Upp 5.30 och frukost 6.30. Bussen åkte kl. 8.00. Vi är totalt 32 personer som är med på denna resrutt. Idag skall vi upp till Coffs Harbour och det är 54.4 mil dit. Vi åkte norrut på delvis motorväg och delvis på ganska fina vägar. Första stopp var Bulahdelah där vi inte tog något. Där fanns världens största får i cement. Ganska häftigt. Vidare till Port MacQuire där vi åt lunch. Stannade igen på em i Kempsey för kaffe. Vi kom till hotellet, Opal Cove Resort med pool, kl. 16.30. Våra rum låg bredvid varandra och vi hade balkonger. Stort och fint. Gick ned till poolen och tog ett dopp. Fanns rutschkana men den var bara för barn så den fick vi inte åka i. Upp för dusch då det är 35 grader, rummet har AC så det går bra. 19.00 ned till drink före maten. Ett par från Raukan i Norge är med bussturen. Middagen var 3-rätters och det var väldigt god mat. Kl. 21.30 gick vi och lade oss för vi är jättetrötta på kvällarna. Det tar på en att uppleva så mycket varje dag..

9/2 måndag Coffs Harbour, +25, +36 em, sol Kört 39,1 mil idag.

Upp 6, frukost 7, avresa 8. In till Heritage Park där vi fick se kängurus som var vilda. De är fridlysta. Vi såg väldigt mång. Fantastiskt. Åkte mot McLean där vi har 1a stoppet idag. Åkte igenom Woolgoolga som är en indisk immigrationsstad med indiskt tempel och en stor indisk byggnad som är café och hade 2 stora elefanter i cement utanför. Här finns ca 1000 olika arter av eukalyptusträd. Stammarnas färg är från ljust gråvita, grå, mörkgrå, svarta, ljus- och mörkbruna, rödbruna. Här finns också träd som endast kan föröka sig efter en skogsbrand. De släpper bara frön när det är hett. Kaffestopp i McLean där de hade en färja från forna dagar som stod på land. Floden som var bredvid hette Clarence River. En bred flod. Vidare till Byron Bay som har en lång och fin strand med fina surfingvågor. Vi köpte öl och mackor och gick till stranden. Under ett träd vid stranden intog vi vår fantastiska lunch à 7$ för 2. Gick sedan utmed shoppinggatan och köpte sandstone-halsband och örhängen. Stig och jag tog en öl på ett ölkafé och pratade med lokalbefolkningen. Bussen gick kl. 13.45 mot Binna Burra som ligger en bit in och upp i bergen i ödemarken. Gjorde ett par snabba stopp för att få filma och ta kort. Fantastisk utsikt från bergen till Surfers Paradise i fjärran. Ankom Binna Burra och Lamington National Park kl. 16. 17.30 drink och ostbricka och 18.30 3-rätters middag. Gott och trevligt. När kl. var 21 var vi då så trötta och gick och lade oss i vårt rum med balkong och myggnät för alla fönster och dörrar.

10/2 tisdag Bienna Burra, +24 fem, +26,5 em.

Vaknade kel 8.30. Janne var uppe till Bird Watch turen kl. 6.30. Sen gick han också The Cave Circuit 8.30. Stig, Inger och jag gick för frukost 8.45 men då var det egentligen slut men vi fick frukost ändå! Satt ute med kaffet och så gick Inger och jag en sväng bort på The bellbird trail. Gick ca 45 min. och var genomvarma. Janne och gruppen var tillbaka nu. Duschade och satt på balkongen. Varmt. Lunch 13.00. Kl. 14 gick vi ned till Flying Fox via Bell Bird track – Clearance. Där kopplades vi till en vire och fick åka som Tarzan genom skogen mot ett stort träd. Landade på en äng och det var jätteroligt. Marthy, guiden 160 kg tung, var väldigt rolig, han var mycket närmare backen än alla andra och spexade till allas förnöjsamhet. Där var vi till ca 17. Gick tracken genom regnskogen hem igen. Duschade igen. Nödvändigt. Drink före maten på vår balkong. Såg en Rednecked känguru nedanför balkongen. Den hade en unge med sig som kröp in i pungen. Stig filmade. Där satt den länge. Till middag kl. 18.30. Vin till 3-rätters igen. Kl 20 gick vi på Spot Light Walk för att se Nocturnal Animals. Vi såg possum, Redneck som betade i gräset var flera stycken, spindelbo med 3 ingångar och en tunnelspindel vars bo hade ett lock på. Detta är Australiens dödligaste och farligaste spindel. Sedan letade vi orm i soprummet där det skulle finnas en res spotted brown snake. Väldigt giftig. Det blev en spännande och intressant kväll. Väldigt stjärnklart. Lade oss 22.30.

11/2 onsdag Binna Burra, +20 fm, +30 em

Upp 6 och frukost 7.30 och lämnade platsen 8.30. Det var en skyig, blåsig morgon. Nedför berget mot Brisbain. Kom dit 10 och åkte en liten tur runt centrum. Blev avsläppta vid City Hall och gick ned Queens Street bland alla affärer. Höga priser men så var det bara märkeskläder. Tog kaffe och öl först och sedan släntrade, stapplade vi runt i värmen. Varje affär blev ett avkylningsställe. Köpte var sin juice och Janne och Inger var sin glass.. Kl. 12.45 lämnade vi Brisbain. En storstad med 1,7 milj invånare som är huvudstad i Queensland. Den gjorde vi på 2 timmar och 45 minuter. Borde vara rekord. Stannade i Forest Glen Sancuary för att se koalor och kängurur och rådjur och emuer. Koalorna var jättesöta men man trodde nästan de var uppstoppade för de rörde sig nästan ingenting. Vi matade kängururna och en hade en väldigt liten unge i sin pung. Kl. 15 åkte vi vidare. Sid visade en video om koalor. Tidigare såg vi en video om Brisbain. Anlände till Harvey Bay och hotellet Kondari Resort ca kl. 18. Checkade in och tog våra lunchpaket och åt dem i vårt rum och dukade på en strykbräda. Vi hade jättetrevligt. Gick en sväng och satt vid poolen och tog en cig. Kl. var bara 19.30 så vi gick till affären, drive in för sprit och läsk och köpte vatten, cola och whiskey. Satt och pratade fram till kl. 21. Gick och lade oss och somnade som stockar.

12/2 torsdag Harvey Bay, +26 fm, +30 em

Vaknade 6 och åt frukost 7 och bussen gick kl. 8. Åkte till kajen och färjan gick kl. 8.30 till Fraser Island. Det to 50 min att komma dit. Färjan lade till vid sandstranden och så bordade vi en 4WD buss för 40p. Föraren Rickard körde från västsidan till östsidan av ön på sandvägar som var bara 2 spår. Vi nästan flög genom djungeln och de stora träden var endast 10 cm från bussen på varje sida. Det hoppade och skakade och skumpade. Vi stannade mitt på ön och så fick vi gå ca 800 m genom djungeln på sandvägen. Vi kom fram till en resort där vi fick lunch som var av buffé-typ. Gott. Åkte till östra stranden och norrut. Förbi ett vrak som legat där i 69 år och var nästan helt nerrostat. Stannade vid en sötvattenssjö där man fick gå upp 300 m till källan och åka med vattnet ned till stranden. Endast Janne gjorde det. Vi vadade i sjön och det var kallt i mitten, ca 25 grader och varmt i kanten ca 35 grader. Vi åkte vidare och åkte till en sjö mitt på ön där vi alla badade. Sanden där var "Silicon sand" som är en väldigt fin sand som man kunde polera smycken med. Sedan fick vi kaffe och muffins. Återresan med flygande buss genom urskogen gick i en rasande fart. En Lisebergsaktig resa med ups and downs, hit och dit. Verkligen en rolig tur, men farlig? Åter med färjan till Harvey Bay kl. 17. Hemma på hotellet 18. Drink och tvätt och sedan ut till en italiensk restaurang med pizza, vin och trevlig samvaro. Hem 22 och i säng 23.

13/2 fredag Harvey Bay, +27 fm, +32 em

Frukost 7 och avresa 8. Körde mot Bundaberg från Harvey Bay. Vi åkte till flygplatsen och ar där ca 11. Det fanns ett större och ett mindre plan fast det skulle varit 2 stora så alla kom inte iväg till Lady Elliot Island på samma gång. Ett plan var tvunget att åka ut och sedan tillbaka för att hämta oss 12 som inte fick plats. Under tiden de andra åkt iväg var vi med Sid i bussen in till Bundabergs stad. En liten söt stad med 2 rondeller. Affärer, ett målat hus etc. Åter till flygplatsen 12.30. Vi flög till Lady Elliot Island som är en liten korallö med rev runt om och träd som växte, bla bläckfiskträd vars blommor såg ut som bläckfiskarmar. En landningsbana gick tvärs över ön och där landade vi. Fick instruktioner under ca 15 min i stekanse sol. Hualigen så varmt det var! Svetten droppade från pannan. Vi fick rum i en 3 lägenhets länga mot havet med Inger och Janne i en, det norska paret i en och vi i den sista. Vi gick tvärs över ön till stranden där de hade en glasbottenbåt. Inger, Stig och jag åkte den ut över revet och såg på koraller och fiskar. Mycket vackert. Janne snorklade. Gick en tur på stranden och badade i poolen. Kl. 18 var det drink och middag. Buffé. Lade oss vid 22 tiden. Värmen var olidlig, nästan. Bara en fläkt i taket. Sov för öppen dörr och öppna fönster.

14/2 lördag Lady Elliot Island, VARMT

Janne o Inger väckte oss 5.45. En sköldpadda höll just på att gräva sitt hål för att lägga ägg i. Inga ägg denna gången heller. Stig sov till 8. Frukost. Massor av svarta "måsar" med lång näbb utanför. Vi såg också 9 st albatrosser, en höger, roadrunners mm. Badade i poolen, gick på stranden och snorklade. Janne dök med tuber och skall få certifikat för det. Varmt och lite blåst. Kl 18 var det BBQ. Vin till maten idag igen. Väldigt god mat. Sedan var det lekar. Herrar mot damer. Frågor, charader, dikta via mm. En väldigt trevlig kväll för alla även om vi inte alltid förstod allt. Gick tillbaka kl. 21. Sid kom och sa att det var sköldpaddsungar på stranden som gick åt fel håll. Vi fick ficklampor och så letade vi upp massor av vilsegångna små sköldpaddor. Till slut fanns det ett 50-tal i hinken och de gick över ön och släppte dem där. Hoppas några överlever. Sid sa att 1 av 1000 överlever till vuxen ålder. Kl. 23 gick vi och lade oss.

15/2 söndag Lady Elliot Island, +25 fm, +31 em

Upp kl 7 sedan frukost och lämnade väskorna och betalade. 4 plan landade inom 15 minuter. Vi köpte dricka i baren kl 9 och alla höll på att rinna bort. Puuuuh!! Vi fick åka sist ut från ön och kom till Bundaberg kl 10.10. Vi flög runt ön och fick se hur vackert den låg med reven utanför. En del moln flög vi igenom på vägen. Annars var det klart och fint väder. Bussen stor och väntade på och kl. 10.45 fortsatte vi vår färd genom landskapet norr ut. Kl. 11.50 – 12.30 var vi i Miriam Vale för lunch. Det var i princip en mack och ett matställe. Norrut igen mot Rockhampton. Stannade vid info och sedan till Yeppoon och Rydges Resort. Vi fick ett jättefint rum och så gick vi ned till poolen med rutschkana. Ganska häftigt, man fick en väldig fart på slutet. Vattnet var lika varmt som luften så det var ingen skillnad. Upp och duschade. Ned till 19 för middag. Gott . Drink i baren och sedan Internet. Lade oss kl. 22.30.

16/2 måndag Yeppoon, +34, sol, kört 53 mil idag

Yeppoon, Capricorn Resort. Upp6, frukost 6.50 och bussen skulle gå 8 men en dam som från början krånglade hade inte betalat ngt i receptionen så då fick vi vänta på henne igen. Skratt måsarna, 2 yngre tjejer sitter framför oss idag. Ingen lugn och ro då inte. Vi fick se en video på 3 x 30 min om tre olika upptäcktsresanden i Australiens tidiga historia. Vi har sett många intressanta saker och lärt oss mycke om landet hittills. Åkte norrut mot Kalarka där det var en plan, parkeringar och ett fik där de spelade Elvismusik. Tog kaffe. Kort paus 30 min. Vidare till Mackay där vi släpptes av vid ett stort köpcentra. Janne gick och lagade sina glasögon och han fick en ny skalm. Åt lunch med kaffe och paj. Gick runt lite i affärer. Åkte därifrån ca 13. Mot Arlie Beach där vi gick ombord en färja som på 15 min tog oss till Daydream island som är en av The Whitsundays alla öar. Kom dit och fick våra rum. Stora och jättefina med balkong. Ned till poolerna och tog ett dopp. Middag var kl. 21 då det var fullt till tidiga sittningen. åt grillat kött och vin. Gick en runda och såg på anläggningen. Lade oss 23.

17/2 tisdag Daydream Island, +32 / sol

Janne åkt redan kl. 6.45 ut till barriärreven med båt.  Inger, Stig och jag åt frukost kl. 8. Gick ned till poolen och badade. Vari affären här på denna sidan av ön. På em tog vi "taxi" till andra sidan. Gick i de 2 affärerna som fanns där. Stig köpte nya badskor! Tog kaffe och kaka och satt ute och åt när 2 st papegojor kom och de var så tama att vi fick mota bort dem med servetterna och fåglarna så att vi kunde få behålla våra kakor. En bet Stig i fingret när han skulle ta bort den. De var väldigt påflugna, vackra med röd, blå, gul och grön färg. När vi satt där kom den besvärliga damen och satte sig hos oss. Hon är väldigt konstig. Ngt är fel. Gick tillbaka utmed strandpromenaden. Det mulande på frampå em. Tog kaffe hos inger. Tog ett bad till i poolen. Middagen kl. 19.30. Janne hade kommit tillbaka och haft en bra dag och snorklat men han fick inte dyka då det fanns en åldersgräns. Synd om Janne som tycker dykningen är så rolig och skulle fått ett intyg till. Vi gick och åt och det var buffé. 40 $ per person. Dyrt!! Gott var det förstås. Gick ut och tog kaffe och cig. Upp på rummet och lade oss 23.

18/2 onsdag Daydream Island, +30, halvsol fm, ösregn kväll

Frukost 7. Det hade regnat på morgonen. Upp på rummet efter frukost och alla väskor var borta! Pass, pengar, biljetter, kamera etc. De hade tagit ned allt bagage, även det på rummet som de inte skulle röra. Stig o Janne sprang ned och hämtade tillbaka det. Åkte båten till Arlie Beach. På bussen 8.45. Mot norr. Stannade i Ballon, där vi tog glass. Mat i Townsville där vi blev avsläppta mitt i centrum för en gångs skull. Gick runt och handlade, åt lunch, bestående av smörgås och cola. Det var en liten gullig stad alldeles vid havet. Tyvärr kan man ej bada utan dräkt pga stingers. Det är blötdjur liknande våra maneter och de kan döda en om man får giftet i sig genom dess trådar. Vi fortsatte till Mission Beach och Castaways Hotell Resort. Vi fick rum som igen innehöll 2 sängar med balkong och utsikt över stranden med stingers nät så att man skulle kunna bada men vågor slog över kanten så säkert var det verkligen inte. Varmt och fuktigt. Som tur är hade de AC på rummet. Kl. 18.30 var det BBQ. Vi köpte drink, Bloody Mary, som verkligen var jättestark. Maten var god men det var nästan slut när vi kom fram till buffén. Vid efterrätten samma sak. Janne fick ingenting. Urkass! Efter "maten" gick vi till "centrum" som bestod av en gata och några upplysta hus. Ett par stängda affärer och några restauranger. Vi tog en irish och sedan en öl till Janne och Stig. Cola till Inger och vitt vin till mig. En av engelsmännen kom till puben för att köpa en draft. Det hade tagit slut på hotellets bar! Gick hem igen 21. 22 ringde till Laline. Nu är det inte många dagar kvar! Ramona som bor i Kuranda i en husvagn på en kampingplats skall skjutsa oss till Angus i Mareeba där han har sitt plan. Lade oss 23.00.

19/2 torsdag Mission Beach, +29 fm, +32 em, molnigt

Upp 6.30 och frukost 7 och då var vi nästan först för att få mat. Man visste ju inte om brödet eller frukten skulle ta slut för då blev det inget mera. Kl. 8 åkte vi iväg mot norr igen. Ett himla resande är det med nya hotell nästan varje dag. Första topp uppe i regnskogen där det var en flod med stor fall. Rafting! Åkte till Millaa Millaa Falls där vi såg vattenfallet och såg sting-tree som hade hjärtformade löv med små nålfina taggar undertill och om man fick dem på sig skulle det svida i upp till 2 år.!! Gick för att se Curtain Fig Tree och på vägen så såg vi en jättespindel. Spindeln var ungefär 4-5 cm stor i kroppen med långa ben som hade gula prickar i lederna. Fågelspindel. Så såg vi en skalbagge av en sort som avger en doft, mycket obehaglig doft. Curtain Fig Tree var ett jättestort träd med många mängder av nedåtväxande rötter som bildade en gardin runt trädet. 10.40 var vi på väg igen och nu till Lake Barrine för lunch. 11.35. Ingen och Janne var med på båtutflykten men Stig och jag gick till restaurangen och åt soppa, vin och kaffe med kaka. Satt och pratade med Sid som också tog lunch. 13 åkte vi vidare. Lake Barringe var en 60m djup kratersjö där olika fåglar och även ormar levde. Vi åkte till Tolga Woodworks i Tolga där vi fick se hur man gjorde en "snurra". Ägaren visade oss dels hur man svarvade snurran och dels visade och lät oss lukta på olika sorters träslag. Fantastiskt fina lukter av bl a eukalyptusträdet. En utställningshall fans bredvid verkstaden där det var väldigt fina och vackra arbeten att se på. Ramar till speglar, stolar och bord, underlägg för glas, prydnadssaker mm. Därifrån åkte vi vidare genom Mareeba till Port Douglas och hotellet Rydges Reef Resort. Vi fick våra rum och ikväll ingick ingen mat så vi tog en buss ned till stan. Köpte skjortor till Janne och Stig. Tog en öl på resaurangen nere vid hamnen. Åt middag och åkte buss hem igen. Väldigt mycket mygg tyckte jag. Och varmt. Gick och lade oss 22.00.

20/2 fredag Port Douglas, +30 fm, +32 em, varmt och fuktigt

Fick upp 7, frukost8 och Quicksilver bussen gick 9.20 till hamnen och båten för att komma till barriärrevet, The Great Barrier Reef. Färjan gick 10 och vi kom ut kl. 11.30. Väl ute tog vi på oss stingers-dräkter och snorklar. Dräkten var hel med fötter och vantar och huva, allt i ett så det var bara ansiktet som var oskyddat. Där hade man sedan glasögonen så det allra mesta var skyddat. Ganska tråkigt att det är så här man måste klä sig för att bada. Janne dök och Inger tog en glasbåt. Vi åt lunch kl. 13 och snorklade igen efter det. Väldigt mysigt med många olika fiskar, stora och små. Fantastiska koraller fast det inte var någon sol. Färgerna hade nog visat sig tydligare då! Vi fick 2 störtskurar över oss med det var ju ändå blött så det gjorde ingenting. Båten gick hem 15. I hamn 16.30. Vi handlade shorts till Inger och mig. Tog bussen till hotellet. Janne var redan där och hade fixat sin klocka vars armband gått söder. Lite mejl. Inget från piloten. Till rummen för dusch och ombyte till långkjol och skjorta och byxor för Janne och Stig för det är sista middagen ikväll med gruppen. Det var fruktansvärt varmt i matsalen, säkert minst 35 grader så Stig orkade knapp sitta kvar. Det var god mat och många tal. Vi gick till baren innan kaffet. Olidligt varm utan någon som helst fläkt eller AC i matsalen som i och för sig var en öppen plats med tak. Gick tillbaka till rummet. Satt en stund och pratade och sedan packade för morgondagen. Lade oss 23.30.

21/2 lördag Port Douglas - Kuranda - Mareeba, +30, sol / regn

Bibi fyller år idag. Upp kl 6 och frukost 6.45. Bussen skulle gå 7.45 men det blev lite strul med bagaget så det tog en stund till. Iväg söderut utmed kusten och var inne i Palm Cave Beach där Paper Bark Tree växte och var fridlysta så att hotell och hus var byggda runt dem. Kom sedan kl. 9 till The Skyrail. Vi åkte från Caravanica Terminal till Red Peak Station, vidare till Barron Falls Station till Kuranda Terminal. En tur över regnskogen med vattenfall och härlig utsikt över en ravin och vattenfall. Barron River Valley. Såg tåget komma in på stationen med aboroginmålning på loket som hade 12 vagnar. Buss till Rain Forest Center. Där fick vi se tama kängurus, ödlor, krokodiler mm. Aboriginerna visade hur de använde och tillverkade digerido. Först tar man ett träd och sågar till en lagom bit. Sedan sätter man den i en termitstack i ungefär 3 månader och roterar den då och då och vänder på den. Sedan tar man glödande kol och bränner ur mittdelen. Bivax användes till mundelen. Vi fick pröva att kasta bumerang och det var roligt. Sedan var det en föreställning av aboriginerna och de olika danserna som de har för de olika tillfällena. Bussen in till Kuranda centrum där vi hade ett par timmar för shopping. Kl 14 .45 tog vi ut packningen ur bussen. De andra fortsatte till Cairns där bussresan tog slut. Ringde Ramona på mobilen och sa att vi var vid Butterfly Cenctuary. Kl 15.45 kom Ramona i sin bil och en kompis i en annan och vi åkte till Mareeba. Till hotellet Jackaroo Motell som Ramona fixat rum för oss och vi fick fina rum. Ringde Angus, piloten, och han bodde 150 m därifrån så han kom inom 10 min. Vi pratade med honom om morgondagens flygning och bestämde möte 6.45 för avresa till Emerald. Sedan gick vi 1 km drygt in till Mareeba centrum för att äta. Vi hittade restaurangen som Motellet anvisade oss. Vi åt en god middag med vin. Gick tillbaka till motellet och lade oss 22. Ringde tidigare till Bibi och grattade och de skulle gå på Lilla för middag.

22/2 söndag Mareeba till Emerald, +27 fm / +36 em, sol

Gick upp kl 5.45. Hade packat de små APT-väskorna. Åt frukost som de satt in i vårt rum. Kl 6.45 kom Angus och hans fru. Inger och Janne åkte först till flygplatsen. Hans fru kom tillbaka och hämtade Stig och mig. Ca 8 km till flygplatsen. Där var planet iordningställt och vi var i luften 7.15. Snabba ryck. Först, nära Mareeba, var det regnskog och höga berg, senare mera lantbruk och stora farmer. Det var fint väder och fantastisk flygning. Vi mellanlandade i Charters Towers. Det är en liten guldgrävarstad och flygplatsen hade ca 10 plan och en enda byggnad. Skönt med en liten paus för cig och toa. Vidare mot Emerald. När vi närmade oss var det väldigt spännande. Planet landade utan problem och där stod Laline. Kunde inte hjälpa att tårarna kom. Kom fram till Laline och det är konstigt att det känns som igår fast det är nästan 30 år sedan vi sågs senast. Hon hade med sig goda vänner, Sue och Dennis med barnen Patric och Jennevie. De hade kommit med för att hjälpa till med transporten. Jag och Stig åkte med Laline och Janne och Inger med Sue och Patric. Vi kom hem till Laline och hennes hus som var jättefint och hon hade fixat sin trädgård jättefint. Vi fick våra rum och sovrummet var i lila och svart. Hon hade 3 sovrum, vardagsrum och ett stort kök och allt var väldigt pyssligt och fint. Hela trädgården hade hon satt blommor och träd i och hon hade verkligen jobbat. Kl. 18.3 började vi att laga mat och så åt vi ute i trädgården i en jättefin hörna och grillade korv, bacon mm. Väldigt gott och väldigt trevligt. Johan och Baryl kom också och de är Lalines vänner. Vi satt ute till ca kl. 22 och så gick vi in till köket och satt en stund och pratade. Vi lade oss kl. 23.

Till grillat kött mm hade Laline gjort en gratäng av: broccoli, blomkål, morot, potatis, ärtor mm och sedan hällt en vitsås över de nästan färdigkokta grönsakerna och strött över riven ost och gratinerat i ugnen och det blev fantastiskt gott.

23/2 måndag Emerald - Rubyvale, +37, SOL

Gick upp kl. 5.15 och åt frukost kl 6. Åkte alla utom Angus i Lalines bil till Rubyvale och Agne. Startade 6.30 och var där ca 8. På vägen åkte vi till en gubbe som skulle visa oss Australian Star men han var tydligen sur så att vi fick inte se den. Han sa att vi skulle få se den kl. 12 när solen stod som högst. Agne satt och väntade på oss. Han är 77 år gammal och arbetar i gruvan varje dag. Vi fick kaffe och kanelbullar som Laline bakat och tagit med. Sedan skulle vi ner i gruvan. 17 meter rakt ned på en järnstege helt lodrätt. Agne först. Janne, Inger, jag och Stig sist ner till botten. Nere i gruvan var det svalt och skönt och långa gångar. Agne borrade och skyfflade och Janne fyllde 5 hinkar med viss hjälp av Stig. Även Inger och jag fick skyffla. Jag gick upp tidigare och de andra kom en ½timme senare. Vi letade stenar, speckade, på Agnes gård och hittade småstenar och det var helt sanslöst roligt, i värmen dessutom. Vi hittade massor av "Skrot" som vi tyckte var jättefina. Gick till siktmaskinen, washen, och där satte Agne igång den. Allt som tagits upp idag skyfflades in i maskinen men tyvärr fanns det ingen safir med. Det var ju tråkigt men intressant i alla fall. Sedan lunch på puben i Rubyvale. Åt fisk och öl, väldigt gott. Tillbaka till Agnes hus och vi gick till Angela och Åke och där fick vi glass och kaffe. Var väldigt gott och Stig, som nästan avled av hettan och var nära panik, behövde detta samt kyla av sig och vila. De har ett trevligt och fint hus som de byggt själva. De hade också jättefina stenar som de visade för oss. Åkte därifrån ca 17 och kom till Emerald 18. Hem till duschen. Åt middag som vi värmde i mikron. Satt och pratade till 22.30. Tittade på våra stenar och Lalines stenar. Väldigt vackra. Fick en fin topas av Laline och även en ruff opal.

24/2 tisdag Emerald - Sapphire, Varmt

Upp kl. 6.30. Vi åt frukost och sedan åkte vi upp till Sapphire för att vaska safirer. Vi köpte 6 hinkar och vaskade 3 var. Vi stod i solskenet och vaskade och letade efter safirer. Från 10.30 till 13.30. Vi fick flera fina småstenar och 3 slipbara och Janne hade 3 + starsafirer. Jätteroligt med så mycket stenar. Vi åt en lunch där, Pat´s Gems, köpte en opal till present där och sedan till sliparen som hade slipat stenar, 3 st, 2 som Laline hade och 1 som Agne hade. De blev enormt vackra. Sedan tillbaka till Emerald och handlade. Sill bl a. Hem och tittade på stenarna. Russel hette stensliparen. Han gjorde det från måndag em till tisdag em. 3 jättevackra stenar. Inger och jag fick var sin safir som sliparen värderade till 1000$ st och så är det dubbla priset i Brisbaine och dubbelt igen hemma. Kl 19 började Laline, Inger och jag med middagen. Vi åt först sill med gräddfil och gräslök, sedan kirch som var jättegod som Laline gjort. Satt och pratade vid köksbordet till kl. 02. Laline berättade om sitt liv och barndom. Intressant som varje människas liv. En riktig mysgumma.

25/2 onsdag Emerald - Springsure, +37, Sol

Sovmorgon. Frukost vid 8.30 tiden. Tog det lugnt och åkte 9.30 till flygplatsen. Laline fick köra oss 2 ggr för vi är ju 6 personer. Vi skulle till Springsure och hälsa på Irene och Ross. Det är en väldigt stor farm, Acturus Downs, utanför Emerald som ärgs av fam Olsson. Vi lyfte från Emerald och hade 15 min flygresa. Laline tyckte det var väldigt roligt och häftigt att flyga till sina vänner och parkera planet alldeles utanför huset. Ross mötte med bilen, en stor 8-sitsig Toyota. Vi gick in och hälsade på Irene som är svenska och hennes bror bor i Kungsbacka!! Det framkom senare under dagen. Ross tog oss med på en tur runt farmen, 2,5 timme. Vi fick se maskiner som man sätter bomullsplantorna med, maskiner för att sprida gödningsmedel, pumpstationer och dammar för bevattning. Vi fick se tjurarna som var ute på en trädbevuxen yta och färden gick bokstavligen över stock och sten. Det skumpade och hoppade som den värsta massagemaskin. Tillbaka till farmen 13.30 för lunch. Skinka, kyckling, oxkött med potatissallad som var jättegod. Recept: Kokt potatis, majonnäs, ägg kokta och skivat, curry, lök hackad. Sallad och andra tillbehör och vi var 8 personer! En fantastiskt god lunch. Efteråt fick vi äppelkaka och kaffe. Det var så hett ute att man inte kunde vara ute en längre stund.

De fångade vildsvin som de gödde upp och senare slaktade och åt. Ett fågelbo var precis utanför toalettfönstret med 3-4 ungar i som lämnade boet medan vi var där. Vi såg också en märklig fågel som bygger sitt bo av gräs och samlar bl a saker och pryder det med dem. Kl 17 flög vi från dem och hem till Emerald. Angus visade för oss hur han flyger när han besprutar fält. Han flög ca 20 m över fältet och sedan störtdök han och så upp igen. Han förklarade detta för oss som hade hörlurar så vi visste vad som komma skulle men inte Janne för det fanns inga hörlurar till honom så han satt ovetandes om störtdykningen och trodde nästan att vi störtade. Hela förloppet är förevigat på film och man hör hur Janne säger "Oh, shit" i bakgrunden när vi störtar ner mot marken för att sedan stiga brant. Ja det var en spännande upplevelse av det mer ovanliga slaget.

I Emerald släpptes Inger och jag av vid köpcentret och vi handlade bl sallad. Gick runt och skulle precis ut för en cig då Laline kom tillbaka efter att ha hämtat de andra och kört dem hem från flygplatsen. Vi åkte hem tillsammans och gjorde sallad och duschade för 18.30 skulle vi till Sue och Dennis p grillparty. De bodde bara några kvarter bort men eftersom vi hade mycket att bära så tog Laline bilen dit och Angus, Janne och Stig gick dit. Vi fick grillspett till drinken och Dennis grillade jättegott kött och korvar. Till det hade Sue gjort papayasallad och en morotssallad. Recept: Papaya, kokos, korinter, valnötter.

Alla här har så bra grillar med en slät stekdel och en grilldel. Vi åt vid ett långbord och vi var 10 per med barnen. Precis när vi ätit maten ringde tel och det var Sues väninna som just skulle få sitt 4e barn och Sue var tvungen att åka dit för att vara barnvakt så hon gick. Vi andra tog kaffe och åt efterrätt. Marängtårta med massor av goda frukter. Kl 22 gick vi hem och avslutade kvällen. Laline och jag lade oss efter prat 12.30.

26/2 torsdag Emerald – Mareeba, +30, mulet / mörka moln

Stig och jag vaknade först 6.15. De andra var uppe och klara så det blev inte så mycket tid över att sitta och prata med Laline. Laline skjutsade Angus, Janne och Inger först till flygplatsen och kom tillbaka och hämtade Stig och mig. Det hade åskat och blixtrat och regnat hela natten men det var nu bara väldiga moln i det väderstäck som vi skall åka åt. Laline följde oss till planet och det blev mycket tårar och när vi lyfte blev hon till en liten vit och blå prick mitt i en stor pöl och det regnade tårar från planet. Besöket hos Laline är min höjdpunkt på resan. Vi var hos henne 5 personer extra och hon tyckte allt gått så bra. Tom att dela toalett och badrum på 6 personer var aldrig något problem och så mycket vi fått se och göra under dessa 3,5 dagarna. Känns som om det varit mycke längre. Nu flyger vi mot Mareeba och först flög vi väldigt lågt för det var mörka moln över oss. Eftersom vi flög lågt kunde vi se kor och hästar på farmarna, bomullsfält, sockerrör, regnskog, djupa raviner och vattenfall. Det var en lugn flygning och det var som om de mörka regnmolnen flyttade sig allt eftersom vi flög fram. Igen mellanlandade vi i Charters Towers för en kort kiss och lyte igen för att undkomma regnmolnen. Vi fick en fin flygning mot Mareeba. Ramona och Angus fru kom och hämtade oss. Vi åkte med Ramona, som lånat en jeep från Jacaroo för att hämta vårt bagage och sedan till Angus hus där vi fick lunch. Väldigt gott och hans fru gör lampskärmar och prydnadssaker med blyinfattat glas. Väldigt vackra saker. Åkte därifrån kl. 13.30 för Ramona skulle lämna tillbaka bilen till kl. 14. Hon hade ordnat rum för oss på Kuranda backpackers. Det var väldigt varmt men det fanns en pool där vi badade och det var svalkande. Janne gick till barbara, en sjukgymnast, som Ramona fixat och skjutsade och hämtade Janne. Han sa att hon hade varit väldigt duktig. Bättre där än i Sverige och kände sig väldigt bra efteråt. Kl 19 åt vi middag i trädgården. Ramona bjöd på spagetti carbonada som hon gjort. Efteråt färsk frukt. Väldigt gott. Hans, en österrikare åt med oss och sedan kom en annan man och fick mat. Han var pip-tillverkare och hade en låda men kunde spela på. Satt och pratade och gick och lade oss vid 22-tiden. FUKTIGT och vi var alla riktigt trötta.

27/2 fredag Mareeba – Cairns - Uluru (Ayers Rock) , +30 - +34, sol / moln

Vaknade vid 6-tiden. Var lite svalare och vi gick ned och tog kaffe. Ramona kom och rostade bröd och vi åt frukost. Kramar och adjö och tack kl. 7.30. John, ägaren till Kuranda backpacker, skjutsade oss till Cairns flygplats. Mot Cairns fick vi stanna och gå ur bilen vid en utsiktsplats över Cairns och en första. Väldigt vackert i morgonsolen. Cairns flygplats var ganska liten och vi tog kaffe och smörgås där. 9.40 gick flyget mot Uluru. Ganska molnfritt så man såg den röda jorden nedanför. Landade lokal tid 11.30. 1,5 timmars tidsskillnad så flygtiden var ca 4 timmar. Landade och åkte buss till hotellet Outback Pioneer Hotel & Lodge. Rum med AC och utgång till gångväg. Vi tvättade och hängde ut och mitt blå skynke torkade på en kvart. Varmt men torrt så det kändes inte så tryckande. Inger och jag gick till poolen. Stig vilade och Janne gick runt anläggningen. Vid 17-tiden tog vi bussen, gratis, till centrat. Gick runt i affärer och tittade. Köpte märket med Uluru för APT-väskan. Försökte få en öl men då var men tvungen att ära full middag så vi tog bussen tillbaka och tog en öl där istället. Till rummet 18.45 och vilade till 20. Middag på anläggningens restaurang. Det blev buffé med både känguru och krokodilkött. Tog vin till. Massor med mat och god mat. Gick till rummen och lade oss 22.00.

28/2 lördag Uluru, +34, sol / moln

Upp och åt frukost på restaurangen. Full frukost à 23$ per pers. här kan de ta betalt minsann. Kl. 10.55 kom helikopterföraren med buss och hämtade oss 4 och 2 gamla gubbar. Körde oss till flygplatsen där vi fick sätta oss i en gul, fin helikopter. Stig satt fram och filmade. Vi lyfte och flög mot Uluru. Det var fint väder och god sikt så vi såg klippan från olika håll. Turen varade bara en kvart men var väl värt 100$ / p. Man såg klippan med alla dess håligheter. De körde oss tillbaka till hotellt. Vilade för att kl. 14.25 åka på tur ut till Kata Tjuta (Olgas) som ligger i väster av Uluru-Kata Tjuta National Park. Den består av 36 kullar. Upp på en utsiktsplats där vi filmade och sedan vidare till Olga Gorge Walk där stigen gick i en dalgång mellan 2 enorma klippor. Efter det åkte vi för att se Uluru i solnedgången. De, APT, dukade upp kex, chips, och skurna grönsaker samt vitt och rött vin. Och så gick solen ned men det var så mulet att det man hoppats på inte hände. Att solen skulle göra klippan helt röd. Efteråt, ca kl. 20, gick vi av bussen vid köpcentret och till en restaurang. Åt en god köttbit och vin. Åkte hem med schuttle-bussen och var hemma ca 22. Gick och lade oss för var väldigt trötta. Igen.

29/2 söndag Uluru, +30 fm, +36 em, molnigt

Klockan ringde 4.30. Kl. 5 gick vi mot busshållplatsen. Bussen kom 5,20 och vi åkte till en plats där man ser soluppgången. Där fanns kaffe, te och juice och kaka. Tyvärr var det igen molnigt så det blev ingen färgföreställning. Himlen var fantastiskt fin vid ett par tillfällen när solen färgade den röd. Vi åkte till Uluru där vi gick en tur till vattenhålet vid Matitjulu. Aboriginerna badade aldrig i denna sjö för då kom inte djuren ned till den för de kände doften av människa. Vi fick också höra legenden om Kuniya Tjukurpa (Python Dreaming). Den kvinnliga pytonormen som sköt pilar och spydde ilska på Lyros (den manliga pytonormen). Vi åkte till framsidan av Uluru där det fanns promenader till bl a Kantju Gorge, ett helig vattenhål och gamla jaktmarker. Kl. 9 till Cultural Center. Tog kaffe och macka och tittade i affärerna. Mycket saker men inget direkt köpbart. Åter till hotellet kl. 10.15.Checkade ut och satt och väntade i receptionen tills nästa buss 12.25 kom som tar oss till Kings Canyon. 30 mil på milsraka vägar men buskvegetation överallt. En del vattensamlingar utefter vägen då det regnat en del sista tiden. Vi såg en flock vildhästar, väldigt fina då tillgången på mat varit god. Bussen stannade plötsligt och backade. Chauffören Peter gick ut och tog upp en Thourney Devil, en ödla med ljusa och bruna färger som äter myror och som samlar vatten i groparna på ryggen. Jättevacker. Handstor. Han plockade ett blad av Parakilia i Watarrka National Park som han egentligen inte fick men vara för att visa oss. Det är ett blad i öknen som man kan äta om det är väldigt torrt i munnen. Fortsatte till Kings Creeks station där vi tog en glass. Vidare till Kings Canyon Resort. En tur på 3 min runt för att se varifrån promenaderna skall gå imorgon. Checkade in. Bra rum med AD`c och altan. Här får man inte röka på rummen utan måste gå ut. Bra!! Gick till affären och köpte frukost för morgondagen. Ost, bröd, juice och korv och öl på macken. Hem och tog korven och var sin öl. Vilade till 19.20. Gick till restaurangen på området. Endast buffé igen. 44$ per pers!! Tog 24$ vin till och Janne åt nästan bara ostron. Vi avslutade med cig och kaffe. Kl 21 var vi hemma igen och lade oss genast. Alla var vi trötta av värmen och allt resande.

1/3 måndag Uluru - Alice Springs, +30 fm, skyigt / sol

Vaknade kl 8 efter 11 timmars sömn!! Oh vad det var behövligt. Janne var ute på valken kl. 7.30 men vi andra sov. Frukost kl 9.30 hos Inger. Janne kom tillbaka 9.40 efter morgonens promenad. Packade klart för avfärd 10.45. Trots att det är så varmt är det väldigt behaglig värme pga den låga luftfuktigheten. Flugor däremot är envisa så vi viftar hela tiden ute. Vi har köpt flugnät som vi anlänt 1 gång hittills. Detta stället är nr 36 som vi bott på men i Alice Springs skall vi bo 2 nätter på samma ställe. Skönt! Stannade på Kings Creek Station där vi var en timme. En del red kamel och så skulle vi äta lunch men det var för nära frukosten. Kl. 12.30 åkte vi vidare mot Alice Springs. Kom dit 16.00. Vi skulle bo på Alice Springs Resort där Janne bokat 2 dr. Fina rum Med AC och allt. Vi gick till poolen och badade. Jättehärligt efter en promenad till stan. Kl. 19.30 åt vi middag på hotellet. Kött för 3 och fisk och vin. Avslutade med en Irish vid poolen. Ringde hem men ingen hemma så vi sände SMS. Ringde Martin och pratade en lång stund med honom. Det var jättetrevligt. Gick och lade oss 21.00.

2/3 tisdag Alice Springs, +25 fm, +35 em, Sol / moln

Gick upp kl. 8.45 och till stan 9.15 för att äta frukost. Fann ett fik där vi tog toast med ägg och bacon. Gick i affärer och till Internetcafé. Kl. 12 gick Stig hem och Inger, Janne och jag gick till Reptile Center där vi såg på ormar, ödlor av alla de slag och en krokodil.. Såg på en föreställning kl 13 med ödlor och en bamsestor 3m lång boaorm. Janne hade ormen om halsen och en ödla satt på mitt huvud. Vi fick ta på dem och de var väldigt släta och mjuka. Kom tillbaka till hotellet 15. Gick tillpoolen 15.30 och badade, tog en drink och slappade. Till rummen för dusch och ut på stan ca 17.30. Hittade en restaurang där vi åt stek och pizza. Jag och Inger var före maten inne på en opalaffär där man fick en råsten gratis. Det var intressant att se utställning av opaler, både slipade, infattade och råa. Omöjligt avgöra kvalitet för en amatör. Man får helt enkelt gå på utseende som man tycker om. Naturligtvis är de man tycker om dyrast. Jättedyra även här. Efter maten gick en sväng på stan och kom hem 20. Satt vid poolen och pratade till 21. Hem och duschade för det var väldigt varmt. Lade oss 22.

3/3 onsdag Alice Spring - Darwin, +30, sol

Idag fyller faster Margit 95 år. Vi vaknade 8.30. Checkade ut utan frukost. Bussen kom 9.55 och tog oss till flygplatsen i Alice Springs. Sol och varmt. Flyget tog ca 2,5 timmar till Darwin.. Vi tog shuttle-bussen in till Novotel där vi skulle bo en natt för 178$ per rum. Checkade in och gick sedan ut på stan. Varmt och fuktigt. Trots fläkt och AC så luktade det fukt och mögel i rummet. Inte alls bra. Sol med mörka moln vid horisonten. Vi gick till en bar där vi tog en öl och en fisk med pommes frites som Inger och jag delade på. Gick runt i centrum och tittade i affärer. Stig köpte en läderhatt à la Crocodile Dundy och en T-shirt med bett från en crock och rött av blodstänk i sidan. Vi gick tillbaka till hotellet till 18. Gick och duschade och så ut 20 för att äta och vi gick nästan bara runt hörnet och hittade en italiensk restaurang. Vi tog en drink först och sedan 3 pizzor och Janne tog räkor med ris. Allt väldigt gott och trevligt. Vi gick tillbaka till hotellet ca 21.30 och lade oss 22.

4/3 torsdag Darwin, VARMT, 3-dagarstur till Kakadou National Park

Upp kl. 5 och checkade ut 5.45 och gick ut med allt bagage till Holiday inn. Kl. 6.25 kom bussen. Det var flera pick-ups på olika ställen innan vi åkte mot öster och soluppgång. Föraren Peter Joyce berättade om Darwins historia. 1911 Commonword Administration inkluderade Northern Territory. Vi åkte mot Kakadou National Park. Vid "wet land" såg vi hägrar, storkar, sekreterarfåglar m fl arter. En wallaby var vid vägrenen och en orm, ganska stor och gul låg överkörd på vägen. Svart-vita gäss såg vi liksom bufflar som de hade för det fina skinnets skull. Mango och bananer växte utmed vägens sidor. Brown kyote är en stor rovfågel samt kråkor var på vägen och åt av dödade djur. Vi åkte förbi Corroboree Park, Cathedral Termite Mounds (stacks) – jättestora termitbon. Förbi Mary River Park och hade ett kaffestopp. Vidare mot Jabiroo, här släppte vi av de som skulle flyga, fortsatte till Yellow Water där vi fick gå till en plåtbåt och så åkte vi på översvämningarna i 1,5 timme. Det var upp till 3 meter djupt så det var en märklig känsla att åka bland stammarna. Vi såg fåglar och ormar men inga krokodiler. Fast de såg oss, sa dom. Efteråt lunch. Till Warradjan och Abourigine Culture Center. Gick runt där 1 timme och såg på utställningen. Såg ett 8-tal hästar som gick lösa. Vilda. Åkte därifrån till Nourlangie Rock. Där gick de en bit för att se på målningar. Fruktansvärt varmt. Janne gick med en grupp och såg målningarna och en outlook över "Water Land". Åkte vidare till hotellet Aurora och checkade in. Duschade och vilade. Åt buffé middag igen kl 19 och var klara kl 20 och lade oss 21. Värmen tar hårt på oss.

5/3 fredag, Kakadou National Park, ÖSREGN morgon / VARMT / FUKTIGT uppklarnande

Idag skulle pappa fyllt år om han levat. När jag vaknade trodde jag att Stig var i duschen för det skvalade så mycket. När det fortsatte en lång stund såg jag att han fortfarande låg kvar i sängen. Det ösregnade och utanför rummet i markplan var det en stor sjö på gräsmattan. Till frukosten fick vi för 1.a gången använda våra regnkläder. Vi vaknade 6.30 och åt frukost en timme senare. Iväg 8,30. Åkte över Alligator River. Det heter så trots att det bara finns krokodiler i Northern Territory. Vi såg stora gäss vid hotellet och en wallaby som betade i gräset. På vägen såg vi en dingo. Väldigt smal och tanig. Liljor växte utmed vägen och aboriginerna använder blommorna till föda. Åkte från Aurora Kakadu Resort till Jabiro för att hämta fler turister. Sedan till Ubirr, East Alligator River. På vägen till Ubirr var vägen översvämmad, 1,4 m djupt vatten. Vi lämnade lilla bussen och fick åka båt. Turen gick igenom översvämmat område igen och de stannade mitt i skogen så att vi kunde höra stillheten och alla fåglarna. Vi kom till andra sidan av området och där stod en annan buss som vi fortsatte med. Till Ubirr där vi gick in i skogen och upp på ett utsiktsberg. Man hade en 360 graders vy över bergen och wet land. Fruktansvärt varmt och ingen skugga på berget. Varmt så att huvudet nästan kokade. Vatten dracks i mängder. "If you don´t end up wet from sweat, you´ll end up wet from rain. Vidare till båten där vi igen fick en tur genom skogen. 2 abouriginer körde och guidade oss om träd, bark, deras vapen och bruksföremål.
Vi var helt genomblöta och svettiga. Fortsatte mot flygplatsen och fick en god lunch kl 13. Stora, svarta kråkliknande fåglar hoppade omkring för att var med på vår lunch. Efter lunch åkte vi till Ranger Uranum Mine. Aboriginerna får 15 milj $ per år från gruvan. Därifrån åkte vi till Jabiro och åkte runt i staden och såg hur gruvarbetarna bodde. Familjer fick hus, ensamstående radhus. Sedan till Bowali Visitor Center där vi var 1 timme. Där såg vi på video över Wet Land och gick sedan och tog en kopp kaffe och kaka. Kl 16 åkte vi därifrån till hotellet där vi hämtade bagaget och bytte till stor buss för resan hem till Darwin, 25 mil. Ankom Darwin och hotellet kl. 19.30. Checkade in, duschade och gick och åt middag på en annan italiensk restaurang "Uno"" Hem och lade oss ca 21.

6/3 lördag, Darwin, +30, sol fm / regn em

Vaknade 8 och åt frukost på hotellet. Gick till "On safari" affären alldeles utanför hotellet och köpte kjol, blus och Inger ett par långbyxor. Gick till rummen och tvättade våra kläder som blivit svettiga och smutsiga i Kakadu. Gick ut på stan och gick affärsgatan ned. Där hade de Multicultural uppträdande på en uppbyggd scen. Såg hur indier, kineser och aboriginer sjöng och dansade. Lagade min klocka med nytt armband och batteri. Gick på en pub och tog en öl. Väldigt varmt mitt på dagen. Janne fick huvudvärk så vi gick hem vid 3-tiden. Vi vilade till 19 och sedan internettade vi och träffade på svenska paret från Stockholm. Gick till en italiensk restaurang igen och åt en god middag. Kom hem 22 och satt och pratade till 23.30.

7/3 söndag. Darwin, +32 fm, +35 em, sol

Upp 8 och frukost 9. Gick ut 10 och gick mot piren. Gick in på Indo Paccific Marine Museum där de byggt upp ett helt fungerade rev med koraller, fiskar och lobster. Ägaren föreläste och visade oss runt. Det var hans livsverk för vi fick inte gå i förväg utan han skulle berätta om allt. Intressant men långt. Han matade en stor Barramundi och den högg jättesnabbt när ägaren kastade in en räka. Gick sedan ut på piren; The Wharf där vi åt en god lunch med Chiliräkor. Gick tillbaka i värmen till hotellet och var där kl. 14. Duschade och vilade till 17.30 då vi träffades för drink och gick och internhettade och sedan middag på Uno igen. Chiliräkor igen och vitt vin. Mycket gott. Hem kl. 21 för nattning.

8/3 måndag, Darvin – Singapore – Bangkok, +32, sol

Upp 8 och frukost 8.30. Stig och Janne till Internetbutiken och Inger och jag till affärsgatan. Möttes igen kl. 9.30 och upp på rummet. Checkade ut 10.30. Beställt taxi till kl. 13.30. Vi gick och tog en öl och Inger och Janne gick runt i Darwin. Vi möttes på en kaffebar. Gick till hotellet kl. 12.45. inger och jag gick och tittade i affären till 13.15. Taxin om och vi åkte till flygplatsen. Checkade in och åt mackor till sen lunch. Janne tog 2 påsar chips. Flyget från Darwin till Singapore gick kl. 15.50. Efter 3 tim flyg kom vi till ett hällregn i Singapore. Vi var på flygplatsen och vid poolen som svämmade över så att vattnet rann nedför trapporna. Jag var jättetrött och fick en gråtattack!! Kl. 22.10 gick flyget till Bangkok. Landade efter 1,5 timmar och där fixade Janne och Stig hotellrum på Centre Point och då ingick utflykt till 3 tempel imorgon. Checkade in på hotellet och lade oss lokal tid 24.30 och då var det Darwintid 03!! Rummet var stort, svalt och torrt, KANON. Oh så bra vi skall sova.

9/3 tisdag, Bangkok, +32, sol

Vaknade 8 och frukost 9 och när vi satt och åt kom Nancy, vår guide för dagen och vi ändrade tid från 14 till 11.. Kl 11 åkte vi i en van mot 1a templet. Där var den 5,8 tons tunga jättestora guld-buddafiguren som göts in i cement under 2a världskriget. Wat Traimt buddan. Imponerade. Sedan till Wat Pho, liggande buddan. Där hade de hinkar i rad, ca 30-talet, och man skulle lägga en peng i varje hink och önska sig ngt för varje. Och det gjorde vi förstås. Därefter blev det en båttur först med en liten båt genom kanalerna där folk bodde i pålade hus. Båten gick sönder och vi bytte bår mitt på floden och så kom vi tillbaka till utgångsstället. En upplevelse. Så till det 3e templet som var en jättebudda utomhus. Efter det åkte vi till en juvelfabrik där de slipade stenar, smaragder, rubiner och safirer mm och gjorde smycken. Försäljarna var oerhört intensiva så det blev jobbigt till slut. De hade en läder och klädaffär där man kunde handla men lika jobbigt där. Sedan till en siden affär med skräddare. Stig köpte 6 pilotskjortor och Janne 2 skjortor m lång ärm. Jag en kjol och Inger ingenting. Den enda vettiga av oss. Äntligen åter till hotellet genom Bankoks igenkorkade gator. Kom till hotellet 16.45. Planerade med guiden för 2 dagar framåt. 7.30 imorgon. Tog kaffe med nötter och drink hos Inger och Janne. Ned 18 för dusch och klädbyte. Kl 19 ned för middag. Åt en god middag på hotellet. Lade oss 23.

10/3 onsdag, Bangkok, +34, sol

Upp 6 och frukost 6.30. Åkte 7.30 till Damnern Sadnak, flytande marknaden. 1,5 timmes bilresa söderut. På vägen stannade vi vid en kokosnötsfabrik där de gjorde karameller. Väldigt söta och goda. Det fanns naturligtvis massor av turisshoppar så man skulle handla ordentligt . De hade kampfiskar, tuppfäktningstuppar i burar och det var ju lite läskigt. Vi var där ca 45 min och fortsatte till den flytande marknaden. Där fick vi gå ombord på en långtail båt och så åkte vi på kanalerna mot marknaden. Floden var brun till färgen och där var en man som sköljde ansiktet och munnen med det vattnet. De både badar och tvättar sig i kanerna. Båtturen gick mellan husen och vi kunde se hur de bodde. Framme vid marknaden fick vi gå runt ca 1 timme. Inger o Janne köpte friterade bananer som var väldigt goda. Vidare med bussen mot Bangkok. Stannade för lunch i en liten by där vi fick 5 rätters lunch som var typisk thaimat. Räkor, ris och mycket grönsaker. Väldigt gott. Vidare till Bangkok och ett besök på kungliga Palatset. Kungen, Bomibul, Rama IX och hands drottning Sirikit, bor inte där längre så det är öppet för turister, vissa delar, frånsett när det är statsbesök, då stängs det i ung 3 dagar. Såg den gröna buddan gjord av jade, hans kläder byttes var 4e månad. ½ dag för klädbytet där prinsen numera deltar. Mycket guld och glitter och stort. Fasligt varmt. Åter till hotellet kl. 16.30 Upp på rummen och Stig och Janne gick ner för att förlänga tiden på hotellet. Det tog tid, men gick bra. Kl 19 gick Stig och Janne ner till receptionen och hämtade våra kläder vi beställt. Allt bra och fint utom min kjol som var helt fel. De fick ta tillbaka den för att göra om. Gick till hotellets restaurang och åt en god middag igen. Efteråt åkte vi upp till 30e våningen, Penthouse och gick upp på taket. Stig och Janne gick naturligtvis ända uppför 2 vertikala stegar för att se på utsikten, Ner igen till rummen och satt och pratade till kl. 23. Thaitemplet i Sverige heter NURUNDA och ligger i Ångermanland enligt Bibi som vi var tvungna att ringa för att fråga.

11/3 torsdag, Bangkok, +35, sol

Upp 7 och frukost 8. Kl 9 kom Nancy med chauffören och så åkte vi iväg mot Nakorn Chaisri River där vi gick ombord en sampanbåt och en thaigubbe rodde, eller snarare vickade oss framåt med en åra. Vi såg massor av lotusblommor som växte i flodkanten. Turen tog ca 45 min och vi gick iland i byn Baan Lamphaya. Man fick köpa en fisk som låg i en hink och så skulle man släppa i fisken i vattnet. Det skulle ge lycka så Inger fick köpa en och slänga i. Vi gick igenom byn genom en väldigt ruffig marknad och samtidigt affärsstråk. Det var gammalt och trasigt med massa mataffärer. De renoverade en del lokaler och då var det både marmor och fina träarbeten i lokalen. Vi gick en stund på en marmarknad ute på ett fält där de hade mest marvaror och de satt och rensade fisken där. Nog var den färsk alltid. Färden fortsatte till ett privathus där vi skulle laga vår egen lunch. Vi fick vocka och koka och steka olika sorters rätter. Det var kött, fisk, grönsaker och kryddor. Allt blev väldigt gott och vi fick en god lunch. Mycket chili, ingefära, citronblad, lök mm. Efteråt åkte vi till orchidéfarmen där de oklar orkidéer. Först fick fröet ligga 1 år i en flaska för att gro. Sedan tog man med pincett ut skotten och placerade dem i en annan flaska i 3 månader. Därefter låg de och torkade i 1 mån för att slutligen planteras i en kruka med kokosnötsbark/bast om. Tusentals flaskor låg i långa rader liksom plantorna. Man såg knappast slutet på raderna. Efteråt gick färden mot Bangkok och skräddaren. Vi skulle lämna tillbaka kjolen. Vi blev genast förda från affären till övervåningen där de skulle ordna allt enligt instruktioner. Kom till hotellet vid 17 tiden. Duschade och gick sedan ut för att äta middag. Hittade en restaurang nära hotellet och åt en god middag. Sedan Internet och Ringde alla barnen. Lade oss 22.

12/3 fredag. Bangkok, +35, Inversion, sol

Upp 8 och frukost igen kl. 9. De hade en fin matsal, ganska liten men man kunde sitta inne eller ute och så fanns det en pool bredvid. Fin plats för frukost. Efter frukosten tog vi en taxi till Quantas kontor för att ändra biljetterna. Taxiresan blev 4 gånger längre då chauffören hörde fel!!!, så äntligen efter 1,8 mil, och för mycket pengar kom vi fram till huset där Quantas låg. Man lär sig att dels alltid konfirmera så att de fattar, dels skall taxametern alltid vara på, det är lag på det. Annars kan de ta vad som helst och köra hur långt som helst. Allt är erfarenheter och man lär sig hela tiden genom livet. Så vist är naturen inrättad.
Nåväl, upp till vån 21 och ändrade biljetterna hem från den 18 mars till den 27. Efter det gick vi runt i 4e våningen i shoppingcentret där det låg många resebyråer. Vi fick en del info om Krabi m fl ställen. Gick till ett café och tog en öl. Gick mot Thai Center, ett varuhus, men det var så varmt att vi tog en taxi hem istället. Var hemma vid 2-tiden. Duschade och gick mittemot hotellet till The Computer Center. Janne och Stig gick där i 2 timmar och Inger och jag gick till hotellet och tog fram info på Internet om Krabi och Hua Hin. Drink-time kl 18 och åt en god middag på hotellet. Sedan tog vi taxi till Patpong där vi gick runt ca 1 timme. Det var samma saker överallt så det var inte så roligt som förra gången Stig och jag var där. Vi tog en taxi hem, chauffören ville inte sätta på taxametern och försökte skjutsa oss till fiskmarknaden så vi hoppade av nästan i farten. Han ville ha 150 bath och det skall kosta runt 40. Samma dag 2 knasbollar. Tur att vi har lite erfarenhet så vi tog en annan taxi till hotellet och den kostade 38 så han fick 60. Satt och pratade en stund och lade oss vid 22.

13/3 lördag, Bangkok, +35, disigt

Upp 8.30, frukost 9. Packade om i väskorna. Stig och Janne till resebyrån i huset. De kom tillbaka och hade köpt flygbiljetter till Ko Samui från den 16 mars till den 26 mars med hotell inkl frukost p Ko Samui Yacht Club, superior room. Kanon. Inger bjöd på 11 kaffe när Stig och Janne gick till Computer Center igen. Vi promenterade sedan till ett jättestort varuhus där Inger och jag köpte kjolar för 199 bath/st = 40 sek. Hem tog vi taxi och kom dit 16.30. Ned till hotellets restaurang kl 18. När vi ätit gick vi ut en sväng på gatan. Stig köpte blå skor och Janne 2 par bruna. 700 resp 540 bath. Vi gick tillbaka till hotellet och satt och pratade till 20.30. Lade oss 21.

14/4 söndag, Bangkok, ingen uppgift om värmen men förmodligen samma som igår.

Upp 8.30 och frukost 9, sedan hårtvätt och dusch. Gick ut på trottoaren utanför där det var full kommerce! Massor av stånd och massor av klockor, kläder, skor, väskor, m. Köpte en Omega klocka och ett hårspänne samt sockor. Janne köpte 2 klockor. Gick tillbaka till hotellet för dusch. Varmt! Gick ut igen lite senare. Till ett närliggande hotell och tog en öl. Gick igen förbi alla stånden med alla saker och handlade lite. 16 var vi tillbaka och satt hos Inger och Janne tills det var dags för middag på hotellets restaurang. Satt och pratade till 21.30 då vi lade oss.

15/3 måndag, Bangkok, +35, disigt / sol

Upp 8 och frukost 9. Kl 10 gick vi en sväng på gatan och handlade lite strumpor och en klocka igen. Åter till hotellet 10.50 och kl. 11.30 skall vi på tur till Crocodiles Farm and Elephant Show. Vi åkte iväg med guiden och chauffören ca 45 min mot krokodilfarmen. Först var de krokodilshow med 2 killar som showade och stoppade huvudet i munnen på krokodilen och även hela armen. Det var ganska intressant och man såg det struplock som krokodilen har i halsen. Lite läskigt var det allt men trevligt. Sedan över till elefantshowen. Det började med trolleri och sedan elefanterna. De visade hur thailändarna stred med elefanterna förr i tiden, sköt med en kanon och slogs med svärd. De satte eld på en hydda av halm och hade ett verkligt spännande skådespel. Mycket sevärt!! Elefanterna spelade fotboll och det var jätteroligt. En lite baby-elefant verkade tycka att det var roligt också. Kl. 15 åkte vi därifrån mot hotellet. Kl 16 kom vi dit och inger och jag gick en sväng bland stånden på trottoaren. Åter hotellet och satt hos Inger och Janne till middagsdax kl. 19. Satt och pratade igen till 22.

16/3 tisdag, Bangkok – Ko Samui, +35, disigt /sol

Upp 8 frukost 9. Såå inrutat!!!. Internettade och hade mejl från barnen. Martin hade flyttat in i en lägenhet med Karin. Roligt. Upp på rummet och tog kaffe med Inger. Stig och Janne var på Computer Center igen. Stig köpte en övervakningskamera. Gick senare och köpte en till till Perssons. Satt på rummet till12. Gick ned med allt bagage och checkade ut. Taxin kom 12.30 och så bar det iväg till Bangkoks flygplats. Planet skulle gå 14.50 men det blev försenat till 15.45. Flygningen med Bangkok Air till Ko Samui tog ca 1 timme. Anlände till ön och fick gå på öppna målade "spårvagnar" som körde oss till "terminalen" som var ett trähus utan väggar och väldigt mysigt och primitivt men det hade bagageband. En thailändare stod med skylt för "Hakefelt" och så åkte vi och bagaget van till Samui Yach Club. Där fick vi var sitt hus med ett stort rum och himmelssäng, bad och toalettrum. Inger och Janne fick 2 sängar. En terrass med bord och stolar utanför Fint. Stranden alldeles utanför. Kl 19 var det middag vid poolen med thailändskor som dansade nationella danser från olika delar av Thailand. Vackra kläder och huvudprydnader. Vi åt lax och en åt T-ben. Mycket fräscha grönsaker till och mysigt. Kl. 20.30 tog vi en drink hos Inger och Janne och satt och pratade till ca 21.30. Lade oss 22 men det var varmt i rummet trots AC och fläkt.

17/3 onsdag, Ko Samui, +35, sol

Jannes födelsedag! Till Inger och Janne 8.30 och grattade Janne med en whiskey och golfsockor. Gick och åt frukost bredvid poolen i en öppen frukostmatsal. Efter frukost gick Stig och Janne och hämtade jeepen de hyrt för hela perioden. Var på stranden till ca 13. Vilade till 16. Åkte med jeepen till Lamai Beach där vi gick på gatan och tittade på affärer och restauranger. Vi åt på en restaurang där Janne tog en pepparbiff, Stig en biff m vitlökssmör, Inger en filé Mignon och jag räkor m chili och vitlök. Efterätter blev det också. En jättegod middag som Janne betalade för att han fyllde år! Gick runt och handlade nötter och cola i en affär och sedan tog vi bilen hem. Satt hos Inger och Janne till 21.

18/3 torsdag, Ko Samui, regn morgon, moln med uppklarnande till sol em

Upp 8 och frukost. Till stranden. Janne och Stig snorklade. Badade och solade till 12.30. Vilade på em. Tog 16 bilen till Chaweng. Parkerade bilen utmed gatan och gick genom byn och tillbaka. Hittade en italiensk restaurang där vi tog var sin pizza och öl. Efteråt kaffe och Lemmoncello. Jättegott. Gick runt lite i affärer. Inger köpte en bomullsklänning och jag ett silverarmband. 250 resp 400 bath. Vi tog bilen och körde hem med Inger och mig skumpandes i baksätet. Förfärligt hoppande och skakande. Kom hem och tog inköpt drink med tilltugg. Inger hade av misstag köpt Wasabischips som var otroligt starka. De räcker säkert hela perioden. Lade oss vid 21.

19/3 fredag, Ko Samui, +35, sol

Till idag har vi beställt en fisketur så vi gick upp och åt frukost 8. Kl. 9 kom bilen, en Zusuki med två bänkar på flaket. En lång färd mot stället där båten låg. Hämtade upp en japan med dam och så iväg igen. Väl framme fick vi bli paddlade i kanoter ut till fiskebåten. Vi stånkade ut från hamnen som bestod av 2 stolpar nedkörda i leran. Hamnen låg vid Big Budda. Väl ute fick vi var sitt spö med haspelrulle och så bläckfisk och räkor som agn. Härligt väder och en väldigt fin dag på havet. Vi fick tillsammans väldigt många fiskar. Janne fick 5 olika sorter, en stingrocka, en vit ål-liknande fisk, en rödprickig och 2 olika vita fiskar. Det var lunch ombord med ris och kött och grönsaker. Sedan lite senare grillade vi de fiskar vi fått och åt dem med fingrarna. Det var gott och mysigt. Kunde ha haft lite salt till men ok i alla fall. Idag har vi fått MYCKET sol. Vi skulle ha skyddat oss bättre men nu är det lite bränt i panna och rött på armarna. Vi kom hem 17 och tog ett bad i havet. Ca 30 cm djupt för tidvattnet var ebb. Upp och duschade och satt sedan på terrassen och tog kaffe avec. Kl 19.30 åt middag här på resorten. Inger tog pizza, Janne och Stig revben med honung och jag red curry m biff som var stark! Avslutade med kaffe och en tequila. Gick till vår rum och satt och pratade till 22. Lade oss 22.30.

20/3 lördag, Ko Samui, +28, mulet, soldis

Vaknade halv 9 och sedan frukost. Kl 10.45 tog vi bilen och åkte söderut. Förbi Lamai och vid Hua Thanon tog vi tvärs över ön väster ut och sedan norrut till Nathorn. Det fanns en liten hamn där färjorna går till öar utanför (Surat Thani och Koh Phangan). Vi parkerade bilen vid hamnen och gick runt i "staden". Tog en öl på ett kafé. Massor av affärer och matställen men vi hittade bara en affär med AC där vi kunde kyla ned oss. Varmt och fuktigt. Vid bortre hamnkanten hittade vi en restaurang där vi tog lite att dricka och äta. Stig vitlöksbröd och Janne tog glass. Inger och jag dricka. Vi satt på en altan med utsikt över havet och stranden. Där gick 4 killar i knähögt vatten med ett långt när och skulle fiska men vi såg inte att de fick någon fisk på den stunden vi satt där. Det blåste skönt från havet så vi satt där en god stund. Gick hamngatan till bilen och åkte vidare norrut och österut hemåt. Förbi stranden Bang Po i norr samt ständerna Maenam och Bophut. Där tog vi söderut förbi Cahweng och men. På vägen stannade vi i Tsho Lotus och köpte cola mm. Ett jättestort AC-kylt varuhus. Vi kom hem vid 15.tiden. Satt hos Inger och Janne en stund och sedan badade vi först i havet och sedan prövade vi poolen. Varmt vatten. Vilade fram till 19 då vi tog bilen till Beverly Hills och åt middag. Janne tog Kings Prawns för 500 bath - ½ kg. Dyrast hittills. God middag men vår Bloody Mary var vaken salt eller peppar i , ej heller Tabasko eller sprit! Ganska ofarlig kan man säga! Åkte hem efter middagen 21-30. Lade oss 22.30

21/3 söndag, Ko Samui +35, dis / sol

Vaknade 7 och åt frukost. Tvättade och gick sedan till stranden. Badade fram till 13. Vilade till 16. Åkte till Lamai för att kolla Jet bikes till Stig och Janne. Gick sedan upp till gatan och gick till restaurangen där vi åt Jannes födelsedagsmidda. Åt en god middag igen. Gick och letade efter Internetställen. Dåliga förbindelser så på 3e stället var det ok. Internettade 30 min. De andra hade handlat under tiden så vi åkte till hotellet 19. Det var fruktansvärt varmt så vetten skvätte om oss. Satt och pratade med Inger och Janne till 20.30. Hem o lade oss och såg på TV. Svårt somna för värmen. Ac-n är inte särskilt effektiv.

22/3 måndag, Ko Samui, +36, sol

Upp 8 och åt frukost. Åkte vid 10 till Lamai. Parkerade jeepen utmed en gata i stan. Stig och Janne hyrde Jet bikes för 700 bath/20 min och åkte ute på havet. Inger och jag fick fotbehandling 350 resp 500 bath. De fixade med fötterna och målade naglarna så vi blev så fina, nertill i alla fall. Vi satt i solstolar och badade lite och drack cola och lime fram till 13.30. Åkte till vår beach för att slippa alla massöser, försäljare mm som hela tiden kommer fram till en. Lite jobbigt i längden. Vi var på vår strand till 15. Badade och solade. Hem och vilade. Inger och Janne kom 17.30 och vi tog jeepen till Tsko Lotus där vi gick i det stora varuhuset. Handlade Aloe Vera Creme, ciggis och sprit. Åkte hem och gick 19.30 till restaurangen här och tog varsin öl och en grillad lax med limesås. Gott men lite för lite lax!! Gick till oss för prat till över 21.

23/3 tisdag, Ko Samui +35, sol

Upp 8 och åt frukost. Badade här på stranden. Tog kaffe hos Inger o Janne vid 10. Kl 11 åkte Janne till en golfbana för golf. Vi andra var kvar på stranden och solade och badade. Janne tillbaka kl. 13.30 och hade slagit 200 bollar på driving rangen. Vi badade hela em fram till16. Vilade till 19 och åkte till Lamai Beach där vi åt planksteak på den svenska restaurangen. Gott med kaffe efteråt. Gick ned på beachen en vända efter en promenad i byn. Åkte hem och satt och pratade till 21 igen.

24/3 onsdag, Ko Samui, +35, disigt / sol

Upp kl 6.30 för frukost. 7.30 var vi i receptionen för att bli hämtade till vår utflykt. Det kom ingen bil så receptionen ringde och kl. 18.15 kom en van som körde oss till Nathorn. Dit kom vi i flygande fläng, ut ur bilen, över landgången till båten och direkt lade båten ut. De övriga 40 passagerarna hade suttit och väntat på oss. En miss i deras planering av agenten. Ut på havet kom vi i alla fall i ett disigt väder. Vi såg delfiner på vägen mot Mu Ko Angton National Park. En fantastisk övärld av 42 öar. Bergiga, spetsiga och trädbevuxna. En otroligt vacker övärld. Först ankrade vi upp vid Koh Tao, en liten fin ö med café och shop etc. Där fick vi borda en långtailbåt som tog oss iland till en fantastiskt fin strand med palmer och små apor i träden. Janne gick ända upp till utsiktsplatsen. 500 m rätt upp där han fick hålla sig i ett rep utmed en stig upp. Inger, Stig och jag var nere och tog en dricka och badade. Janne kom ned efter ca 1 timme och var alldeles genomblöt och trätt. En otroligt jobbig upp och nedstigning. Vi får se bilder sedan. Badade till kl. 12.45. Ut till stora båten igen i långtailbåten för lunch. God curry rätt och soppa. Sedan gick vi ytterligare en bit ut till flera småöar. Väldigt vackert. Ankrade upp i en vik. Igen transport in till stranden. Upp till en utsiktsplats. Janne gick ända upp och ned igen. Inte vi andra. När Janne kom ned hade han otroligt ont i benmusklerna och kl. 15 var det dags att åka ut till båten. Ombord fick vi saft och kex. Återfärd till Nathorn. P vägen stannade vi upp för att följa 3 st humpbackvalar. Mäktigt att se dem komma upp för att få luft. Sedan mot Samui och hamnen i Nathorn. Till hotellet med samma gubbe och van som på morgonen. Duschade och gick 18.30 till Inger o Janne och sedan till hotellets restaurang för middag. Avslutade med en Irish utan grädde. Gott. Gick och lade oss 22.30.

25/3 torsdag, Ko Samui, sol

Upp 8 och frukost. Kl 10 åkte Inger, Stig och jag till Nathorn. Det tog 30 min dit. Gick och handlade lite trä och snäcksalsgrejor. Stig tog en öl under tiden. Gick runt lite i affärerna. Åkte hem igen och handlade mat på vägen. Kom hem 12.30. Kl 13 kaffe och kex. Gick ner till stranden och badade. Var där till 15. Upp och duschade. Vilade. Träffades 18 igen och tog Jeepen till Lamai. Gick till "fina" restaurangen och tog filé-stekar med mycket vitlök. Fick 3 stora skivor vitlökssmör. Inger to Wienerschnitzel. En flaska vin och drink före maten tog vi också. Åkte hem och gick till oss. Satt och pratade till 22.

26 fredag, Ko Samui – Bangkok – London – Göteborg, +35, sol

Hemresedag idag. Upp 8 och åt frukost. Till rummet och packade det sista. Janne och Stig till receptionen för att betala och lämna bilen. Rummen skall lämnas kl. 12 men ett kan vi behålla till kl. 14 då vi beställt taxi till flygplatsen. Kl 10 gick vi och solade och badade. Åter rummen 11.30. Duschade och väntade. Inger och Janne kom då de fick lämna sitt hus 12.00. Fick ta fram hårtorken då Janne satt sig på en blöt handduk som låg på en stol. Byxor och kalsonger fick torkas med hårtorken. Satt och såg på TV till 13.40. Vi åkte till flygplatsen, den primitiva och mysiga öppna i trä. Flyget gick 16 till Bangkok. Gick och åt sushi på restaurang på flygplatsen i Bangkok. Inger och Janne åt 9 tallrikar och vi 6! Flyget till London gick kl. 00.30 så vi satt och väntade och väntade och gå äntligen gick flyget mot London och hem. Landade lokal tid på Heathrow kl. 06 den 27 mars och det är lördag.
Flyget till Göteborg gick 10.15 så vi åt ägg och rostat bröd för 75.- per person. Man tyckte det var dyrt efter att ha varit i Thailand. Vi landade i Göteborg 13.10 och där var Lisa och Martin och Ingers bror Tore och mötte oss. Oj vad roligt att vara hemma igen och att allt gått så fantastiskt bra. Tog ett sista kort utanför dörrarna på Landvetter.

HEMMA kl. 15 den 27 mars.

Detta har varit ytterligare en fantastisk resa!

  Top
  Back